Mitral kapak replasmanı nasıl yapılır?
Mitral kapak cerrahisi uygulanacak hastanın, geneline kapak replasmanı (değişimi) uygulanmaktadır. Aort kapak değişiminde biyolojik kapak protezi her ne kadar iyi sonuç verse de, bu biyolojik kapaklar mitral kapakta uygulandığında çok daha çabuk deformasyona uğrar. Bu nedenle mitral kapak değişiminde biyolojik kapak yerleştirme yöntemi daha az kullanılır.
Bunun dışında genelde mekanik kapak yerleştirme yöntemi daha fazla uygulanır. Pirolit karbon ve titanyumdan üretilen biliflet mekanik kapaklar daha fazla tercih edilenlerdir. Kapak değiştirme esnasında deforme yaprakçıklar bazen korunabildiği gibi bazende çıkarılırlar ve mekanik kapak erimez dikiş malzemesi ile anulusa dikilir.
Mitral kapak değişimi ameliyatı sonrası takip
Cerrahi işlemden sonra, coumadin (antikoagülan) kan sulandırıcı ilaç kapak üzerinde pıhtı oluşumunu önlemek, kapağın uzun zaman işlevini iyi yapabilmesi ve pıhtılardan emboli atmaması için kullanılır. Mekanik kapak replasmanı uygulanan hasta her ay düzenli olarak PTZ-INR testi yaptırması gereklidir. Bu testleri yaptırdıkça kan sulandırıcı ilacın dozu ayarlanır ve hasta bu şekilde kullanmaya devam eder. Son yıllarda kapak ameliyatları minimal invaziv adı verilen koltuk altından girilerek kapak değişimi ameliyatları da yapılmaktadır. Bu yöntem ile hasta daha çabuk iyileşip evine daha erken dönebilir.
Ameliyat esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek sorunlar
Kalp akciğer makinesine bağlanmanın, bilinen nörolojik, böbrek, akciğer, gastrointestinal ve diğer tüm komlikasyonları mitral kapak değiştirme ameliyatları içinde geçerlidir. Aynı zamanda ileri kalsifiye (kireçlenmiş) mitral kapağın dekalsifikasyonu nedeni ile sürekli devam edebilecek ritim bozuklukları ve kalp pili gerekliliği, başka cerrahi işlem uygulanması ve bunlara bağlı komplikasyonların da ortaya çıkması söz konusu olabilir.
Kan sulandırıcı ilaç kullanımına bağlı olarak hastalarda PTZ-INR testlerinde aşırı uzama nedeni ile kanama veya kan sulandırıcı ilacın dozuna bağlı kapakta işlev bozukluğu, emboliye sebep olabilecek pıhtı oluşumu da görülen komplikasyonlar arasındadır. Kapak protezi enfeksiyonları çok fazla görülmediği gibi mekanik kapaklarda daha fazla enfeksiyon riski söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında kapağın yeniden değişmesi gerekebilir.
Kalp kapak hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kalp kapak hastalığı nedenleri ve belirtileri
- Mitral kapak yetmezliği nedenleri ve belirtileri
- Mitral kapak darlığı nedenleri ve belirtileri
- Mitral kapak prolapsusu