Miyom neden olur?
Miyom, rahim iç tabakasından çıkan selim urlar dır. Rahimde bulunan miyomlar genelde iyi huylu tümörler olup, kanserleşme olasılığı olmaz ve genellikle rahmin kendi dokusundan oluşarak meydana çıkmaktadır. Miyomun kadınlık hormonuna yani östrojenhormonuna bağlı geliştiği bilinmektedir.
Kadınlık hormonu çok olduğu sürece büyümeye devam edip, menopoza yakın küçülmeye başlar. Bu tümörlerin çapları 1-15 santimetre büyüklüğünde olup, miyomlar rahim ağzında ve rahim gövdesinde gelişmektedir. En fazla rahmin içerisinde bulunur ve bu miyomlara fibroidler, leiomyoma, leiomyom ve fibromiyom gibi benzeri isimler verilir.
Miyom oluşmasına neden olan faktörler
Miyomların oluş nedenleri tam olarak bilinmediği gibi, genetik olma özelliği bulunmaktadır. Miyom, toplumda yüz kadından 35-40 kadında miyom vardır. Miyomlar bu kadar sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Miyom, genelde 30’lu yaşlardan sonra rastlanan menopoza yaklaşıldığı zaman daha fazla görülen bir hastalıktır. Fakat, menopozdan sonra rahimde ur rastlanır ise bunlar kötü huylu sarkom adı verilen ve mutlaka çıkarılması gereken urlar dır.
Miyom tipleri veya çeşitleri
Kadının, rahminde bulunan miyomlar kendi aralarında üç gurupta oluşmaktadır.
Submuköz miyomlar : Genellikle rahmin iç yüzeyinde gelişerek büyüme gösteren miyom çeşidi olup, diğer miyom türlerinin arasında en az rastlanan miyom türüdür. Az rastlanmasına rağmen en çok kanama şikayetleri, bu miyom türünde görülürken bu kanamalar daha çok adet kanamasında artma ve daha uzun sürmesi olarak belirti verir.
İntramural miyomlar : Kadının rahim içi kaslarında yerleşmiş olan miyom türü olup, en çok rastlanan miyom türüdür. Bu miyomlarda submuköz miyomları gibi hastada adet kanamasının fazla olmasına ve daha uzun sürmesine neden olur. Ayrıca hastada şiddetli karın ağrılarına yol açıp, rahminde büyüme sonucu dolgunluk hissi oluşmaktadır. Büyüyen miyomlar karın içerisindeki diğer organları bası yapar.
Subseröz miyomlar : Bu miyomlar genellikle rahmin dış yüzeyinde gelişen miyom türü olup, diğer miyom çeşitleri gibi kanamaya sebep olmazlar. Fakat hastada çok yoğun karın ağrılarına sebebiyet verirler. Bu ağrılar sırt bölgesinde yoğunlaşıp, çevre organları da aşırı baskı hissi oluşturur.
Miyom belirtileri
Miyom büyüdüğü için rahim iç duvarına bası yapar ise adet kanamaları daha uzun olup pıhtılı gelmesine, daha sancılı adet olmasına, adet dışı kanamaya neden olabilir. Dahada çok büyür ve ön duvardan büyüdüğü söz konusu olduğu zaman, rahim ön duvarına idrar torbası komşu olduğu için bası yaptığı zaman sık idrara çıkma, idrarını yaptığında az yapma ve yinede sıkışıklık hissi duyma gibi şikayetlere sebep olabilir. Eğer miyom arkaya doğru büyür ise kalın bağırsağını, sıkıştırarak dışkılama problemleri, kabızlık olabilir ve hasta dışkılama ihtiyacı duyar ama tuvalete gittiğinde dışkılama olmaz. Yani miyom ne kadar çok büyür ise o kadar çok şikayete sebebiyet verebilir.
Miyom nasıl teşhis edilir?
Miyom, basit bir jinekolojik muayene ile tespit edilmesi kolay bir hastalıktır. Fakat günümüz koşullarında ultrasonografi ile standart bir kadın doğum uzmanı muayenesinde miyom tanısı konulabilir. Miyom tanısı en kolay konulabilen jinekolojik bir hastalıktır. Kadınların sadece miyom testi için değil menopoz dan sonra senelik kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları gerekmektedir.
Miyom nasıl tedavi edilir?
Miyom tedavisinde, ilaç ile tedavisi pratik olarak olmayıp, teorik olarak hastanın menopoza girmesi elde edilir. Menopoza girmesini sağlayacak ilaçlar bulunur ve hastaya bu ilaçlar verilir ve miyom küçültülebilir. Fakat 30-35 yaşındaki kadını sadece miyom sebebi ile menopoza sokmanın da mantığı bulunmamaktadır. Çünkü ilaç ile küçülen miyomlar üç beş ay içerisinde tekrar büyümeye başlar. Eğer hastada kalp, tiroid sorunları var ise bu sorunları düzeltene kadar geçici olarak ilaç ile tedavi uygulanabilir. Hastanın diğer sorunları düzeldiğinde yine cerrahi olarak miyomlar çıkartılır. Çünkü miyomun asıl tedavisi cerrahidir.
Miyom ameliyatı nedir?
Miyom ameliyatlarındaher zaman rahim alınmayabilir. Genelde 40-45 yaşlarına gelmiş çocuk sahibi olmak istemeyen kanaması çok fazla olan kadınlarda ameliyat sırasında rahim alınabilir. Bu yinede hastanın isteğine bağlı olmaktadır. Yumurtalık alımı ise yine hastanın isteğine bağlı yumurtalık alınabilir veya bırakılabilir. Fakat yumurtalıklarda patolojik başka bir hastalık var ise bu durum değişiklik gösterebilir.
Miyom çıkarılması operasyonları, farklı işlemler ile yapıldığı gibi genelde açık ameliyat ile yapılır. Ayrıca, uygun yerde olan miyomlar için laparoskopik yöntem (kapalı ameliyat) işlemi ile de miyom ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyat yöntemi ile hastalar daha kısa sürede evlerine ve işlerine dönebilirler. Miyomlar, hastaya semptom vermiyor, yani ağrıya, kanamaya ve baskıya neden olmuyor ise bu miyomlarda ameliyata gerek olmayıp, kadın miyom ile hayatını devam ettirebilir iken, senede bir veya altı ayda bir takip gerekebilir. Eğer hasta menopozda bir hasta ise rahim duvarında ciddi bir miyom var ve kötü huylu tümöre dönüşme riski bulunuyor ise o zaman ameliyat ile miyomun ve yumurtalıkların çıkartılması gerekebilir.
Kadın hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Yumurtalık iltihabı nedenleri ve belirtileri
- Yumurtalık kanseri nedenleri ve belirtileri
- Vajinismus (cinsel ilişki sırasında ağrı) nedenleri
- Vajinal akıntı neden olur
- Rahim ağzı kanseri nedenleri