Mitral kapağı tamir etme ameliyatı nedir?
Kalpte bulunan dört kapakçıktan biri olan, sol kulakçık ile sol karıncık arasında yerini alan ve mitral kapak adı verilen ve tıpta tedavisinin zorluğu ile bilinen kalp hastalıklarındandır. Uzun yıllardır yapılan kalp kapak ameliyatlarında, hastalara ameliyat yöntemi ile metal ya da biyolojik kapak olarak kapak değiştirme yöntemi uygulanır.
Fakat kendi kapağı metal kapak ile değiştirilen hastanın enfeksiyon risklerine karşı çok iyi korunması gerektiği gibi, ömür boyu kan sulandırıcı ilaçlar kullanması da gereklidir. Diğer kapak değiştirme yöntemi olan biyolojik kapakların ise 13-15 sene civarı ömürleri olduğu için hastanın bu süre sonunda tekrar ameliyat olması gerekmektedir.
Mitral kapak tamiri nasıl yapılır?
Mitral kapak tamiri işleminde hastanın kendi dokusu kullanılarak kapak tamiri yapılır. Fakat bu işlem, mitral kapağı çok fazla zarar görmemiş hastalarda yapılmaktadır. Mitral kapak tamiri farklı mitral kapak rahatsızlıklarında da kullanılmasına rağmen hücre zedelenmesine (dejeneratif) ve romatizmaya bağlı mitral kapak yetmezliği tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Mitral darlık (stenoz) hastalarında kapak onarımı darlığın az olduğu hastalarda uygulanır.
Kapağın onarımının iyi geçip, geçmediği operasyon bitiminde hem ameliyatı yapan cerrah tarafından hemde ameliyat bitiminde yapılan intraoperatif transözefageal ekokardiyografi (TEE) yöntemleri ile tekrar ederek kontrol edilir. Mitral kapak tamiri işleminden sonra, genellikle mutlaka ring olarak adlandırılan bir destek dokusu (halka) kapağa takılır. Mitral halka anüloplasti işlemi sayesinde kapağın üzerindeki yük hafifletilerek kapağın daha uzun dayanması sağlanır.
Kapağın onarılmış olduğundan emin olunmadan operasyon bitmez. Mitral kapak rahatsızlığı olan hastalarda operatif mortalitenin (ameliyat esnasında ölüm oranının) daha düşük olması ve ameliyat sonrası yaşam kalitesinin daha iyi olması için replasman (kapak değiştirme) yöntemi yerine, eğer mümkün ise kapak tamiri tercih edilmektedir. Kapak tamiri sonrası hastaların bazı ilaçları kullanması daha kısa dönem sürdüğü için kapak değiştirme yöntemine göre kapak tamiri hastaya daha kolaylık sağlamaktadır.
Kalp kapak hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kalp kapak hastalığı nedenleri ve belirtileri
- Mitral kapak değişimi nasıl yapılır
- Mitral kapak darlığı nedenleri ve tedavisi
- Mitral kapak yetmezliği nedenleri ve tedavisi