Peptik ülser hastalığı nedir?
Peptik ülserler, hastanın midesinde (gastrit ülser) ya da oniki parmak barsağında (duodenal ülser; ince barsakların ilk bölümü) ortaya çıkan açık yaralardır. Duodenal ülserlere birincil olarak mide asitine aşırı maruz kalmak yol açabildiği gibi, gastrit ülserlere stresi de kapsayan çok sayıda etken katkıda bulunabilmektedir. Helikobakter plori olarak bilinen bir bakteri ile enfeksiyon, peptik ülserlerin bilinen bir nedenidir. Duodenal ülserler genellikle çocuklarda da görülebilse de; başka bir hastalığın komplikasyonu olarak duodenal ya da gastrit ülserler de gelişebilir. Ülserler gelip geçici ya da kronik (uzun süreli) olabilir.
Duodenal ülser ailesel olma özelliği de gösterir. Bu ülser aspirin, ibuprofen ve kortikosteroid kullanımına, sigara alışkanlığına, aşırı alkol tüketimine, strese, ağır enfeksiyonlara ve kronik karaciğer hastalığına bağlanmıştır. Gastrit ülserlere midede aşırı asit salgılanması ya da midenin yavaş boşalması yol açabilir. Bu durumda asit midede uzun süre kalır. Sigara içimi, aspirin ve öteki antienflamatuar ilaçların kullanılması da gastrit ülser gelişmesine katkıda bulunabilir. Bu faktörlerin ülser oluşumunu nasıl etkilediği tam olarak bilinmemektedir.
Peptik ülser belirtileri
Peptik ülserlerin ilk belirtisi yemekten birkaç saat sonra midede yanma ya da kazınma şeklinde bir ağrı duyulmasıdır. Ağrı yemek yeme, süt içme, antiasit alma ile geçer ve gece uykudan uyandıracak denli şiddetlidir. Bulantı, kusma, karında şişkinlik, gaz ve yemek borusunda yanma da olabilir. Bebekler ve küçük çocuklar daha büyük bir olasılıkla kusar, kanlı dışkılar çıkartır ve daha büyük çocuklara göre daha az yemek yerler. Duodenal ülser bulunan bazı hastalar, ağrıyı geçirmek için daha çok yediklerinden kilo bile alabilir. Ülserden çok miktarda kanama olur ise kansızlık gelişebilir. Nadir vakalarda ülser mide ya da bağırsak duvarını delebilir, karın içinde enfeksiyon ya da kanama nedeni olabilir ve her ikisi de yaşamı tehdit eden durumlardır.
Peptik ülser teşhisi
Erişkin bir bireyde ya da çocukta peptik ülser belirtileri var ise doktor kan ve dışkı testleri ister ve tanıyı doğrulamak için baryumlu bir mide filmi (Floroskopi tetkiki) isteyebilir. Ayrıca hastanın ağzından ve yemek borusundan elastik bir görüntüleme aygıtı (endoskopik) yöntem ile midesini ve on iki parmak barsağı incelenebilir.
Peptik ülser tedavisi
Ülserlerde olağan tedavi antiasitlerden oluşur. Antiasitler midedeki asit fazlalığını giderir ve ülserlerin iyileşmesine yardımcı olur. Antiasit kullanıldığı halde hastada belirtiler devam eder ise, doktor mideyi örten tabakadaki asit salgılayan hücrelerin faaliyetini azaltan ya da ülserin üzerinde bir tabaka oluşturarak daha fazla ilerlemesini engelleyen özel ülser ilaçları yazabilir.
Ayrıca hastanın sindirim kanalında helikobakter plori adlı mikrop saptanır ise antibiyotikler de verilebilir. Ülserlerin çoğu 6-8 haftalık tedavi ile iyileşir. Hasta kanayan bir ülser nedeni ile çok miktarda kan kaybetmiş ise kan nakli yapılması gerekebilir. Mide ya da bağırsak duvarını delecek ölçüde aşınmaya yol açan bir ülserin hastanede tedavi edilmesi gerekir.
Mide hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Mide ekşimesi nedenleri ve tedavisi
- Mide ağrısı nedenleri ve tedavisi
- Reflü hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Gastrit nedenleri ve tedavisi
- Mide ve duodenum ülseri nedenleri ve tedavisi
- Mide spazmı nedenleri ve tedavisi
- Mide kanaması nedenleri ve tedavisi
2 Yorum