Hücrelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli kimyasal süreçlerin tümüne metabolizma denir. Metabolik reaksiyonların büyük bir bölümü hücrelerdeki fizyolojik sistemler için gerekli enerjinin besinlerden sağlanması ile ilgilidir. Enerji veren besinler protein, yağ ve karbonhidrattır. Bunlar hücrelerde okside olurlar ve bu esnada büyük miktarlarda enerji açığa çıkarırlar.
Oruç tutarken metabolizmayı hızlandıran besinler
Oruç tutarken açlık süresinin uzun olması ve daha az hareket edilmesi gibi nedenlerle metabolizmamız yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlaması da Ramazanda daha faz kilo alımına neden olabilir. Fakat iftarda ve sahurda seçtiğimiz besinler ile metabolizmamızı Ramazanda da hızlandırmak mümkün olabilir.
Metabolizmayı hızlandıran besinleri tüketirken de dikkatli olunması, sıklığına ve miktarına dikkat edilmesi önemlidir. Oruç tutan bireyler sahur öğününü kesinlikle atlamamalı, iftar öğününde de çok fazla ve birden yemeğe yüklenmemelidir. Ayrıca yeterli su tüketimi ihmal edilmemelidir.
Yoğurt: Her gün 1-2 su bardağı yoğurt tüketmeye özen gösterilmelidir. Yoğurt protein içerdiği için hem tok tutmaya hem de yağ yakmaya yardımcıdır. Ramazanda 1 bardak iftarda, 1 bardak iftardan 2 saat sonra yoğurt tüketilebilir. Yoğurdun bir bardağı bir miktar tarçın eklenerek de tüketilebilir.
Kefir: Her gün bir bardak kefir tüketilirse bağırsak florasının düzenlenmesinde faydalı olur. Yapılan çalışmalar probiyotiklerin kilo vermede olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Kefir de probiyotik içerir. Bu nedenle düzenli kefir tüketimi kilo verme süreçlerinde önerilen bir besindir. Kefir ayrıca protein içerdiği için tok tutma özelliğine de sahiptir. Sahur öncesi bir su bardağı kefir içmek metabolizmayı destekleyebilir.
Yumurta: İyi bir protein kaynağıdır ve tok kalmada oldukça etkilidir. Gün boyu enerjik kalmanıza yardımcıdır. Yumurtanın içeriğinde bulunan lesitin karaciğerin yenilenmesinde etkilidir. Karaciğerin yenilenmesi ve fonksiyonlarının iyi çalışması da metabolizmanın yenilenmesini sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Eğer yüksek kolesterol sorununuz veya yumurta alerjiniz veya intoleransınız yoksa, ramazan boyunca sahurlarda bir yumurta tüketebilirsiniz.
Avokado: Avokado karın bölgesi yağlarının yakımında oldukça etkilidir. Tekli doymamış yağ asitleri ve oleik asit içerdiği için karın bölgesi yağlarının yakımını destekler. İftar çorbalarını avokado yağı ekleyebilirsiniz. Avokado yağının 4-5 kişilik çorbada en fazla 2 yemek kaşığı kullanılması önerilir ya da avokado meyvesinin yarımını salataya ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı: İçeriğinde bulunan MCT adlı yağ asitleri (orta zincirli yağ asitleri) sayesinde yağ yakmada etkilidir. MCT yağ asitleri direkt olarak enerji üretmek için kullanılır ve aşırı tüketilmediği sürece depolanmaz. Hindistan cevizi yağını sahurda ya da iftarda bir çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
Yeşil çay: İyi bir antioksidan kaynağıdır ve metabolizmayı hızlandırdığı yapılan araştırmalarla doğrulanmıştır. Sahurda ya da iftarda siyah çay yerine yeşil çay tüketebilirsiniz. Fakat yeşil çay da, siyah çay gibi kabızlık sorunu olanlarda kabızlık problemini arttırabilir. Bu nedenle ölçülü tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca çayın diüretik etkisinin olduğu ve vücuttan sıvı atılımını arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle oruç tutarken çok fazla çay tüketimi sıvı kaybına neden olabilir. Hem yeşil hem de siyah çayın ölçülü tüketilmesinde fayda vardır. Yine demir eksikliği olan kişilerin yemeklerle birlikte çay tüketmemeleri de önerilmez. Yemeklerle çay arasında en az bir saat geçmesi, çayın demir emilimi üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecektir.
Ananas: Ananasın içeriğinde bulunan bromelain enzimi sayesinde proteinlerin sindirimini hızlandırır. Bromelain enzimi, ananasın proteolitik enzimleri olan bromelin A ve B’nin karışımıdır. Protein ayrıştırıcı ve sindirim kolaylaştırıcı enzimdir, böylece de metabolizmanın hızlanmasında etkilidir. Ananas diüretik etkisiyle ödeme karşı da etkilidir.
Tarçın: Tarçın kan şekerini düzenlemeye yaradığı için ani ve açlığa bağlı şeker düşmelerinin önlenmesinde fayda sağlayabilir, acıkma süresinin uzamasına katkıda bulunur. Sindirim sırasında vücut ısısını yükselterek termik etki yapar ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. İftar sonrası özellikle tatlı bir şeyler yemek istediğinizde tarçın ile aromalandırmak doğru bir seçim olacaktır. İftar sonrası yediğiniz bir bardak yoğurdu da tarçın koyabilirsiniz veya içme suyunuzun bir bardağını tarçınla aromalandırabilirsiniz.
Ramazan boyunca ve oruç tuttuğunuz sürece kişiye özel yeterli su tüketimi de çok ama çok önemlidir.
Sağlık problemi olanlar ve ilaç kullananlar oruç tutmaya karar vermeden mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
İftar sonrası 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı bal ve 3-4 damla limon suyu karışımı ile yapılan macun yağ yakmada yardımcıdır. Ayrıca bu karışım bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkilidir. Ancak mide problemi olanlarda zencefil ya daha az ya da karışımdan çıkarılabilir, çünkü zencefil acı olduğu için mide yanmasına, gastriti olanlarda gastritin azıtmasına neden olabilir. Bu nedenle ister mide ister başka bir kronik hastalığı olanlar, ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler, bu tür baharatlı veya bitkisel karışımları tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Hem metabolizmayı hızlandırmak hem de sağlığınızı olumlu katkıda bulunmak için Ramazanda da yürüyüşü, egzersizi ihmal etmemek önemlidir. Egzersiz veya yürüyüş yemeklerden hemen sonra tok karnına değil yemeklerden en az 2 saat gibi bir süre sonra yapılması daha uygundur. Yemeklerden sonra en az 2 saat, en uygun 3 saat geçmeden yatılmaması da gerekir. Aksi taktirde sağlıklı kişilerde bile gastroözofageal reflü ve reflüye bağlı birçok sağlı problemi gelişebilir.
Benzer sağlık yazıları
- Kimler oruç tutmamalıdır
- Oruç tutarken susuzluk nasıl önlenir
- Oruç tutarken tok tutan besinler
- Ramazanda sağlıklı beslenmek için öneriler
- Oruç tutarken ağız kokusu nasıl önlenir