Hastalıklar ve Tedaviler

Mide Volvulusu (Mide Dönmesi) Nedenleri ve Tedavisi

Mide volvulusu - gastrik volvulus veya mide dönmesi midenin tamamının veya bir kısmının 180 dereceden fazla dönmesidir.

Mide dönmesi (gastrik volvulus) nedir?

Mide volvulusu – gastrik volvulus veya mide dönmesi midenin tamamının veya bir kısmının 180 dereceden fazla dönmesidir. Mide normalde yukarıda özofagial hiatus hizasında, aşağıda ise duodenumun (oniki parmak bağırsağının) 2’inci bölümü hizasında peritoneal bağlar ile asılmış durumdadır. Küçük kurvatur sol gastrik arter tarafından sabitleştirilmiş tir.

Büyük kurvatur ise kısa gastrik damarlar, gastrosplenik ve gastroskolik bağlar ile daha gevşek bir şekildedir. Bu bağlardan bir veya ikisinin aşırı şekilde gevşemesi ya da kopması durumunda mide dik veya yatık ekseni etrafında dönerek gastrik volvulus tablosunu oluşturur. Bu durum yaşlılarda daha sık görülür. Görülme sıklığı tüm ırk ve cinste eşittir. Abdominal kavitede başka bir hastalık ya da anormalliğin eşlik etmediği, mide bağlarının aşırı uzaması sonucu meydana gelen, sebebi bilinmeyen mide volvuluslarına (idiopatik volvulus) denir.

Fakat olguların 3/4’ünde volvulus başka hastalıklara bağlı (sekonder) olarak gelişir. Sekonder mide volvuluslarına neden olan etkenler hiatus fıtıkları veya diyafram yırtıkları, sol diyaframın delinmesi, kronik mide genişlemesine neden olan pilor darlığı, karın içi yapışıklıklar, perigastrit ve karın travmaları gibi faktörler mide volvulusuna neden olabilir.

Mide dönmesi (gastrik volvulus) belirtileri

Mide bolvulusu belirtileri

Mide bolvulusu belirtileri

Mide dikey ekseni ile dönerek uzun eksen ikiye katlanır ve bu durum (mezenteroaksiel) olarak tanımlanır. Diğer sık görülen tipinde de uzun ekseni etrafında döner ve bu durum (organoaksiel) olarak tanımlanır. Mide volvulusu akut, kronik, tam veya kısmi olabilir. Akut volvulusta ölüm oranı % 30-50 arasındadır.

Akut vovulus belirtileri karın ağrısı, öğürme, şişkinlik, hazımsızlık, geğirme, kilo kaybı, idrar miktarında azalma, kusma veya kusamama şeklinde olup akut karın sendromları ile karışabilir. Kronik volvulus hiatus fıtığı, gastrit ve safra kesesi taşları belirtileri ile karışır. Karın ağrısı hastalarda yemek yedikten bir süre sonra ve ani başlangıçlı olabilir.

Mide dönmesi (gastrik volvulus) teşhisi

Mide volvulusu, hayatı tehdit eden klinik bir tablodur ve tanıda şüphe çok önemlidir. Mide volvulusu tanısı genellikle operasyon sırasında konulur. Ameliyat öncesi mide volvulusu tanısını radyolojik yöntemler ile koymak oldukça zordur ve ileri derecede radyolojik deneyim gerektirir. Mide volvulusu teşhisinde kullanılan radyolojik tetkikler (baryumlu özofagus ve on iki parmak bağırsağı pasaj grafisi, bilgisayarlı tomografi, karın ultrasonu) gibi tetkikler ve endoskopik görüntüleme yöntemi kullanılır. Nazogastrik tüp yerleştirmede başarısızlık ve bulguların bir arada olması tanıda yardımcıdır.

Mide dönmesi (gastrik volvulus) tedavisi

Mide volvuluslarının tedavisi cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi açık ya da kapalı (laparoskopik) yöntem (laparotomi) ile midenin düzeltilmesi ve sabitleştirilmesi işlemi yapılır. Ameliyat sırasında hastalığa neden olan bozuklukların da tedavisi yapılır. Mide volvulusu durumunda tedavi gecikir ise midenin ölümü, midenin delinmesi, pankreatit, peritonit şok gibi çok ağır komplikasyonlara ve ölüme kadar gidebilen bir tablo görülebilir. Akut mide volvulusu olgularında mide iskemisi, delinmesi ya da nekrozuna bağlı olarak % 45-55 oranında ölüm gerçekleşebilir.

Mide hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Peptik ülser nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Pilor darlığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Baryumlu röngen grafisi nedir ve nasıl çekilir
  4. Kanlı kusma nedenleri ve tedavisi
  5. Mide spazmı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Mide polipleri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  7. Mide ağrısı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git