Meme kanserinden koruyan kesin bir yöntem olduğunu söylemek çok mümkün değildir. Bunun yanında değiştirilebilir risk faktörleri ortadan kaldırıldığında kanser riskini azaltabiliriz.
Risk azaltıcı uygulamalar;
- Yaşam tarzı değişikliği,
- 30 yaşından sonra mümkünse hamile kalınmaması,
- Bebeğin en az 6 emzirilmesi,
- Fazla kilolu olunmaması ve/veya fazla kilo alımının önlenmesi,
- Uygun diyet.
Bunların yanı sıra, kadınların ve risk taşıyan erkeklerin evde kendi kendine her ay düzenli olarak meme muayenesi yapmaları ve 35-40 yaşından sonra mutlaka senede bir veya iki senede bir, bir uzmana başvurup klinik muayene, ultrasonografi ve mamografi taramasını yaptırmaları meme kanserinden korunmada ve önlem almada oldukça önemlidir.
MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Meme kanserinden korunmak için beslenmeye ve özellikle bazı besinlerin düzenli olarak tüketilmesi ne önem verilmesi gerekirken, bazı besinlerden de uzak durulması gerekmektedir.
Bu besinler;
- Balık,
- Havuç,
- Karnabahar,
- Brokoli,
- Şalgam,
- Lahana, Brüksel lahanası,
- Kırmızı veya beyaz turp,
- Kabak, balkabağı,
- Susam tohumu,
- Soğan, sarımsak, pırasa,
- Yeşil çay,
- Kabuklu yenen patates,
- Tam tahıllı besinler,
- Zeytin yağı,
- Kayısı,
- Şeftali,
- Armut,
- Üzüm,
- Kiraz,
- Süt ve süt ürünleri, bu besinlerin meme kanserinden korunmada eşi bulunmaz besinler olduğu belirtilmektedir.
Çok tüketilmemesi gereken besinler ise;
- Kırmızı et: Haftada 5 defa kırmızı et tüketen kadınlarda ve erkeklerde meme kanseri riskini arttırdığını gösteren çalışmalar vardır. Bu yüzden kırmızı et tüketiminin abartılmaması gerekirken, haftada 1-2 kez kırmızı et tüketilmesi önerilir.
- Tütsülenmiş ve salamura yapılmış etler: Dokularda etkileşim yaparak meme kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle bu yiyeceklerden de uzak durmak kanserden korunmak için önemlidir.
- Yağlı besinler: Aşırı yağlı beslenme uzun süre devam edildiğinde kandaki östrojen seviyesini yükselttiği için meme kanseri riskini arttırmaktadır.
- Keten tohumu: Eskiden kadınlardaki östrojen seviyesini azaltarak, hormonsal meme kanseri riskini azalttığına dair bilgiler verilmiş olsa da, günümüzde tümör oluşumunu arttırabileceği yönünde bildiriler de vardır.
Uzak durulması gereken alışkanlıklar;
- Sigara,
- Başka maddelerin kullanımı,
- Alkol.
SPOR YAPMAK MEME KANSERİNİ ÖNLER Mİ?
Meme kanseri riskini düşürmek için haftada 3-4 kez spor, egzersiz ve yürüyüş yapmak, ideal kiloyu korumak için oldukça önemlidir. Aşırı kilo problemi her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de etkilidir. Göğüs kanserinden korunmak amacıyla menopozdan sonra fazla kilo problemi varsa bir an önce bu fazla kilo verilmelidir.
Menopoz öncesi ve sonrası, düzenli yapılan egzersiz veya yürüyüş sayesinde östrojen seviyesi belli düzeyde korunabilir. Çünkü, düzenli yapılan spor kilo alımını engeller. Kilo alımına bağlı östrojen seviyesinin yükselmesi göğüs kanseri riskini arttırır. Aynı zamanda düzenli spor yapmak bağışıklık sistemini de güçlendirdiğinden meme kanserine karşı koruyabilir. Ancak koruyuculuğun devam etmesi bakımından düzenli spor yapılması ve düzenli sporun yaşam tarzı haline getirilmesi önerilir.
EMZİRMEK MEME KANSERİNDEN KORUR MU?
Meme kanserinden korunmada çocuk sahibi olma planının mümkünse 30 yaşından sonraya kalmaması, Bebeğin en az bir yaşına kadar emzirilmesinin meme kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. Ayrıca bebeği mümkün olduğunca emzirmenin, hem annenin hem de bebeğin ileri dönemlerinde meme kanserine yakalanma olasılığını azalttığı hakkında bilgiler de vardır.
Meme kanseri nedenlerinden biri de strestir ve stres bağışıklık sistemini zayıflatarak meme kanserine zemin hazırlar. Bu nedenle mümkün olabildiğince stresten kaçınmalı, stresimizle başa çıkamıyorsak psikolojik, psikiyatrik destek almalıyız.
MEME KANSERİ İLE İLGİLİ BENZER KONULARIMIZ
- Meme kanseri nedir
- Meme kanserinin evreleri
- Meme kanseri ameliyatı
- Erkeklerde meme kanseri
- Hamilelikte meme kanseri