Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Yenidoğan Bebeklerde Sivilce (Neonatal Akne) Neden Olur? Neonatal Akne Belirtileri ve Tedavisi

Neonatal akne (yenidoğan aknesi) veya yenidoğan bebek sivilcesi, yenidoğanların yaklaşık %20 gibi bir oranında, doğumda veya sıklıkla 4.-6.’ıncı haftalar arasında alın, burun ve yanaklarda yerleşim gösteren hafif eritematöz papülopüstüler lezyonlar ile karakterizedir. Neonatal akne erkek çocuklarda daha sık görülür.

Neonatal akne gelişiminden anneye ait virilizan tümörler ya da yenidoğan androjenlerin, özellikle dehidroepiandrosteron sülfat (DHEA-S) düzeyinin cilt yağ bezlerini uyarması sonucu sebum salgısının artışı sorumlu tutulmaktadır. Bazı olgularda ise Malassezia furfur veya Malassezia sympodialis kolonizasyonu yenidoğan aknesine yol açabilmektedir.

YENİDOĞAN AKNESİ BELİRTİLERİ ve BULGULARI

Yenidoğan aknesinde sıklıkla alın, burun ve yanaklarda eritematöz papülopüstüler lezyonlar görülür. Lezyonlar boyun ve gövdeye de yayılabilir. Seyrek olarak komedonlar da bulunur. Bu akne türü kaşıntı yapabilir.

Daha çok püstüler lezyonların görüldüğü tablo neonatal sefalik püstüloz olarak da adlandırılır. Bu tabloda genellikle yüz bölgesinde çok sayıda papül ve püstüller mevcuttur.

YENİDOĞAN AKNESİ TEŞHİSİ

Aknesi olan yenidoğanlar muayene edilirken lezyonların tipi ve dağılımı dışında bebeğin boyu, kilosu büyüme eğrileri, kan basınçları, cinsel özellikleri belirleyen yapıların gelişimi veya bebeğin cinsel özelliklerini gösteren belirtilere de dikkat edilmesi ve gereken durumlarda endokrinolojik değerlendirme yapılması önemlidir.

Neonatal sefalik püstülozisten şüphelenilen olgularda püstüllerden alınan örneğin mikroskopik incelemesinde Malassezia furfur veya Malassezia sympodialis görülür.

Ayırıcı tanıda; bakteriyel, viral ve kandidal papülopüstüler lezyonlar, eritema toksikum neonatorum, neonatal püstüler melanozis, nevus komedonikus, sebase bezlerin hiperplazisi, eozinofilik folikülit, milia ve miliaria gibi diğer cilt problemleri akla getirilmelidir.

YENİDOĞAN AKNESİ TEDAVİSİ

Neonatal akne çoğu bebekte 3-6 ay içinde kendiliğinden gerileyebileceği gibi, nadiren daha uzun varlığını sürdürebilir.

Durumu hafif olan olgularda yumuşak bir sabun ile günlük yıkama ve bebeğin cildine hassasiyetlik gösterme yeterlidir. Akne lezyonlarını alevlendirebileceği için bebek yağı, krem, pomad ve losyon gibi ajanların kullanımından kaçınılmalıdır.

Komedon içeren lezyonlar için benzoil peroksit ve topikal retinoid kombinasyonu yeterli olabilir. Lezyonları ağır olan bebeklerde düşük konsantrasyonlu benzoil peroksit jel veya topikal antibiyotik tedavisi verilebilir.

Neonatal sefalik püstolozis olarak adlandırılan durumda topikal ketokonazol krem uygulaması tabloyu düzeltebilir.

Benzer Yazılarımız

  1. Akne Türleri
  2. Bebeklerde Konak Neden Olur
  3. Bebeklerde İsilik Neden Olur
  4. Çocuklarda ve Bebeklerde Seboreik Dermatit

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git