Ağrılar ve Tedavileri

Osteitis Pubis Nedir? (Kasık ve Uyluk İç Kısmında Ağrı Neden Olur?)

Osteitis pubis veya kasık ve uyluğun iç kısmında ağrı,ilk olarak 1924 yılında Beer tarafından tanımlanan pubik kemik çevresindeki dokuları etkileyen noninfeksiyöz, inflamatuar ağrılı bir hastalıktır.

Osteitis pubis nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Osteitis pubis veya kasık ve uyluğun iç kısmında ağrı, ilk olarak 1924 yılında Beer tarafından tanımlanan pubik kemik çevresindeki dokuları etkileyen noninfeksiyöz, inflamatuar ağrılı bir hastalıktır. Kasık ve uyluk iç bölgesindeki ağrıların en önemli nedenlerinden biridir. Osteitis pubis, leğen kemiklerinin ön kısmındaki birleşim alanı olan simfiz pubiste inflamasyon ve ödem şeklinde kendini gösterir.

Osteitis pubis neden olur?

Osteitis pubisin nedenleri spor yaralanmaları, aşırı yüklenmeden kaynaklanan pelvis yaralanmaları, pelvis ameliyatları, karın bölgesi ve üroloji cerrahi operasyonlar ve enfeksiyonlar nedeni ile meydana çıkmaktadır. Osteitis pubis futbolcularda, buz hokeyi oyuncularında, karın kası çalışmasına bağlı ve hamilelik döneminde daha sık görülen bir sağlık sorunudur. Osteitis pubis ağrısı genelikle pelvis ve sakral kemikte hissedilir.

Osteitis pubis belirtileri

Osteitis pubis belirtileri kasık bölgesinde ağrı, özellikle ayakta iken kasığa bıçak saplanması şeklinde olur. Kalçada ağrı, uyluk iç kısmında ağrı, testislerde ağrı şeklinde belirtiler görülür.

Osteitis pubis teşhisi

Osteitis pubis tanısında simfiz pubiste hassasiyet, ortopedi uzmanının yapacağı fizik muayene esnasında kasıkta ağrı gibi bulgular sayesinde tanı konulabilir. Ayrıca anteroposterior pelvis grafisi, kemik sintigrafisi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile tanı kesinleştirilir. Hastanın öyküsü, fizik muayene ve radyoloji tetkikleri ile tanısı kesinleşmeyen vakalarda simfiz pubisten biyopsi alınır.

Osteitis pubis teşhisi

Osteitis pubis teşhisi

Osteitis pubis tedavisi

Osteitis pubis tedavisinde öncelikle istirahat, antiinflamatuar ve buz tedavisi gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavide hastanın en az 8-10 hafta istirahat etmesi ve hasta sporcu ise ara vermesi gereklidir. Eğer ağrılar devam eder ise lokal enjeksiyon ve fizik tedavi uygulanır. Bütün bunlara rağmen geçmeyen vakalarda cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavi laparoskopik veya açık cerrahi yöntemi şeklinde yapılır.

Kalça hastalıkları ile ilgili bezer sağlık yazıları

  1. Kalça ağrısı neden olur
  2. Priformis sendromu nedir
  3. Kalçada kemik çürümesi neden olur
  4. Meralgia parestetika nedir
  5. Erkeklerde kasık ağrısı nedenleri ve tedavisi
  6. Kalça kireçlenmesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  7. Kalça kırıkları nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git