Mitral kapak yetmezliği belirtileri
Mitral kapak, sol kulakçık ile sol karıncık arasında yerini alan septum inter atrioventriculare üzerinde bulunmaktadır. Akciğerlerden gelen temiz kan vücuda pompalanmak için, bu kapak üzerinden sol karıncığa iner. Sol karıncıktan vücuda kan pompalanma sırasında, kapanarak kanın geliş yönüne doğru geri gitmesini engeller. Mitral kapak yetmezliği kalbin kasılması sırasında mitral kapağın tam olarak kapanamaması sonucu kanı geriye kaçırmasıdır. Eğer bu kaçak seviyesi çok fazla olur ise kalp boşuna çalışır ve çok fazla yorulur. Bu nedenle uzun süre tedavi edilmediğinde kalp büyümesine zemin hazırlayabilir. Mitral kapağın birden fazla görevi bulunmaktadır.
Mitral kapak yetmezliğinin nedenlerine gelince, doğuştan gelen kalp anomalileri, romatizmal hastalıklardan meydana gelen enfeksiyonlar ve ağız içi enfeksiyonları da kalp kapaklarının bozulmasına neden olabilir. Romatizmal kalp hastalıkları bütün mitral yetmezliklerinin üçte birinden sorumludur. Bunların yanı sıra damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp sol karıcığının büyümesi, marfan sendromu, endokardit ve kalp tümörleri gibi bazı nedenlerde mitral yetmezliği oluşmasına sebebiyet verebilir.
Mitral kapak yetmezliğine en sık neden olan faktörlerden biride, doğumsal doku bozukluklarına bağlı olarak gelişen MYP (mitral valve prolapsusu) hastalığıdır. Mitral kapakta sarkma ya da çökme olarak adlandırılan prolapsusta kapak işlevini tam olarak yerine getirememektedir. Mitral kapak yetmezliği başlangıçta çok fazla belirti vermez iken, ilerlemiş dönemlerde nefes darlığı, yorgunluk, sersemlik hali, öksürük, çarpıntı ve geceleri sık idrara çıkma gibi belirtiler gösterebilir.
Mitral kapak yetmezliği tanısı
Mitral kapak yetmezliğinin tanısında, doktor muayenesi sırasında apeksten dinlendiğinde sistolik üfürüm (murmur) duyulur. Üfürümün şiddeti ile mitral yetmezlik derecesi arasında ilişki yoktur. EKG, hafif mitral yetmezlikte normaldir. İleri yetmezliklerde sol atrium genişlemesine bağlı P mitral ve sol ventrikül hipertrofisi bulguları tespit edilir. Hastaların % 30’unda atriyal fibrilasyon görülür.Ekokardiyografi mitral kapakçıklarının kalınlaşması ve kalfikasyonu, septum hareketleri ve kalp boşluklarının hacmi tespit edilir. Kalp katerizasyonu, mitral dalığının tersine sol atrium ve sol ventrikül diastol sonu basınçları eşit bulunup, sistolde sol atriuma kaçan kan miktarı kantitatif olarak ölçülür. Mitral kapak yetmezliğinin tipi hangisi olursa olsun tanısı konulduktan sonra belli zamanlarda doktor kontrolünden geçmeleri ve düzenli olarak takip altında tutulmaları gerekmektedir.
Mitral kapak yetmezliği tedavisi
Mitral kapak yetmezliğinin cerrahi tedavisinde, açık kalp ameliyatı yöntemi ile valvüler replasman (kapak değiştirilmesi) ya da valvuloplasti (kapak onarımı) yapılır. Kapak değişiminde kapağın özelliklerine göre kan sulandırıcı bazı ilaçlar kullanılması gerekir veya yaşam kalitesinde bazı kısıtlamalar gerekebilir. Bu nedenle hastanın kapak özelliklerinin uygun olduğu vakalarda kapak değiştirme işlemi değil kapak tamiri işlemi daha çok tercih edilir. Çünkü başarılı geçen kapak tamiri işleminden sonra hastalar günlük yaşamlarını daha normal sürdürebilirler.
Mitral kapak darlığı neden olur?Mitral kapak prolapsusu nedir?