Güncel Sağlık Haberleri ve Bilgileri

Oruç Tutarken Susuzluk Nasıl Önlenir?

Ramazan aylarında susuzluğu gidermek için ne yapılabilir denildiğinde, bazı püf noktalarına dikkat edilirse daha rahat oruç tutmak mümkün olabilir.

Oruç ve suyun önemi nedir?

Oruç, Kuran’a göre niyetlenip gün doğumundan önceki alaca karanlıktan (tan yeri ağarmaya başlamasından) gün batımından sonraki alaca karanlığa değin katı ve sıvı hiçbir şey yememek, içmemek ve cinsel ilişkide bulunmamak demektir. Ramazan ayı hayır ve bereket ayıdır. Allah bu ayı birçok faziletler ile donatmıştır. Bunlardan birisi de Allah’ın Kuran’ı bu ayda insanların hidayeti için indirmesidir.

Oruç tutarken susamamak için ne yapılabilir?

Ramazan ayında oruç tutarken özellikle yaz aylarına denk gelen ramazan ayında susuzluk dayanılması en zor olan tarafıdır. Yaz aylarında aşırı sıcaklar ile birlikte oruç tutarken daha çok susuzluk olur. Ramazan aylarında susuzluğu gidermek için ne yapılabilir denildiğinde, bazı püf noktalarına dikkat edilirse daha rahat oruç tutmak mümkün olabilir.

  • Örneğin çok tuzlu, çok yağlı, çok şekerli besinlerden uzak durarak oruç tutmayı kolaylaştırmak mümkün olabilir. Tuzlu peynir, tuzlu zeytin, tuz miktarı fazla olan hazır besinler, turşular, salamura besinler yüksek miktarda tuz içerdikleri için gün içerisinde susuzluğa neden olur. Oruç tutulduğu için su içilemez ve bu durum baş ağrısı ve bazı sağlık sorunlarını ortaya çıkarır.
  • Sahurda kızarmış besinlerden, tatlılardan, hamur işlerinden de uzak durmak gerekir.
  • Mutlaka 8-10 bardak su içmeye dikkat edilmeli ama iftardan sonra birden çok miktarlarda su içmek şeklinde değil, iftar ile sahur arasında az ve sık su içerek su ihtiyacını karşılamak daha doğru olur.
  • İftar ile sahur arasında çay, kahve gibi idrar söktürücü içeceklerden de kaçınmak ya da daha az tüketmek önerilir.
  • Oruç tutarken şekerli ve gazlı içeceklerden de mümkün olduğunca uzak durmak ya da daha az tüketmek vücuttaki suyu korumak için önemlidir.
  • Gün ışığının direkt vurduğu saatlerde çok fazla dışarı çıkmamalıdır. Oruçluyken sabah serinliğinde ve akşam serinliğinde dışarı çıkmak daha fazla susamamak için gereklidir.
  • Spor ya da yürüyüş gibi aktiviteleri de akşam iftardan 2 saat sonra yapmak daha uygun olur.
  • Gün içerisinde ince ve terletmeyecek kıyafetler giymeyi ve serin ortamlarda bulunmayı tercih etmek susuzluk çekilmesini azaltmada yardımcı olur.

Oruç tutarken yeterli su içmenin önemi nedir?

Yaz aylarında artan sıcaklar ile birlikte sıvı kaybı daha fazla olur ve hava sıcak olduğu için su ihtiyacı artar, bu nedenle daha fazla su içmeye özen göstermek gerekir. Bir yetişkinin normal şartlarda günlük su ihtiyacı 2 litre civarıdır fakat oruç tutarken günlük su tüketme miktarı yaklaşık 2 buçuk 3 litre olmalıdır.

Bu su miktarının en az bir litresi sahurda, iftarda ve iftar sonrasında da ortalama 8-10 bardak su tüketilmesi şeklinde olmalıdır. Orucu açarken büyük bir bardak oda sıcaklığında su ile açıp ardından bir saat ya da yarım saat aralar ile, orta büyüklükteki bardaklar ile ortalama 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterilmelidir. Çay, kahve gibi içecekler su ihtiyacını gideren içecekler olmadığı gibi sıvı ihtiyacının giderilmesinde ek destek sağlayabilir. Bu tip içecekler şekerli olmamalı ya da mümkün olduğunca az şekerli olmalıdır.

İçecekler olarak asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı ve mümkün olduğunca süt, ayran bitki çayları, şekersiz yapılan kompostolar, sahurda ve iftarda yoğurt, cacık, salatalık, domates, karpuz, kavun, şeftali, bol salata gibi yiyecekler ve içecekler tercih edilmelidir.

Oruç tutarken ağır yiyeceklerden uzak durmak ve mümkün olduğunca proteinli ve yağsız besinleri (haşlanmış yumurta, balık, tavuk gibi) ve yoğurt, tuzsuz peynir, lor peyniri gibi tok tutan besinleri tercih etmek hem susuzluğu hem de açlığı gidermek için oldukça önemlidir.

Oruç ve suyun önemi nedir

Oruç ve suyun önemi nedir

Oruç tutanlarda susuzluk sağlığı nasıl etkiler?

Ramazan yaz aylarına denk geldiğinde günler çok uzun ve su tüketimine daha fazla ihtiyaç olduğu için yeterli su tüketmek mümkün olmayabilmektedir ve çok uzun saatler susuz kalınır. Özellikle sahura kalkamayan kişiler sahurda yeterli su tüketemez ve sadece iftarda ve iftar sonrası kısa süre su içebilirler.

Sahura kalkmadan ve yeterli su tüketmeden oruç tutmak, özellikle yaz aylarında oldukça yanlış ve vücut sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. İnsan vücudunun % 70’i sudur ve bu nedenle yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir.

Ramazanda az su içildiğinde migren atakları, baş dönmesi, halsizlik, titreme, depresyon gibi sorunlar görülebilir. Ayrıca az su içilmesinden en çok etkilenen organ böbreklerdir. Yetersiz su tüketimi sonucu böbreklerde harabiyet oluşur ve bu durum böbrek yetmezliğine bile sebep olabilir.

Oruç tutarken yeterli su içmeye dikkat edilmelidir. Az su içildiğinde vücut, bünyesindeki suyu tutmaya çalışır ve bu durum ödeme neden olur. Yeterli su içmek metabolizmanın hızlanmasında da etkilidir ve ideal kiloyu korumak için de önemlidir.

Özellikle yaz aylarına denk gelen ramazan ayında oruç tutarken mutlaka 2 buçuk, 3 litre su tüketmek çok ama çok önemlidir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Kronik böbrek hastaları oruç tutabilir mi
  2. Şeker hastaları oruç tutabilir mi
  3. Oruç tutarken ağız kokusu nasıl önlenir
  4. Oruç tutarken tok tutan besinler
  5. Kimler oruç tutamaz

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git