Patellar tendon yırtılması nedenleri ve tedavisi
Patellar tendon, uyluk önü kasları ile beraber çalışır ve bacağın düzelmesini sağlar. Yetişkinlerde patellar tendon yırtıkları yüksekten atlama ya da kazalar nedeni ile oluşur. Tam kat yırtılmalar dizin işlevinin geri getirilebilmesi için genellikle ameliyat ile tedavi edilir.
Patella (diz kapağı), yassı ve küçük bir kemik olup, dizin ön kısmında bir oluk üzerinde bulunur. Patella, uyluk ile kaval kemiğine tendon adı verilen kirişler aracılığı ile tutunur.
Patella ile kaval kemiği arasındaki tendona (patellar tendon), patella uyluk arasındaki tendona (guadriceps tendonu) adı verilir. Oturur vaziyetteyken baldırları diz aracılığı ile düz olarak kaldırmak mümkündür. Bu hareket esnasında patella uyluk kemiğine ait femoral oluk ta aşağı ve yukarı giderek yer değiştirir.
Patellar tendon yırtığı neden olur
Patellar tendonun yırtılmasıkuvvetli bir şekilde yaralanma, direkt dizin üzerine düşme, yüksekten atlama gibi travmalar nedeni ile tendon yırtıkları meydana gelebilir. Zayıflayan patellar tendon daha kolay yırtılır. Patellar tendonu zayıflatan faktörler, aşırı ve gereksiz uygulanan steroid enjeksiyonları patellar tendonun incelmesine yol açabilir.
Ağızdan alınan steroidler tendon ve eklem zayıflığına sebep olabilir. Kronik hastalıklar tendona giden kan akımını bozarak tendonu zayıflatır. Kronik böbrek yetmezliği, romatoid artrit, şeker hastalığı, enfeksiyonlar ve metabolik hastalıklar gibi nedenlerden de patellar tendon yırtılmaları gelişebilir.
Patellar tendon yırtılması belirtileri
Patellar tendon, kısmi veya tam olarak yırtılabilir. Kısmi yırtılmalarda, bütünlük bozulmaz ve fonksiyon kaybı yoktur. Fakat diz ağrısı ve hassasiyet vardır. Tam kat yırtılmalarda, dizin fonksiyonu tam olarak bozulur ve diz kapağı, kaval kemiği arasındaki bağlantı kaybolur.
Patellar tendon tam kopar ise dizden genelde kopma hissi ya da sesi duyulur ve ağrı, şişlik buna eşlik eder. Bunların yanı sıra, diz bölgesinde morarma, diz kapağı altında çukurlaşma, ağrı ve baldırı tam düzleştirme de sıkıntı çekme gibi belirtiler görülebilir.
Patellar tendon yırtılması teşhisi
Patellar tendon yırtılması tanısında doktorun yapacağı fizik muayene sırasında öncelikle hastanın her hangi bir kronik hastalığı olup olmadığı ve geçirdiği travmaların öyküsü alınır. Hastanın öyküsü alındıktan sonra, fizik muayenede hasta sandalyede oturur vaziyetteyken baldırını düzleştirirken sıkın çekmesi önemli bir bulgudur.
Ortopedi uzmanı, teşhisi tam olarak koyabilmek için radyolojik tetkikler, röntgen filmi ve manyetik rezonans görüntüleme tetkiki isteyebilir. Çekilen röntgen filminde diz kapağı yukarı doğru kaymış görülebilir ve yan grafide bu durum tam olarak görülür. Manyetik rezonans görüntüleme ise yumuşak yapı olan tendonun hasarlarını detaylı bir şekilde gösteren en iyi tetkiktir.
Patellar tendon yırtılması tedavisi
Patellar tendon yırtığı tedavisieğer yırtılmanın tanısı konulmuş ise ortopedi uzmanı tedavinin seçimini hastanın yaşına, aktivite durumuna ve yırtılmanın derecesine göre planlar. Kısmi yırtıklar da cerrahi olmayan tedavi uygulanır ve istirahat, uzun bacak dizlik tedavisi uygulanır.Uzun bacak dizlik tedavisi ortalama 4-6 hafta civarında sürer. Fizik tedavi, spesik egzersizler ile eklem hareket açıklığını arttırma amaçlı ve güçlendirme egzersizleri verilir. Cerrahi tedavi, tam kat yırtılmalarda cerrahi tamir yapılır.
Diz hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Diz ağrısı neden olur
- Diz kapağı kayması nedenleri ve tedavisi
- Diz kapağı (patella) çıkığı neden olur
- Diz bağ yaralanması neden olur
36 Yorum