Metabolizmayı hızlandırma yolları
Metabolizma, canlıda oluşan ve devam eden fiziksel ve kimyasal olayların tümüne ”metabolizma” denir. Ara metabolizma, katabolizma ve anabolizma olmak üzere iki faz içerir. Bu iki faz arasında bağlantıyı amfibolik yollar sağlar.
Metabolizmanın amacı, yaşam için gerekli olan enerjiyi besin maddelerinden sağlamak, canlı yapısını oluşturmak için gerekli yapı taşlarını sentezlemek ve sentez yapamadıklarını besinleri parçalayarak sağlamak, yapı taşlarından makro moleküller sentezlemek ve makro molekülleri parçalayarak kendi amacına uygun olarak değiştirmek ve yeni bileşikler oluşturmaktır.
İnsanlar sağlıklı beslendiğini düşündükleri halde kaslarının gevşediği, enerjilerinin bittiği, her zaman giydikleri kıyafetlerin daraldığı, bel, kalça ve basen bölgelerinde kalınlaşma gibi sorunlar ile karşı karşıya kaldıklarını düşündüklerinde metabolizma hızı azalmış demektir. Metabolizma hızı yaşın ilerlemesi ile birlikte azalmaya başlar. Metabolizma hızı 30 yaşlarından sonra her yıl % 1 oranında düşmeye başlar.
Beslenmenin metabolizmayı çalıştırmada etkisi nedir?
Zayıflama diyetleri ile uğraşmak zorunda kalındığı zaman metabolizma hızı düşmüş demektir. Bu konuda, metabolizma hızını arttırmaya yönelik ip uçları vardır. Metabolizma hızını arttırmanın en iyi yolu kas kitlesini arttırmaktan geçer. Bazı diyetisyenler acıkmadıkça yememek gerektiğini söylemektedirler.
Fakat bazıları ise az ve sık yemek gerektiğini bildirirler. Sık yemek kan şekeri dengesini düzenlemede yararlıdır. Her ara öğünde tost gibi kalorili besinler yemek yerine ara öğünlerde birkaç fındık, ceviz, badem içerikli ara öğünlerin tüketilmesi de faydalıdır. Ara öğünler yaşam şekline ve çalışma saatlerine göre planlanmalıdır. Uzun süre aç kalındığında metabolizma yavaşlar ara öğünlerde 1 bardak yağsız süt yoğurt tüketilmesi de metabolizma hızını arttırabilir.
Protein içerikli beslenmek metabolizma hızını arttırdığı gibi zayıflamak için önemli bir destektir. Bu tür beslenme, spor ile desteklendiğinde çok iyi sonuçlar verir. Haftada 2-3 kez balık ve kırmızı et, haftada 1-2 kez tavuk yemeden, protein almadan kas kitlesini arttırmak mümkün olmaz. Her gün yeteri kadar protein almak metabolizma hızını yükseltir.
Spor yapıldığı sürece mutlaka protein alımına dikkat etmek gereklidir. Protein alımı özellikle öğle yemeğinde olmalıdır.Yumurta protein açısından zengin bir besindir. Yumurta proteinin yanı sıra vitamin, mineral sağladığı için diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Yumurta metabolizma hızını arttırır ve tok tutar. Metabolizma hızını arttırmak için yemeklere, çorbalara ve yoğurtta bile baharat kullanmak akıllı bir seçim olur.
Spor yapmak metabolizmayı hızlandırır mı?
Hareketsiz bir yaşam tarzı ile metabolizma hızlanmaz. Gün içinde bütün gün oturarak çalışanlar, akşam evde televizyon karşısında her ne kadar ara öğün tüketse de çok fazla işe yaramaz. Bu nedenle akşamları oturup televizyon seyretmektense haftada 3-4 gün olsun hareket etmek, spor yapmak veya yürüyüş yapmak metabolizmayı hızlandırmanın en önemli yoludur.Su içmek metabolizmayı hızlandırır mı?
Su içmek metabolizma hızını arttırır. Fakat bir defada 4-5 bardak su içmek doğru olmaz. Her saatte bir ya da öğünlerden önce bir bardak su içmek dolaşım sistemini ve metabolizmayı çalıştırır. Bunların yanı sıra, günde 1-2 fincan yeşil çay içerek metabolizma hızını arttırmak mümkün olabilir.
Yeşil çayda bulunan antioksidanlar hakkındaki çalışmalar, bu etken maddelerin kansere karşı koruyucu etkilerinin olmasının yanı sıra metabolizma hızını arttırmada faydalı olduğu bilinmektedir. Ayarını kaçırmadan süt ve yoğurt tüketimi metabolizma hızını arttırmada faydalıdır. Süt grubunda bulunan CLA (konjuge linoleik asit) yağ yakımını hızlandırır.
Sağlıklı beslenme ile ilgili benzer sağlık konuları
- Televizyon seyretmek kilo aldırır mı
- Bitki çaylarının zararları ve faydaları
- Demir oranı yüksek besinler nelerdir
- Baş ağrısına iyi gelen besinler