Enfeksiyon Hastalıkları

Meme İltihabı Nedenleri ve Belirtileri (Mastit Nedir?)

Meme iltihabı (mastit) selülit veya apse gibi isimler memenin her hangi bir inflamasyonunu yani iltihabını tanımlamak için kullanılan isimlerdir.

Meme enfeksiyonu (iltihabı) nedir?

Meme iltihabı (mastit) selülit veya apse gibi isimler memenin her hangi bir inflamasyonunu yani iltihabını tanımlamak için kullanılan isimlerdir. Bazen memedeki bu rahatsızlıklar ve değişiklikler cilt hastalıkları ile karışabilir. Memede apse veya iltihabi rahatsızlıklar, çoğu zaman doğum sonrası emziren ya da sütten yeni kesilmiş kadınlarda daha fazla görülür. Meme başlarının hassaslığı nedeni ile ilk doğum yapan annelerde meme iltihabı biraz daha sık rastlanan bir durumdur.

Meme iltihabı (mastit) belirtileri

Memede enfeksiyon olduğunda soğuk algınlığında olduğu gibi belirtilerle kendini gösterir ve bir anda meydana çıkar. Memede ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve sertlik ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. En fazla görülen dönem bebeğini emziren annelerde ilk aylarda rastlanır iken, bazen doğum yapmamış emzirme döneminde olmayan kadınlarda da görülebilir. Fakat emziren annelerde sütün akmaması ve orada göllenmesi nedeni ile meydana çıkar.

Memede ağrı, kızarıklık hassasiyet, koltuk altı lenf bezlerinin şişmesi, meme ucunda anormal akıntı ve bunları yüksek ateş, titreme, halsizlik gibi belirtilerinde eşlik ettiği bir meme sorunudur. Loğusa olmayan kadınlarda ise meme çatlaklarında deri mikroplarının içeri girmesi sonucunda meme iltihabı meydana çıkabilir. Meme iltihabı eğer zamanında tedavi edilmez ise meme apsesine dönüşebilir.

Meme iltihabı (mastit) teşhisi

Doktor muayenesi ve klinik laboratuvar araştırma sonuçlarının neticesi sonucunda teşhis konulabilir. Bazı durumlarda meme apsesi ve meme iltihabı belirtileri az rastlanan bir meme kanseri türü ile karıştırılması söz konusu olabilir. Bu gibi şikayetler görüldüğünde mutlaka doktora baş vurmak gerekir iken, muayenenin yetmediği olgularda ileri tetkikler istenebilir. Mamografi veya ultrasonografi çekilmesi veya meme biyopsisi gerekebilir.

Meme iltihabı belirtileri

Meme iltihabı belirtileri

Meme iltihabı (mastit) tedavisi

Meme iltihabı tedavisi kimi zaman 10-14 gün sürebilen basit antibiyotik tedavisi veya memeyi kompresör yaparak ya da memeyi sağarak boşaltma işlemi yapılabilir. Bazı hastalarda meme iltihabı apseye dönüştüğü için, bu tür önlemlerin yetmediği durumlarda cerrahi olarak apseyi yarıp boşaltma işlemi gerekir ve antibiyotik tedavisine devam edilir.

Meme iltihabı nasıl önlenir?

Meme iltihabı yeni anne olan kadınların korkulu rüyası olabilir. Bu iltihaplanma genelde doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkar ve bu enfeksiyonlar, normal bir durum olarak memenin yüzeyindeki bakteriler nedeni ile oluşur. Yorgunluk, stres ve pamuklu olmayan sütyenler ve dar kıyafetler bu iltihaplanmalara zemin hazırlar. Anne meme iltihabı ile baş edebilmek için dinlenmeli ve bol bol sıvı tüketmelidir. Ayrıca enfeksiyonlu olan memedeki süt tamamen boşalana kadar düzenli olarak boşaltılmalıdır.

Mastit bebeğin burnundan gelen akıntılardan da oluşabilir. Bu nedenle bebeğin emzirmeden önce burnunun temizlenmesi de bu rahatsızlığı önlemede yardımcı olur. Bebeği gerek duydukça olabildiğince sık sık emzirmek,emzirmeleri atlamamak, bebeğin emmek istememesi durumunda rahatlamak amacı ile sütü az miktarda sağmak, bebek emerken aradaki mesafeyi kapatmak, her iki memeyi de eşit emzirmek ve emdikten sonra yine dolgunluk hissedilir ise kalan sütü sağıp memeleri rahatlatmak meme iltihabını önlemede faydalı olabilir.

Meme hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Memeden süt gelmesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Meme başı egzaması nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Memenin iyi huylu kitleleri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Meme başı akıntısı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılır

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git