Meme ucu akıntısı belirtileri ve tedavisi
Meme başı veya meme ucu akıntısı genel olarak üç gurupta değerlendirilir. Birinci nedeni fizyolojik olabilir iken, ikinci önemli neden ise hormonal nedenlerden kaynaklanır ve hormonlardaki bazı değişikliklere bağlı gelişir. Üçüncü neden en önemli olan patolojik sebeplerden kaynaklanan meme başı akıntısı bir hastalığın işareti olarak kabul edilir.
Fizyolojik akıntı her kadının göğsü sıkıldığında doğal olarak her hangi bir akıntı gelebilir ve bu durum normal olarak kabul edilir. Hormonal akıntılar, genelde hamilelik döneminde olan akıntılar olur iken, zaten bu dönemde süt salgısı başladığı için normal olarak akıntı başlayabilir. Hamilelik olmadan da hormonal nedenlerden dolayı veya kullanılan ilaçlara bağlı olarak memeden sütlü veya normal akıntı gelebilir.
Meme başı akıntısı hastalık belirtisi olabilir mi?
Meme başı akıntısı bazen altta yatan hastalığın işareti olabilir. Örneğin, kadın hormon ilaçları kullandığında, antideprasan ilaçları kullandığında, ülser ilaçları ve kusmayı engelleyici ilaçlar kullanıldığında da meme başı akıntıları görülebilir. Bunların dışında en önemli meme başı akıntısı sebebi meme kanseri olabilir iken, memede kanlı veya sulu berrak akıntı şeklinde olan akıntılar kanser belirtisi olabilir.
Yine, menopoz sonrasında hormonların çekilmesi nedeni ile süt kanallarının genişlediği için süt kanallarının içerisinde süt salgısı birikir ve bu biriken salgı belli bir basınca ulaştığı zaman süt kanallarının içerisinde bulunan epiteller dışarı çıkar ve devamlı olarak memede akıntı meydana gelebilir. Bu süt kanallarının genişlemesinden dolayı enfeksiyonlar oluşabilir ve bu enfeksiyonlar nedeni ile her iki memede de akıntılar meydana çıkabilir.
Fakat, menopoz döneminde tek bir memeden gelen kanlı veya normal akıntı durumunda meme kanseri riski yüksek olabilir. Bu yüzden hastanın daha derin meme taramasına girmesi gerekmektedir. Ayrıca süt kanallarının içine yerleşen papillom denilen küçük selim (iyi huylu) meme tümörleri, fibrokistik değişiklik denilen memede oluşan bazı değişiklikler gibi bu tür meme hastalıkları da meme başı akıntılarına yol açabilir.
Meme başı akıntısı teşhisi
Meme başından gelen akıntılarda aslında kesin tanıyı ulaşmak çok kolay değildir. Kadın öncelikle doktor tarafından muayene edilir ve akıntının tek bir memeden mi, yoksa her iki memeden mi geliyor veya çok kanallı bir akıntı mı, yoksa tek kanallı bir akıntı mı bunlar oldukça önemlidir. Meme ucundan gelen kanlı ya da sulu akıntı meme kanserinin habercisi olabilir. Akıntı tek bir memeden ve tek bir kanaldan geldiğinde süt kanalının içinde ciddi bir hastalığın işaretçisidir. Memede kanlı bir akıntı ve ele gelen kitle varlığında doktora gitmek gerektiği gibi, yapılacak araştırmalarda akıntıdan örnek alınması gerekir.
Lakin alınan örnekte kanserli hücrelerin görülmemesi kanser olmadığı anlamına gelmez. Bunun yanı sıra, kadının yaş gurubuna göre ultrasonografik ve mamografik inceleme yapılması da gerekmektedir. Fakat, kadın 35 yaşın altında ise bu kadına mamografi taraması yapılmaz ve ultrasonografi yapılabilir. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda mamografi yapılabilir. Bu tetkiklerde de netice alınamaz ise süt kanallarının daha iyi incelenmesi için galaktografi denilen süt kanalları filmi çekilir. Diğer bir yöntem ise duktoskopi denilen süt kanalarının içinin gözle görülmesi yöntemidir ve bütün bu tanı yöntemlerinden sonra kanser varlığının olup olmadığı kesinleşebilir.
Enfeksiyona bağlı meme başı akıntısı tedavisi
Örneğin memede iltihaba bağlı bir akıntı var ise bu durumlarda antibiyotik ve antiinflamatuar tedavi uygulanır. Eğer iltihap apseye dönüşmüş ise bu durumda apsenin boşaltılması gerekir. Fakat bazı enfeksiyonlar tedavi edildikten sonra tekrarladığı için bu durumda, süt kanalının çıkarılması işlemi yönünde tedavi uygulanır.
Sütlü meme ucu akıntısı tedavisi
Hamilelik dışında gelen sütlü akıntıların tedavisinde sebebe yönelik tedavi planı yapılır. Kadının kullandığı ilaçlara bağlı olarak sütlü akıntı gelmesi söz konusu ise bu ilaçların bırakılması ve bir müddet beklenmesi gerekir ve ilaçlar bırakıldıktan itibaren sütlü akıntı kesilir ise başka bir tedaviye gerek duyulmaz. Hipofiz araştırılır ve hipofizde eğer bir tümör var ise bu prolaktin hormonu salgılayan bir tümör demektir.
Bu durumda kadına prolaktin hormonunun karşıtı olan bir ilaç verilir. Bu tümörlerde tedavi süreci oldukça uzun bir süreçtir ve tümör çıkarılacak büyüklükte bir tümör ise hasta beyin cerrahına yönlendirilir ve hipofizdeki bu tümörün çıkarılması tedavi yöntemine baş vurulur. Zaten bu tümör çıkarıldıktan sonra sütlü akıntı kesilir. Ancak tümör çıkarılacak büyüklükte değil ise ilaç tedavisi uygulanır.
Kanlı meme ucu akıntısı tedavisi
Meme başından gelen kanlı akıntılarda sebep bulunduktan sonra sebebe yönelik tedavi planı yapılmalıdır. Tek bir kanaldan gelen kanlı akıntılarda patolojik bir bulguya rastlanır ise bu süt kanalının mutlaka çıkarılması işlemi gerçekleştirilir.
Süt kanalı çıkarıldıktan sonra, patolojik incelemeye gönderilir ve kanlı akıntıya neden olan papillom veya papillomatozis denilen süt kanallarının iyi huylu tümörleri ise bu süt kanalının çıkarılmış olması tedavinin tamamlanmasını sağlar. Lakin süt kanalı çıkarıldığında patolojik incelemede süt kanallarının kanseri saptanabilir. Böyle bir durumda sadece süt kanallarının çıkarılması yetmeyeceği için, süt kanallarının çevresindeki sağlam meme dokusunun da beraberinde çıkarılması gerekebilir.
Ayrıca bazı durumlarda kanser ileri evreye geçer ise koltuk altı lenf bezlerinin de incelenmesi gerekebilir. Meme akıntısının nedeni çok kanaldan gelen akıntılar veya fibrokistik değişikliklerden kaynaklanan akıntılar ise sarı renkli, sarımsı kahverenkli, sarımsı yeşilimsi olan akıntılar da altta yatan başka bir hastalık teşhisi konulmamış ise bunun için her hangi bir tedaviye gerek duyulmamaktadır. Bu durumda hastayı bilinçlendirmek ve bu durumun kötü bir hastalık olmadığı, bu akıntıların menopoza kadar devam edebileceği konusunda hastanın uyarılması ve korkmaması için cesaretlendirilmesi ve yıllık meme kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
Meme hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Meme ağrısı neden olur
- Meme iltihabı nedir
- Memeden süt gelmesi
- Meme başı egzaması nedenleri
- Memenin iyi huylu tümörleri
2 Yorum