Nöral tüp defektleri nedir?
Nöral tüp defekti, bebeğin beyin, omurilik ya da omurgada bir malformasyon ile doğduğu doğumsal bir anomalidir. Nöral tüp defektleri, çocuğun beyinsiz ya da tam gelişmemiş bir beyin ile doğduğu anensefaliden, omurilik ve meninkslerin (beyin ve omuriliği örten ince zarların) bir bölümünün ince bir deri tabakasıyla örtülü şekilde dışardan görüldüğü spina bifida’ya kadar değişebilir. Nöral tüp defektleri, gebelikten önce ya da gebelik sırasında annede folik asit yetersizliği, gebelikte annede yüksek ateşli durumlar gibi aşırı vücut ısısı olması ve ailede nöral tüp defekti öyküsünün varlığı ile bağlantılı bulunmuştur.
Nöral tüp defektleri belirtileri
Tam gelişmemiş bir beyin ile doğan bebeklerin doğum sırasında yüzünde ve kafataslarında da malformasyon vardır ve işlev yapamazlar. Omurilik ve meninkslerin dışarı çıkmış olması, defekt bulunan yerde ve aşağısında sinir hasarına neden olabilir. Nöral tüp defekti çoğunlukla yürüme, mesane ve bağırsak kontrolünü etkiler. Bebeğin refleksleri zayıftır ve dokunmaya ya da ağrıya yanıt veremeyebilir.
Nöral tüp defektleri teşhisi
Annenin kan testlerinde ya da amniyos sıvısında (uterusta bebeği çevreleyen sıvı) alfa-fötoprotein adı verilen bir protein düzeyinin yüksek olması durumunda, nöral tüp defekti bulunabileceği yönünde şüphe edilmelidir. Anne karnında bebeğin fötal ultrasonografisi, defektin tipini ve ağırlık derecesini gösterebilir. Bebek doğduktan sonra, hekimin fizik muayenesinde defekt göz ile görebilir.
Folik asit takviyesi doğumsal tüp defektlerini önler mi?
Gebe kalmayı planlayan kadınlar, her gün folik asit adlı (folat da denilir) B vitamininden 400 mikrogram (0.4 miligram) doktor kontrolü altında tüketebilir. Folik asit, gebeliğin ilk aylarında (kadınların hamile olduklarını bile henüz bilemeyecekleri kadar erken) ortaya çıkabilen anensefali ya da spina bifida gibi nöral tüp defektlerini önleyebilir.
Folik asit bulunan besinler arasında ıspanak ve öteki koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu, meyveler, kuru fasulye ve bezelye ve karaciğer gibi besinlerdir. Her gün yeterince folik asit aldığınızdan emin olmak için, bu önemli vitaminden günde 400 mikrogramlık haplar kullanılabilir. Çoğu doktor, doğurgan çağdaki bütün kadınların gebe kalmayı planlamasalar bile folik asit alımlarını iki katına çıkartarak, beklenmedik bir gebelikte doğumsal defekt riskini azaltmasını tavsiye etmektedir.
Nöral tüp defektleri tedavisi
Nöral tüp defektinin tedavisi, hastalığın tipi ve şiddetine bağlıdır. Kadınlar, bu doğumsal defektin bulunduğu başka bebekler doğurma riski ve gelecekteki gebeliklerinde bunu nasıl önleyeceğini öğrenme açısından genetik danışmanlık almalıdır.
Doğumsal hastalıklar ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Ensefalit nedenleri ve tedavisi
- Çocuklarda beyinde su toplanması (hidrosefali) nedir
- Çocuklarda beyin felci (serebral palsi) neden olur
- Ensefalit nedenleri ve tedavisi
- Spina bifida belirtileri