Menopoz nedir?
Menopoz, Yunancada meno -ay, poz-son demektir. Pratik yaşamda, menopoz (kadının doğurganlık döneminin bitişidir). Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak adet görmesinin sonlanması, genellikle 45 – 55 yaşları arasında en az bir yıl adet görmemiş kadında menopozun gerçekleştiği kabul edilir. 45 yaşın altı erken menopozdur, 55 yaşın üzeri ise geç menopoz olarak değerlendirilir. Menopoz bir anda ortaya çıkmaz ve yavaş yavaş oluşan bir süreçtir.
Erken menopoz neden olur?
Menopoza erken girilmesine neden olan faktörler arasında kalıtım (genetik), ırk, beslenme şekli, yaşam tarzı, stres, doğum sayısı, sigara kullanımı, geçirilen ameliyatlar, kanser tedavileri, sosyoekonomik düzey gibi etkenler menopoz yaşını etkileyen etkenlerdir.
Menopoza girme belirtileri
Menopoz belirtileri arasında uyku bozuklukları, adet düzensizlikleri, cilt ve tırnaklarda incelme, kemik erimesi, kalp ve kan yağları değişiklikleri, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, yanma, kaşıntı, çarpıntı, sıcak basması, terleme, sinirlilik, ağlama krizleri, depresyon, baş ağrıları, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, sık idrara çıkma, baş dönmesi, tüylenme, iştah açıklığı ve cinsel istekte azalma gibi belirtiler vardır.
Menopoz yaşını uzatma çalışmaları nelerdir?
Yumurtadaki yaşlanma mekanizmasının çözümüne yönelik ön çalışmaları tamamlanan bilimsel araştırmalar, üretilecek ilaçlar sayesinde menopoz ve doğurganlık yaşının uzatılabileceğini ve kanser riskinin azalacağını ortaya koymuştur.
Yumurtalık yaşlanması mekanizmasının ve yumurta kök hücrelerinin varlığı ile ilgili yapılan çalışmalar, eski bilgilerin tam tersine şu an insanlarda ve diğer memelilerde yeni yumurta üretiminin sadece doğumdan önceki dönemde olmadığı, doğumdan sonra da sürebileceğini meydana çıkarmıştır.
Bilimsel araştırmalar, DNA hasar tamir enzimi olan BCA-1 geni ile kontrolü sağlanan DNA tamir mekanizmalarının tam olarak çözülmesi sonucunda özellikle yaşı dolmadan menopoza giren veya yumurtalık yetmezliği sorunu olan hastalar için ciddi bir tedavi seçeneğinin olabileceğini ve menopoz yaşının geciktirilebileceğini göstermektedir.
Bilim insanlarının yaptığı açıklamalarda, menopoz yaşının geciktirilmesi üzerine yapılan çalışmalarda kemoterapi sonrasında yumurtalıklarda oluşan hasarın S1P adlı molekül sayesinde önlendiği bildirilmiştir. Çalışmaların fareler üzerinde denendiği belirtilmiştir. Bu çalışmalar çok önemli gelişmeler olmakla birlikte diğer memelilerde başarılı sonuçlar elde edilmiş olsa da bu çalışmaların insanlarda da umut verici olduğu düşünülmektedir.
Bilim çalışmaları, yumurta içinde oluşan yaşlanmadan kaynaklanan menopoz, düşükler ve genetiğe bağlı hatalı bebek doğumlarının bu mekanizmayı çözmek için yapılan deneyler sayesinde önleneceğini göstermiştir.
İnsan yaşamının son asırda ortalama iki katına çıkmasına rağmen, yumurtaların ömrü aynı kalmıştır. Yumurtaları bozan bu mekanizmanın geri çevrilmesi çalışmaları sürdürülmektedir. Bu çalışmalar sayesinde menopoz yaşının yaklaşık 10-15 yıl uzaması beklenmektedir.
Menopoz dönemi ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Menopoz dönemi sıcak basması neden olur
- Menopoz döneminde hormon tedavisi ve kanser riski nedir
- Menopoz dönemi rahatsızlıklarına bitkisel tedavi yöntemi nedir
- Vajinal kuruluk nedenleri ve tedavisi
- Menopozda cinsellik ve cinsel sorunlar
- Menopoz döneminde beslenme nasıl olmalı
- Menopoz döneminde kemik erimesinden korunma yolları
1 Yorum