Ağrılar ve Tedavileri

Nöropatik Ağrı Sendromu Nedenleri ve Tedavisi

Nöropatik ağrıların belirtileri bu ağrıyı diğer ağrılardan ayıran belirtilerdir.

Nöropatik ağrıya neden olan hastalıklar

Nöropatik ağrı sinir hasarı ile kendini gösteren bir ağrı tipidir. 1994 yılında uluslar arası ağrı çalışmaları birliği, nöropatik ağrıyı sinir sistemindeki primer bir lezyon ya da disfonksiyon sonucu ortaya çıkan ağrı şeklinde tanımlamıştır. Fakat günümüzde nöropatik ağrıyı duyusal sistemi etkileyen bir hastalık veya lezyon sonucu meydana çıkan bir ağrı olarak tanımlanmaktadır.

Nöropatik ağrı türleri

Nöropatik ağrıya neden olan rahatsızlıklar genellikle üç başlık altında değerlendirilir. Bu türler periferik nöropatik ağrı nedenleri, santral nöropatik ağrı nedenleri ve miks her ikisininde görüldüğü nöropatik ağrı nedenleridir. Periferik tip olan nöropatik ağrı nedenleri de kendi arasında alt sınıflara ayrılır.

Bu nedenlerden biri metabolik nedenler, metabolik nöropatik ağrı genellikle diyabet hastalığı, hipertiroid hastalığı, amiloidoz birikimi, febri sendromu, HIV virüsünün etken olduğu AIDS hastalığı, herpes denilen bir virüsün neden olduğu postherpetik nevralji, beslenme bozuklukları, alkolizim, B vitamini eksikliği, arsenik ile çalışan iş yeri ve işçilerde, asit yük birikimleri, kanserler ve bazı kalıtsal hastalıklarda nöropatik ağrıya yol açabilir. Doktor, bu durumu anlayabilmek için hastanın cildinde pamuğu gezdirerek test eder.

Nöropatik ağrı belirtileri

Nöropatik ağrıların belirtileri bu ağrıyı diğer ağrılardan ayıran belirtilerdir. Bu ağrılar yanma, iğneleyici tarzda batma hissi, ağrının yayıldığı dermatomal bölgede aşırı cilt reaksiyonu, ağrıyı daha fazla algılama hissi, ağrı yapmayacak bir uyarının ağrı yapması, geceleri artan ağrı şeklinde ağrılar hissedilir. Bütün bu ağrıların bir arada olması durumunda nöropatik ağrıyı düşünmek mümkün olabilir. Bu tip ağrılar yaşayan kişinin mutlaka bir algoloji (ağrı polikliniğine) baş vurması gereklidir.

Nöropatik ağrı teşhisi 

Nöropatik ağrı sendromu belirtileri

Nöropatik ağrı sendromu belirtileri

Nöropatik ağrı tasında ağrı uzmanının yapacağı fizik muayene ve hastanın öyküsü önemlidir. Bir ağrının nöropatik olup olmadığının tanımlanması için bazı kriterler vardır. Ağrı genellikle hep aynı bölgeden başlar ve aynı bölgeye yayılım gösterir.

Duyusal sistemi etkileyen herhangi bir hastalık ya da bir yaralanma gibi geçmişinin olup olmadığı, ağrının başladığı dönemde ağrının yanı sıra başka bir problemin yaşanıp yaşanmadığı gibi hastadan alınan öykü hastalığı tanımlamada önemlidir. Bunların yanı sıra gereken kan testleri ve elektronik tetkikler nöropatik ağrının nedenini bulmada yardımcıdır. Hastada ağrının yanında eşlik eden başka şikayetler, iğneleme şeklinde batmalar, yanma hissi, ciltte aşırı duyarlılık gibi belirtiler ağrıya eşlik edebilir.

Nöropatik ağrı tedavisi

Nöropatik ağrılarda sinir hasarının yeni başladığı dönemlerde tedaviye başlanır ise başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Eğer ağrıların teşhisi gecikir ise tedavi daha uzun sürer. Nöropatik ağrının ilk tedavisi öncelikle ilaç tedavisi olarak yapılır. Daha sonra ağrıları gidermek için fizik tedavi, sinir bloğu, nöropatik bloglar, epidural infüzyon, radyofrekans tedavisi, elektrik stümilasyon tedavisi ve sürülen merhemler kullanılır. Geçmeyen nöropatik ağrılarda cerrahi tedavi gerekebilir.

Ağrılar ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Nevralji nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Trigeminal nevralji nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Miyofasiyal ağrı sendromu nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Siyatik ağrısı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Kronik ağrı tedavisi (proloterapi) nasıl yapılır
  6. Ağrı (algoloji) nedir
  7. Tarsal tünel sendromu nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git