Mikroftalmi nedir?
Nadir görülen doğumsal (konjenital) göz bozukluğudur. Mikroftalmide göz normalden küçük olup, tutulum tek ya da iki taraflıdır. Genellikle üç şekilde ortaya çıkar. Bunlar; pür mikroftalmi, kolobomatöz mikroftalmi ve oküler ve/veya sistemik anomamalilerin eşlik ettiği komplike mikroftalmididir.
Mikroftalmi neden olur?
Yenidoğanlarda milroftalmi bazen fetal alkol sendromu veya gebelik sırasında annenin geçirdiği enfeksiyonlar; özellikle herpes simpleks (genital uçuk) enfeksiyonu, kızamıkçık (rubella) enfeksiyonu ve sitomegalovirüs (CMV) ile ilişkilidir, ancak bu ilişki kanıtlanmamıştır. Mikroftalminin genetik nedenleri arasında kromozom anomalileleri (otozomal dominat veya otozomal resesif, ayrıca X’e bağlı bozukluklar gibi), Triploidi sendromu, 13q duplikasyon sendromu ve Wolf-Hirschhorn sendromu veya mono genetik Mendel bozuklukları bulunur. Mikroftalmi ile birlikte bulunabilen daha birçok sistemik sendromun olduğu da bilinmektedir. Diğer nedenler arasında ise annenin gebelik döneminde maruz kaldığı bazı ilaçlar (Talidomid, Hidantin gibi), alkol kullanımı, X-ray maruziyeti ve A vitamini eksikliği gibi durumlar da sayılabilir. Fakat bazı mikroftalmi olgularında neden bulunamayabilir.
Mikroftalmi belirtileri
Bu durumdan etkilenmiş çocuklar, bir veya her iki tarafta da anormal küçük göz ile doğarlar. Bu anormallik körlüğe neden olabilir. Mikroftalmi sorunu olan hastalarda katarakt, açı kapanması glokom dahil olmak üzere diğer göz bozuklukları da duruma eşlik edebilir, bu birliktelikler görme keskinliğini önemli ölçüde azaltır.
Göz hastalıkları ile ilgili benzer yazılar
- Göz kapağı düşüklüğü nedenleri ve tedavisi
- Çocuklarda glokom neden olur
- Çocuklarda sık görülen göz hastalıkları
- Katarakt neden olur