Megaüreter neden olur?
Megaüreter, idrarı böbrekten mesaneye taşıyan bir tüp olan üreterin bütünüyle gerilmesi (genişlemesidir). Bu durum bir üreterde veya iki üreterde görülebilir. Genişleme sonucu üreter normal işlevini sürdüremez. İdrarın akışını durdurup uzun süre üreterde kalmasına neden olan engel (obstrüksiyon), megaüreterin muhtemel bir sebebidir. Bir diğer nedeni ise mesane boşalırken idrarın üretere geri kaçışıdır (vezikoüreteral reflüde olduğu gibi).
Megaüreter nedenleri ve megaüreterle birlikte bulunabilen hastalıklar:
- Vezikoüreteral reflü
- Kalisiyel divertikül
- Megakalikozis
- Papiller nekroz
- Üreterosel
- Üreter duplikasyonu
- Renal ektopi veya agenezi
- Prune belly sendromu
- Nörojenik mesane
Bazı vakalarda bu durum konjenitaldir (doğumsal) ve bir nedeni yoktur.
Megaüreter belirtileri
Olgular genellikle asemptomatiktir (herhangi bir belirti olmaz). Çoğu olguda bu durum doğumdan sonra veya başka bir nedenle yapılan ultrasonografik görüntüleme ile tespit edilir. Megaüreterin başlıca belirtileri arasında karın ağrısı, tekrarlayan üriner enfeksiyon, karında hassasiyet, abdominal kitle, taş ve kanlı idrar gibi belirtiler bulunmaktadır. Bazı çocuklarda ise idrar yolu enfeksiyonu için yapılan testlerde megaüreterler teşhis edilir. Bu hastaların olası belirtileri arasında ise ateş, bel ağrısı, idrarda yanma ve kusma gibi belirtiler de olabilir.
Megaüreter tedavisi
Tedavi, çocuğun yaşına, yakınmaların şiddetine ve ortaya çıkan belirtilere göre planlanır. Çocukta gelişecek idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bazen çocuk büyüdükçe üreterdeki genişlemeler azalarak düzelebilir. Eğer üriner sistemde bir tıkanıklık varsa ya da idrarın böbreklere kaçışı söz konusu ise engeli ortadan kaldırmak veya reflüyü düzeltmek için cerrahi tedavi uygulanır. Obstrüksiyona (tıkanmaya) bağlı megaüreterde erken teşhis ve tedavi önemlidir. Ameliyat sonrası hastanın belli aralıklarla takibi yapılır.
Benzer sağlık yazıları
- Vezikoüreteral reflü nedir ve neden olur
- Reflü nedir ve reflü tipleri
- Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları neden olur
- Böbrek taşı neden olur