Mitral kapak prolapsusu nedir?
Mitral kapak prolapsusu, kalpte mitral kapak adıyla bilinen kapaktaki bir defekttir. Sağlıklı bir mitral kapağında iki yaprak ya da yaprakçık vardır; bunlar açılıp kapanarak kanın yalnızca atriumdan ventriküle geçişine olanak tanır. Mitral kapak prolapsusunda, yaprakçıkların biri ya da ikisi birden normalden daha büyüktür ve kalp kanı pompaladığında düzgün şekilde kapanmazlar. Anormal kapaktan küçük bir miktar kan, sol ventrikülden sol atriuma geri kaçar, bu durum da kalpte üfürüme neden olur.
Mitral kapak prolapsusu, mitral kapakta çökme veya sarkma olarak da adlandırılır. Ayrıca, Barlow sendromu ve fllopy mitral kapak sendromu gibi farklı isimler ile de tanımlanmıştır.
Mitral kapak prolapsusu neden olur?
Bu durum küçük çocuklarda nadir olmakla birlikte, ergenliğin ileri dönemlerinde, özellikle kız çocuklarında daha sıktır. Vakaların çoğunda kalıtsal olduğu düşünülmektedir. Mitral kapak prolapsusu bazı hastalarda kardiyomiyopati ve başka doğumsal kalp defektlerine, Marfan sendromu ya da skolyoza bağlı oluşabilir. Mitral kapak prolapsusu genellikle ciddi sağlık sorununa yol açmayan hafif bir bozukluktur.
Mitral kapak prolapsusu, sadece kapakları etkileyen izole bir lezyon olarak (primer MVP) gelişebilir veya mitral kapak yapısını etki eden gelişmeler sonucu (sekonder MVP) ile de ilişkili de olabilir. Vakaların geneli primer MVP tipindedir ve nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Mitral kapak prolapsusu belirtileri
Mitral kapak prolapsusu olan hastada genellikle semptom (belirti) yoktur. Görülebilen belirtiler arasında; yorgunluk, göğüste ağrılar ve kalp hızında ani ve kısa süreli artmalar (çarpıntı), arada ritim bozuklukları gibi belirtiler vardır. Erişkinlerde bu belirtilerin görülme olasılığı çocuklara oranla daha yüksektir. Mitral kapaktan büyük miktarda kan geriye kaçıyorsa, hastada kalp yetersizliği ortaya çıkabilir ve kalp yetmezliği geliştiğinde bunlara yönelik belirtiler başlayabilir.
Kalp yetmezliği belirtilerine gelince;
- Taşikardi (hızlı kalp atımı)
- Terleme
- Çocuklarda büyüme geriliği
- Soğuk ekstremiteler
- Takipne (hızlı solunum)
- Efor dispnesi (efor sırasında nefes darlığı)
- Kronik kuru öksürük
- Ortopne (ileri derecede solunum bozukluğu)
- Siyanoz (morarma)
- Wheezing (hırıltılı solunum)
- Hepatomegali (karaciğer büyümesi)
- Boyun venlerinde genişleme
- Periferik ödem (bacaklarda ve ayaklarda şişlik) gibi belirtiler ve bulgular kalp yetmezliğine işaret edebilir.
Mitral kapak prolapsusu teşhisi
Eğer aile bireylerinden birinde mitral kapak prolapsusu varsa bunu çocuk doktorunuza ya da kardiyoloji doktorunuza bildirmeniz önemlidir, böylece doktor bu duruma yönelik araştırma ve incelemeler yapabilir. Bunun dışında, söz konusu üfürüm rutin bir muayene sırasında da duyulabilir.
Doktorunuz mitral kapak prolapsusundan şüphelenirse tanıyı doğrulamak için akciğer filmi, ekokardiyografik inceleme (kalp ultrasonografisi) ve elektrokardiyografi (kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden bir test) gibi tanı yöntemlerini kullanabilir.
Mitral kapak prolapsusu tedavisi
Mitral kapak prolapsusu genellikle zararsız bir durum olduğundan, hastada çoğu zaman özel bir tedavi gerekmeyebilir. Doktor rutin kontrol muayenelerinde kalp seslerinde bir değişiklik olup olmadığını inceler ve hastanın 2-5 yılda bir kardiyolojik kontrollerinin yapılmasını ister.
Ayrıca kalpte olabilecek bir enfeksiyonun önlenmesi için diş hekimliği girişimleri ya da cerrahi işlemlerden önce antibiyotik tedavisi uygulanması gerekebilir, bu nedenle bu tür girişimler öncesi doktor bu durumdan haberdar edilmelidir. Prolapsus ağırlaşır ve hastada kalp atışlarında hızlanma, bayılmalar ya da başka bir hastalık belirtileri ortaya çıkarsa, kalp işlevlerini düzeltme, hız ve ritmi kontrol altına alma amacıyla doktorunuz kalp ilaçları reçete edebilir. Nadir durumlarda kalp kapağındaki bu bozukluğun giderilmesi için cerrahi tedavi gerekebilir.
Benzer sağlık yazıları
- Mitral kapak darlığı nedenleri ve tedavisi
- Mitral kapak yetmezliği nedenleri ve tedavisi
- Mitral kapak tamiri nedir
- Sistol nedir ve sistolik üfürüm neden olur
- Beta bloker ilaçlar hangi hastalıklarda kullanılır
38 Yorum