Orşit nedir ve neden olur?
Orşit, bir ya da iki yumurtalığın (testisin) iltihaplanmasıdır. Orşit kabakulak, tüberküloz, brucella veya sifilis olmasından sonra ortaya çıkabilir. Özellikle puberteden sonra (ergenlik döneminde) kabakulak olan erkek çocukların %25-30’unda orşit gelişir.
Orşit hastalığı belirtileri
Etkilenmiş olan testiste şişlik ve aşırı derecede ağrıya yüksek ateş eşlik eder. Skrotum (testisleri taşıyan kese) derisi kırmızı görünebilir ve skrotum şişmiş olabilir. Epididimo-orşitte testisten spermleri taşıyan tüp de iltihaplanmıştır. Eğer orşit kabakulak nedeniyle oluşursa çocuğun boynundaki tükürük bezlerinin şişmesinden (kabakulak belirtisi başladıktan) 3-4 gün sonra orşit bulguları ortaya çıkar. Orşitin kabakulağı izlediği ağır vakalarda hastalanan testiste sperm yapma kabiliyetinin kaybolması, eğer her iki testis de bu durumdan etkilenirse kısırlık gibi komplikasyonlar söz konusudur. Bazen tutulan testis enfeksiyon sonrasında normalden küçük kalır.
Orşit hastalığı nasıl teşhis edilir?
Doktor fizik muayene bulgularına dayanan teşhisi doğrulamak için kan ve idrar tetkikleri de isteyebilir. Ayrıca testislerin kıvrılmasını göstermek için ultrason veya radyonükleid skana da gereksinim duyabilir.
Orşit hastalığı nasıl tedavi edilir?
Orşit tedavisinde analjejik ilaçlar (ağrı kesiciler), yatak istirahati ve şişliği azaltmak için buz tedavisi gibi yöntemler uygulanır. Bakterilerle oluşan enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler verilebilir. Ayrıca kortikosteroid ilaçlar da verilebilir. Orşit genellikle 3-7 gün içinde iyileşmeye başlar, fakat bu durum olguların yaklaşık yarısında testislerde büzüşme ve fonksiyon kaybı gelişebilir.
Testis hastalıkları ile ilgili sağlık yazıları
- Çocuklarda kriptorşidizm nedenleri ve belirtileri
- Çocuklarda vezikoüretral reflü nedenleri ve belirtileri
- Testis torsiyonu nedenleri ve belirtileri
- Oligospermi nedenleri ve belirtileri
- Erkeklerde kısırlık nedenleri ve belirtileri