Nörodermatit – liken simpleks nedir?
Nörodermatit, tekrar eden kaşınmanın neden olduğu kalın, kaşıntılı ve bazen rengini kaybetmiş deri yamaları ile karakterize egzama tarzında bir durumdur. Bu durum Liken simpleks olarak da adlandırılır.
Nörodermatit – liken simpleks neden olur?
Nörodermatit’in kesin nedeni bilinmemektedir. Bazen nörodermatit, vücuda sürten kıyafetler giyildiğinde veya bir böcek ısırığı sonucu tahrişe bağlı başlayabilir. Bu durum başladığında kişinin o bölgeyi ısrarla kaşıması ve tahriş etmesi durumu daha da kötüleştirebilir. Kişi o bölgeyi ne kadar çok kaşır ise bu durumdan o kadar çok etkilenir.
Bu durum en sık kadınlarda görülür ve sıklıkla strese bağlı gelişir. Genellikle obsesif kişilik bozukluğu olan kişilerde görülür. Nörodermatit bazen cilt kuruluğu, egzama ve sedef hastalıkları ile ilişkili olarak da ortaya çıkabilir.
Nörodermatit – liken simpleks belirtileri
Kaşıntılı deri yamaları genellikle boyun, el bileği, dirsek bölgesi, ayak bilekleri, bacaklar, vulva, skrotum ve anüs gibi kaşıması kolay olan bölgelerde oluşur. Karşı konulmaz kaşıntı hissi esas yakınma olup bunu kronik kaşıma eylemi takip eder. Bazı kişilerde kaşıma heyecan verici, kontrolsüz bir eyleme dönüşebilir ve bilinçli bir şekilde kaşınmanın yerini acı ve yanma hissi alıncaya kadar kriz şeklinde bu eylem sürdürülebilir.
Nörodermatit – liken simpleks komplikasyonları
Etkilenen alanı sürekli kaşımak yaraya, bakteriyel bir deri enfeksiyonuna, kaşırken tahriş edilen alanlarda meydana gelen yaraların iz bırakmasına, cilt renginde değişikliğe neden olabilir. Ayrıca geceleri oluşan kaşınma hissi ve kaşınma uyku kalitesinin bozulmasına da neden olur.
Nörodermatit – liken simpleks teşhisi
Doktor kaşınan deri alanını inceleyerek ve kaşıntı olup olmadığı hakkında hastadan bilgi alarak hastalığı teşhis edebilir. Kaşınmanın diğer olası nedenlerini dışlamak için, kaşıntılı bölgeden deri biyopsisi de alabilir.
Nörodermatit – liken simpleks tedavisi
Tedavi genellikle semptoma (belirtilere) yönelik olup oral (ağız yoluyla) alınan sistemik antihistaminik ilaçlar ve kortikosteroid içeren kremlerle yapılır, ayrıca altta yatan stres veya anksiyetenin de değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Kronikleşmiş liken simpleks tedavisinde günümüzde fototerapi tedavisi de uygulanabilmektedir. Bunların yanı sıra bu hastalarda davranışsal tedavi yaklaşımlarının da faydalı olduğu görülmüştür.
Kronik seyirli olan hastalıkta dermatolojik tedaviler geçici düzelme sağlasa da tekrar etme özelliği vardır. En küçük bir psişik stres kaynağı hastalığı tekrar başlatabilir. Bu nedenle hastanın psikolojik durumunun iyi değerlendirilmesi ve buna yönelik tedavi uygulanması da çok önemlidir.
Benzer sağlık yazıları
- Liken planus nedir ve neden olur
- Pemfigus nedir ve neden olur
- Purpura nedir ve neden olur
- Seboreik dermatit nedenleri ve tedavisi
- Kontakt dermatit nedenleri ve tedavisi