Anatomi

Lenf Nodu – Lenf Bezi Nedir? Lenf Bezi Hastalıkları

Lenf nodu, lenfatik damar boyunca uzanan küçük bir organdır. Lenf nodları sıklıkla, fakat yanlış olarak lenf bezi olarak adlandırılır.

Lenf nodu nedir?

Lenf nodu, lenfatik damar boyunca uzanan küçük bir organdır. Lenf nodları sıklıkla, fakat yanlış olarak lenf bezi olarak adlandırılır. Lenf nodları boyut olarak değişkendir. Lenf nodları mikroskopik olarak görülebileceği gibi 2.5 cm çapında da olabilir. İnsan vücudunda 500-800 arasında lenf nodu bulunabilir.

Lenf nodu ince, fibröz dış kapsül ve lenf dokusunun iç kitlesinden oluşur. Kapsülle birkaç küçük lenfatik damar penetre olur ve lenfi nodül içine taşır. Her bir lenf nodu lenfin süzüldüğü sinüsleri (boşlukları) içerir. Tek bir büyük damar lenfi nodül dışına taşır.

Lenf nodlarının görevi nedir?

Lenf nodu kan dolaşımına geçmeden önce bakterileri yok ederek veya süzerek enfeksiyonun yayılmasını önlemede görev alır. Lenf bir nodül içinden geçtikçe, sinüsler içindeki dar kanallar lenfin hareketini yavaşlatır; lenf akımındaki bu azalma makrofajların (yabancı ve ölü materyali içine alan ve yok eden akyuvarlar) lenfteki mikroorganizmaları süzmesine yardımcı olurlar.

Ayrıca, lenf nodu içinde bulunan germinal merkezler lenfosit olarak tanımlanan akyuvarları salgılarlar. Bu hücreler de vücudun enfeksiyonlarla savaşmasında yardımcıdır.

Lenf bezi nedir?

Lenf nodu için kullanılan popüler bir addır.

Lenf nodu (lenf bezi) hastalıkları

Lenfadenopati (lenf bezi büyümesi) nedir? Lenfadenopati lenf bezlerinin büyümesi (şişmesi) için kullanılan tıbbi bir terimdir ve fizik inceleme sırasında sık karşılaşılan bir bulgudur. Lenfadenopati enfeksiyonlara ya da bazı kanser türlerine bağlı gelişebilir. Bunların dışında otoimmün hastalıklar, aşırı duyarlılık reaksiyonları, depo hastalıkları gibi durumlar da lenfadenopatiye neden olabilir. Lenfadenopati tedavisi nedene yöneliktir. Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı meydana gelen lenfadenopati tedavisinde antibiyotik tedavileri verilir.

Lenfadenit (lenf nodu iltihabı) nedir? Lenfadenit lenf düğümü (lenf nodu) iltihabıdır. Enfekte olan lenf nodu şişer, ısınır ve hassaslaşır. Birçok hastalığın belirtisi olarak da görülür. Lenfadenit lenfadenopatinin sık görülen bir nedenidir. Lenfadenit tedavisi bu duruma sebep olan etkene yöneliktir. Bazen herhangi bir tedavi gerekmez. Tedavi gerektiğinde ilaç tedavisi ve apse oluşmuş ise cerrahi boşaltma yöntemleri uygulanabilir.

Lenfanjit nedir? Lenfatik damarların enfekte bir yaradan bakterilerin (sıklıkla streptokoklar) sıçramasına bağlı enflamasyonudur. Enflamasyon (yangı) lenf damarları üzerinde yer alan deride hassas kırmızı çizgilere neden olur. Bu kırmızı çizgiler enfeksiyon bölgesinden en yakın len nodlarına doğru yayılır. Bu durumdan etkilenen lenf nodları şişer ve hassaslaşır. Bu durumdan etkilenen kişide çoğunlukla ateş ve genel hastalık hissi oluşur. Septisemiyi (kandaki yüksek düzeyde bakteri toksinlerinden kaynaklanan yaşamı tehdit edici hastalık) önlemek için lenfanjitin tedavisi önemlidir ve antibiyotik ilaçlar ile acil tedavi gerekir.

Castleman hastalığı (dev lenf nodu hiperplazisi) nedir? Castleman hastalığı lenfoid dokunun nadir görülen bir hastalığıdır. Bu hastalık dev lenf nodu hiperplazisi olarak da adlandırılır. Dev lenf nodu sıklıkla mediastende soliter, benign bir kitle olarak görülebileceği gibi sistemik olarak da (çok merkezli) görülebilir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Muhtemelen kronik inflamatuar bir yanıt olarak ortaya çıktığına da  inanılmaktadır. Dev hücreli hiperplazi hastalığının belirtileri hafif lenfadenopatiden şiddetli enflamasyon, yaygın lenfadenopati, hepatosplenomegali, vasküler sızıntı sendromu, plevral efüzyonlar ve asit, organ yetmezliği ve hatta ölüme kadar gidebilen şikayetler ortaya çıkabilir. Hastalığın tedavisinde tek kitle olan durumlarda cerrahi eksizyon uygulanır iken, hastalığın sistemik formunda standart bir tedavi yoktur. Eksizyon yapılan hastaların belli aralıklarla düzenli olarak takibi gerekir.

Rosai Dorfman hastalığı (sinüs histiyositozis) nedir? Rosai Dorfman hastalığı masif lenfadenopatilerle seyir gösteren, nedeni bilinmeyen ve nadir görülen histiyositik bir bozukluktur. Kendiliğinden gerileme gösterebilen seyir ile ölümcül vital organ kaybına kadar gidebilen şekilde değişkenlik gösteren bir hastalıktır. Hastalık sıklıkla baş-boyun bölgesini tutar. Hastalığın belirtileri tutulan organa ya da sisteme göre değişiklik gösterebilir. Ateş, ağrı, nefes darlığı, yutma güçlüğü, halsizlik gibi belirtiler sıklıkla görülebilen belirtiler olarak sayılabilir. Hastalarda göz, üst solunum sistemi, tükürük bezleri, deri, kemik, pankreas, meninks ve santral sinir sistemi tutulumları olabilir. Çoğu vakada tedaviye gerek yoktur. Hastalık genellikle ilerleyici değildir ve kendi kendini sınırlıdır, ancak hastalarda hemolitik anemi gelişebilir. Sistemik semptomları olan veya lenfadenopatileri ani büyümüş hastalarda kortizon tedavisi uygulanabilir, ancak dirençli olgularda radyoterapiye gerek duyulabilir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Lenfödem nedenleri ve tedavisi
  2. Non-hodgkin lenfoma nedenleri ve tedavisi
  3. Lenfoma nedenleri ve belirtileri
  4. Hemotoloji nedir
  5. Kemik iliği kanseri neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git