Böbrek Hastalıkları ve Tedavileri

Nöroblastom Nedir? Nöroblastom Belirtileri

Nöroblastom, sindirim gibi istemsiz vücut işlevlerini düzenleyen otonom sinir sistemini oluşturan sinir hücrelerinde ve böbreklerin hemen yukarısında yer alan böbreküstü bezlerinde bulunan bir kanserdir.

Çocuklarda nöroblastom nedenleri ve tedavisi

Nöroblastom, sindirim gibi istemsiz vücut işlevlerini düzenleyen otonom sinir sistemini oluşturan sinir hücrelerinde ve böbreklerin hemen yukarısında yer alan böbreküstü bezlerinde bulunan bir kanserdir. Bu kanser tipinde, nöroblast adı ile bilinen olgunlaşmamış sinir hücreleri kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve bir tümör oluşturur.

Nöroblastomların çoğu 10 yaşın altındaki çocuklarda, özellikle 2 yaşın altındakilerde ortaya çıkmaktadır. Hastalık erkek çocuklarda kızlara göre hafifçe daha sık görülmektedir. Nöroblastom en büyük sıklıkla böbreküstü bezlerinden başlar ve hızla lenf düğümlerine, akciğerlere, karaciğere, beyne, kemiklere ve kemik iliğine yayılır.

Hekimler bu kanser tipinin nedenini bilmemektedir. Nöroblastom yenidoğan döneminde ve bebeklerde ortaya çıktığında, bazen tedavi uygulanmadan kendiliğinden kaybolur.

Çocuklarda nöroblastom belirtileri

Nöroblastomun en sık görülen başlangıç işareti, böbreküstü bezlerinin bulunduğu karında şişmedir. Aile bireyleri ya da çocuğun doktor çocuğun kamında bir şişlik ya da yumru fark edebilir. Çocukta ileri derecede halsizlik ve huzursuzluk olabilir. İştah kaybolur, çocuk kilo verir ve soluk görünümdedir. Gözleri şişebilir ve göz altlarında siyah halkalar oluşabilir. Ayrıca ateş, ishal ve bazı vakalarda kan basıncında yükselme ve deride kızarma olabilir. Hastalık ilerledikçe boyunda kütle ortaya çıkabilir. Çocuğun omurgasındaki bir tümör, kollar ve bacaklarda hareket etme yeteneğinin ve mesane kontrolünün kaybına neden olabilir.

Çocuklarda nöroblastom teşhisi

Çocukta nöroblastomun herhangi bir işareti görülür ise hemen doktora baş vurmak gerekir. Özellikle çocuk yenidoğan ya da bebek ise , erken tedavi ile hayatta kalma olasılığı daha yüksektir.

Doktor çocuğun muayenesini yapar ve nöroblastomdan kuşkulandığında, kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir hekime (çocuk onkoloğuna) sevk eder. Onkoloji uzmanı, kanserin ne ölçüde yayıldığını değerlendirme amaçlı bilgisayarlı tomografi, ultrasonografik inceleme ve sintigrafi gibi tetkikleri ister.  Hekim tanıyı doğrulamak için kan ve idrar testleri ile kemik iliği ya da tümör biyopsisi de isteyebilir.

Çocuklarda nöroblastom tedavisi

Çocuktaki tümör gelişimi erken evrelerinde ise, cerrahi yoldan çıkartılabilme olasılığı söz konusu olabilir. Daha sonra, geriye kalan kanser hücrelerini de öldürmek için radyoterapi de uygulanabilir. Kanser cerrahı tümörün tümünü çıkartamamış ise bundan sonra başka ameliyatlara da gerek duyabilir.

Bazı vakalarda, cerrahi girişimden önce tümörü küçültme amacı ile kemoterapi tedavisi de uygulanabilir. Ayrıca cerrahi ve radyoterapi ile birlikte kemoterapi tedavisi de uygulanabilir. 

Çocuğun iyileşme şansı, hastalığın ne ölçüde ilerlediğine ve tedaviden önce ne ölçüde ağır olduğuna bağlıdır. Bir yaşın altındaki bebeklerde uzun süre sağ kalım olasılığı, daha yaygın hastalık bulunan daha büyük yaştaki çocuklara göre daha yüksektir.

Kanser hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda lenfoma nedenleri ve tedavisi
  2. Lösemi (kan kanseri) nedenleri ve tedavisi
  3. Çocuklarda böbrek tümörleri nedenleri ve tedavisi
  4. Çocuklarda beyin tümörü neden olur
  5. Bebeklerde iştahsızlık neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git