LSD, ergot mantarından türetilen sentetik bir halusinojenik ilaç olan liserjik asit dietilamid (Lysergic Acid Diethylamide) kısaltmasıdır. LSD keyif verici ilaç olarak yasadışı şekilde kullanılmaktadır.
1938 yılında İsviçre’de Albert Hofmann, Sandoz Farmakoloji Laboratuvarında “lysergic acid” ile araştırma yaparken “Lysergic Acid Diethylamide”i bulmuştur. Bu madde önce solunum ve dolaşım sistemi uyarıcısı olarak geliştirilmiş olup, kayda değer bir faydasının olmadığı anlaşılınca bu yöndeki çalışmalar durdurulmuştur. Sonraları ise bir takım çalışmalar yapılıp mental hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği öne sürülmüştür. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri Besin ve İlaç Kurulu (Food and Drug Administration – FDA) tarafından LSD kullanımının yasadışı olduğu açıklanmıştır. Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü tarafından da terapötik olarak kullanımının olmayacağı kabul edilmiştir.
LSD KULLANICIYI NASIL ETKİLER?
LSD’nin psikedelik etkileri kişinin ruh haline, beklentilerine ve çevresel faktörlere göre keyif verici veya korkunç olabilir.
LSD, görsel ve bazen işitsel halusinasyonlara (dış uyaran olmadan ortaya çıkan algılamalar) neden olabilir; ayrıca “mistik” deneyimler gibi olağandışı emosyonel durumlara da neden olur. Kullanıcıda örneğin yardımsız uçabileceği gibi anormal düşüncelere yol açabilir.
LSD ZARARLARI ve/veya YAN ETKİLERİ
- LSD, bazen panik, bulantı ve baş dönmesi gibi fiziksel yan etkilere neden olabilir.
- Sık kullanan kişilerde “flashback” (halusinasyon yinelemeleri) ilacın son kullanımından aylar, hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.
- Tehlikeli dürtüsel davranışlar sonucunda fiziksel travma ciddi risk oluşturur.
- Bazı kullanıcılarda kalıcı psikoz görülebilir.
- İntiharlar rapor edilmiştir.
LSD’nin diğer fiziksel yan etkileri;
- Göz bebeklerinde büyüme,
- Taşikardi (hızlı kalp atımı),
- Yüksek tansiyon,
- Vücut ısısının artması,
- Terleme,
- İştah kaybı,
- Ağız kuruması.
LSD bağımlılık yapıcı değildir, ancak kullanıcılarda LSD’ye karşı hızlı (birkaç gün içinde) ve genellikle ileri derecede tolerans gelişir.