Doku Hastalıkları

Osteomalazi Nedir? Osteomalazi Belirtileri

Osteomalazi, yetişkinlerdeki kemiklerin D vitamini eksikliğine bağlı yumuşaması, zayıflaması ve deminerilizasyonu olarak tanımlanan bir durumdur.

Osteomalazi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Osteomalazi, yetişkinlerdeki kemiklerin D vitamini eksikliğine bağlı yumuşaması, zayıflaması ve deminerilizasyonu olarak tanımlanan bir durumdur. Çocuklardaki osteomalazi olarak tanımlanabilecek hastalık ise raşitizm olarak adlandırılır.

Sağlıklı bir kemiğin gelişmesi ve idamesi diyette (beslenmede) yeteri kadar kalsiyum ve fosfor alımına bağlıdır, fakat bu mineraller yeterli miktarda D vitamini yokluğunda vücut tarafından emilemezler. D vitamini bazı gıdalarda (tereyağı, balık, yumurta ve balık yağı gibi) ve güneş ışığının derideki etkisinden alınır.

Osteomalazi neden olur?

Osteomalazi diyet (beslenme düzeni) ile D vitamininin yeterli miktarda alınamaması, yeteri kadar güneş ışığından faydalanılmaması ya da çölyak hastalığı gibi bir sindirim sistemi hastalığına bağlı olarak veya bağırsak ameliyatı sonrası D vitamininin yeterli derecede emilememesi (malabsorbsiyon) gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Osteomalazinin nadir görülen nedenleri arasında böbrek yetmezliği, asidoz birikimi (vücut sıvılarının asiditesinde artış) ve bazı metabolik kalıtsal hastalıklar da vardır. Osteomalazi gelişmiş ülkelerde çok fazla görülmez. Osteomalazi beslenmeleri zayıf olan (özellikle güneşe az çıkan koyu renk derisi olan) kişilerde daha sık görülür.

Osteomalazinin diğer nedenleri arasında ise İnce bağırsak hastalığı, biliyer siroz, pankreas yetmezliği, alkolik siroz, antikonvülzanlar, nefrotik sendrom, hipoparatiroidi, vitamin D’ye bağımlı rickets tip 1, osteogenesis imperfekta, hipofosfatazia, fosfat eksikliği, antiasitler gibi nedenler de vardır.

Osteomalazi nedir

Osteomalazi nedir

Osteomalazi belirtileri

Osteomalazi özellikle boyun, bacaklar, kalça ve kaburgalarda kemik ağrısına neden olmaktadır. Ayrıca özellikle kalçalardaki kas güçsüzlüğü ayağa kalkmayı ve merdiven çıkmayı zorlaştırabilir. Ağrı hareket etme ve yük binme ile artar. Kan kalsiyum düzeyi çok fazla düşer ise ellerde, ayaklarda ve boğazda kas spazmı (tetani), kas erimesi gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Zayıflamış kemikler genellikle ağrısı olan bükülmeye ve kırılganlığa yatkın olur.

Osteomalazi teşhisi

Osteomalazi asemptomatik (belirtisiz) olabilir ve radyolojik olarak osteopeni ile ortaya çıkabilir. Hastanın klinik muayenesinde kas güçsüzlüğü, proksimal kaslarda zayıflık, kas erimesi, hareket zorluğu, ördekvari yürüyüşü, elle muayenede hassasiyetlik gibi bulgular fark edilebilir. Osteomalazi teşhisinde radyolojik görüntüleme yöntemleri, laboratuvar testleri ve diğer hastalıklar için yapılan tetkikler gibi teşhis yöntemlerine başvurulur. Osteomalazi tanısı konduğu zaman, sorumlu spesifik bozukluğun da belirlenmesi gerekir.

Osteomalazi tedavisi

Osteomalazi tedavisi D vitamininden zengin beslenme ve daha fazla güneşe çıkılmasından oluşmaktadır. Bazı osteomalazili hastalarda D vitamini desteği gerekir. Osteomalazi malapsorbsiyona (emilim bozukluğuna) bağlı ise kalsiyum desteği verilir. Osteomalizi’ye neden olan herhangi bir hastalık var ise bunların ortaya çıkarılması ve bu durumlarında tedavisi gerekir.

Kemik hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Kemik iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Osteoartrit nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Yumuşak doku tümörleri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Çocuklarda osteomiyelit nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Paget hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Multipl miyelom nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  7. Kemik erimesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git