Akciğer Hastalıkları

Miliyer Tüberküloz Nedir? Miliyer Tüberküloz Belirtileri ve Tedavisi

Hastalık genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı, kilo kaybı, anemi gibi nonspesifik (özgül olmayan) bulgularla başlar.

Milier tüberküloz neden olur?

Miliyer tüberküloz, bakterinin ana odaktan kan dolaşımına girdiği ve sonra vücutta yayılıp organ ve dokularda milyonlarca küçük tüberküller (nödüler kitle) oluşturduğu oldukça tehlikeli tüberküloz şeklidir. Tüberkülozlu kişilerin çok az (% 1 kadar) kısmında oluşur. AIDS veya kortikosteroid ilaçlar alan insanlar gibi bağışıklığı düşük kişilerde, yaşlılarda ve çocuklarda oluşma riski daha yüksektir.

Miliyer tüberküloz belirtileri

Hastalık genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı, kilo kaybı, anemi gibi nonspesifik (özgül olmayan) bulgularla başlar. Karaciğer ve dalak büyümesi daha sonra duruma eşlik eder. Bu belirtilerden 3-6 hafta sonra darı tanesi büyüklüğündeki tüberküller muntazam bir şekilde her iki akciğere de yayılırlar. Klinik tablo hafif sinsi seyirden, ağır klinik seyre kadar değişkenlik gösterebilir. Menenjit ve peritonit belirtileri ise %20-40 arasında tabloya eşlik edebilir.

Miliyer tüberküloz teşhisi

Bu hastalığın tanısı genellikle zordur. Tanıda akciğer grafisi, yüksek çözünürlüklü karın ve pelvis bilgisayarlı tomografisi, mikrobiyolojik ve  histopatolojik tüm tanı yöntemlerinin kullanılması miliyer tüberküloz tanısında gereklidir. Bu hastalığın tanısında aile öyküsünün (aile bireylerinde ya da yakın akrabalarda aktif tüberküloz olgusunun olup olmadığının) sorgulanması, klinik ve radyolojik bulgular oldukça önemlidir.

Miliyer tüberküloz tedavisi

Miliyer tüberküloz tedavisi tüberküloz ile aynıdır, fakat tedavi süresi daha uzundur (9-12 ay gibi). Tedavide, anti-tüberküloz tedavi kombinasyonu, menenjit ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) gibi komplikasyonların eşlik ettiği olgularda kortikosteroid tedavisinin eklenmesi, gelişebilecek diğer komplikasyonlara yönelik tedaviler uygulanması gerekebilir. Tedavi edilmeyen miliyer tüberkülozlu olgular bir yıl gibi bir süre içerisinde kaybedilir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Verem (tüberküloz) nedir ve neden olur
  2. Çocuklarda tüberküloz neden olur
  3. Akciğer nodülleri neden olur
  4. Menenjit neden olur
  5. Öksürük nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git