Loiasis, tropikal parazit hastalığı filarizisin bir türü. LOA LOA solucanı infestasyonu bu hastalığa neden olmaktadır. Loiasis Batı ve Orta Afrika’da endemik olup 12-13 milyon insanı enfekte ettiği tahmin edilmektedir. Chrysops cinsine ait geyik sineklerinin tekrarlanan ısırıkları yoluyla insanlara geçer.
LOİASİS BELİRTİLERİ
Solucanlar deri altında ilerlerler ve Calabar şişlikleri adı verilen inflamasyon alanlarına neden olur. Ekstremitelerde ve yüzde birkaç gün süren 5 ile 20 cm çapındaki enflamatöz olmayan şişlikler, kaşıntı ve ağrıya neden olur. Erişkin solucanlar, subkonjonktive veya gözün sklerasından geçerek gözde ciddi iltihaba ve ağrıya da neden olur. Bazen gözün önünde solucanların ilerlediği görülebilir ve bu nedenle Loa Loa “Afrika göz solucanı” olarak da adlandırılır. Enfeksiyon nadiren nefropati ve ensefalit gibi komplikasyonlarda geliştirebilir.
LOİASİS TEŞHİSİ
Periferal kan, idrar ve diğer vücut sıvılarında mikrofilaryanın saptanması ile tanıyı koymak mümkündür. Endemik bölgelerde yaşamayan bireyler genellikle mikrofilaremik olmadığı için, hastanın öyküsü, klinik bulgular, periferik eozinofili ve yüksek kardiyak antikor seviyeleri tanıda yararlıdır.
LOİASİS TEDAVİSİ
Loiasis solucanlarını öldürmek için dietilkarbamazin kürü ile tedavi edilir. Bazı durumlarda yetişkin solucanların çıkarılması gerekir ve bundan sona sistemik tedavi uygulanır.
Benzer Yazılarımız
- Parazitoloji nedir
- Paraziter keratit (akantomoeba) nedir
- Delüzyonel parazitoz nedir
- Bağırsak parazitleri