Hastalıklar ve Tedaviler

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanması Tedavisi

Midede yanma mide asidinin yemek borusuna kaçak yapması sonucunda, yemek borusunun gırtlağa doğru oluşan yanması, ekşimesi hissi olarak tanımlanır. Mide yanması olarak tanımlanan bu durum genellikle yemek borusunun (gırtlak) kısmının yanmasıdır. Mide yanması kişiden kişiye değişir ve bazı kişilerde her gün mide yanması şikayetleri görülebilir iken, bazı kişilerde de ayda birkaç kez mide yanması şikayeti olabilir. Mide yanması şikayeti toplumun yaklaşık % 30-40'ında görülür. Mide yanmasını tetikleyen faktörler yenilen gıdalar ve miktarları dır.

Mide yanmasına neden olan hastalıklar

Midede yanma mide asidinin yemek borusuna kaçak yapması sonucunda, yemek borusunun gırtlağa doğru oluşan yanması, ekşimesi hissi olarak tanımlanır. Mide yanması olarak tanımlanan bu durum genellikle yemek borusunun (gırtlak) kısmının yanmasıdır. Mide yanması kişiden kişiye değişir ve bazı kişilerde her gün mide yanması şikayetleri görülebilir iken, bazı kişilerde de ayda birkaç kez mide yanması şikayeti olabilir. Mide yanması şikayeti toplumun yaklaşık % 30-40’ında görülür. Mide yanmasını tetikleyen faktörler yenilen gıdalar ve miktarları dır.

Midede yanma nedenleri

Midede yanma şikayetini tetikleyen gıdaların neden olması, genellikle yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşekliğine bağlıdır. Mide yanmasını tetikleyen gıdalar kişiden kişiye değişir. Mide yanmasına sebep olan gıdalar genellikle domates, soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, ağır yağlı besinler, ekşi, bayatlamış besinler, nane, çikolata, aşırı kafeinli içecekler, gazlı içecekler, cipsler, hazır gıdalar, fazla alkol, sigara kullanımı, yemeklerden sonra hemen yatmak, yatar pozisyonda bir şeyler yemek, fazla kilo problemi, çok fazla turşu tüketimi, çok fazla tatlı tüketimi, ayakta yemek yemek, acı biber gibi gıdalar midede yanma şikayetlerinin artmasına neden olur. Ayrıca fazla stres ve karın bölgesini sıkan giysiler giymekte midede yanmaya yol açabilir. Mide yanması şikayeti olan hastalar bu şikayet onları çok fazla etkilediği zaman doktora baş vururlar.

Mide yanmasına neden olan hastalıklar

Mide yanması genellikle mide ile ilgili hastalıklardan kaynaklanır. Mide yanması gastrit, midede ülser, mide reflüsü, aspirin kullanımı, mide kanseri, mide polipleri, mide tembelliği, bağırsak tembelliği, safra kesesinden bağırsağa safra akması, kalp krizi belirtilerinde mide yanması gibi şikayetler, Akdeniz ateşi hastalığının mideye ve bağırsaklara etkilemesi, koroner damarlarda tıkanma gibi nedenler, bazı akciğer sorunlarının mideye etkilemesi ya da yansıyan sıkıntılar gibi birçok neden mide yanmasına ve mide ağrısına yol açabilir.

Mide yanması tedavisi

Mide yanmasını tedavi etmenin birkaç yöntemi mevcuttur. Mide yanması tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi verilir. Bu ilaçlar antiasit denilen ilaçlar, histamin blokerleri ve protonpompa inhibitörleri gibi ilaçlardır. Bu ilaçlar mutlaka bir uzman tarafından reçete edilmelidir. Ayrıca mide yanması şikayetlerinde endoskopik tedavi yöntemleri de vardır ve bu yöntemler bazı hastalarda fayda sağlayabilir. Ayrıca genellikle genç hastalarda uygulanan cerrahi yöntemler ile de midenin yanma şikayetine yönelik tedaviler oldukça faydalıdır. Bunların dışında midede yanmayı önlemek için hastanın yaşam tarzı değişikliği, beslenme tarzı değişikliği ve bazı tetikleyen faktörlere dikkat etmesi gibi önlemler mide yanmasını geçirmede ya da azaltmada oldukça fayda sağlar.

Mide ağrısı neden olur?Gastrit nedir?Reflü hastalığı nedenleri

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git