Cerrahi Operasyonlar

LLETZ Nedir? LLETZ Hakkında Bilgiler

İşlem serviksteki anormal dokuları çıkarmak için vajinadan geçirilen ısıtılmış wire loop kullanılmasını içerir.

LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone), servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) için kullanılan bir işlem olan transformasyon zonunun (dönüşüm alanının) büyük bir loop ile eksizyonunun yapıldığı yöntemdir. İşlem serviksteki anormal dokuları çıkarmak için vajinadan geçirilen ısıtılmış wire loop kullanılmasını içerir.

LLETZ İŞLEMİ NE İÇİN UYGULANIR?

Tedavide amaç, sağlıklı dokuya zarar vermeden anormal hücrelerin çıkarılmasıdır. Genellikle parmak ucu büyüklüğünde bir alan çıkarılır.

LLETZ İŞLEMİ SONRASI

  • Kanama yaşanabilir.
  • Vajinal akıntı olabilir (vajinal akıntı tedaviyi takip eden birkaç hafta içinde normaldir).
  • İşlemi takip eden ilk adet dönemi normalden daha ağır geçebilir, ancak bu genellikle normaldir.

Kişiye göre farklılık göstermekle birlikte serviksin (rahim ağzının) 4-6 hafta içinde tamamen iyileşmesi beklenir. Fakat kanama devam ederse, kötü kokulu akıntı olursa, adet kanaması uzun sürerse veya daha ağır geçerse, bunlardan doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir. Doktorunuz, herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir ve gerekirse antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

LLETZ İŞLEMİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

  • Doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • En az 4 hafta veya 6 hafta cinsel ilişkiye, havuza ve denize girmekten kaçınılmalıdır.
  • 4-5 gün süresince ağır egzersiz yapılmamalıdır.
  • Akıntılar için hijyenik ped kullanılabilir, ancak enfeksiyon riskini arttırabileceğinden tampon kullanılmamalıdır.

LLETZ işleminden sonra patoloji sonucunu öğrenmeyi ve doktorunuzun önerdiği kontrol aralıklarını ihmal etmemelisiniz.

LLETZ İŞLEMİ RİSKLERİ ve KOMPLİKASYONLARI

  • Parça alınan yerde enfeksiyon gelişmesi riski ve bundan dolayı antibiyotiklerle tedavi gerekebilir.
  • Erken ya da geç dönemde vajinal kanamayı bir takım işlemlerle durdurmak (rahim ağzının yakılması, dikiş konulması ya da kanama durdurulamazsa rahimin alınması) için tekrar ameliyat gerekliliği olabilir.
  • Tam olarak net bir süre verilememekle birlikte, cerrahi girişim sonrası var olan hastalık tekrar edebilir veya yayılabilir.
  • Rahim ağzı hastalığının tedavisi için uygulanan işlemde cerrahi sınırlarda hastalığın devam ettiği görülebilir ve tekrar rahim ağzından doku çıkarılması gerekebilir.
  • Rahim ağzından çıkarılan dokuya bağlı sonraki hamileliklerde rahim ağzında yetmezlik gelişebilir, rahim ağzına dikiş atılması için tekrar müdahale gerekebilir.
  • İşlem sonrası rahim ağzının daralmasına veya tıkanmasına bağlı adet kanaması daha zor ve ağrılı geçebilir veya hiç adet kanaması olmayabilir ve bu nedenle tekrar cerrahi bir işlem uygulanabilir.
  • Akciğer enfeksiyonu, kalp ve akciğer komplikasyonları, bacaklarda pıhtı oluşması ve bazen bu pıhtıların kopup akciğer ve/veya beyinde pıhtı oluşturması ve daha ciddi (örn. nadiren ölüme kadar gidebilen bir durumun gelişmesi) gibi riskler oluşabilir.

Bu tür işlemlerde ayrıca kişiye özel riskler de olabilir. Bu nedenle işlem öncesi hastanın hastalıkları, kullandığı ilaçlar, daha önce geçirdiği cerrahi işlemler, anesteziye verdiği tepki ve genel sağlık durumu ile ilgili bilgiler ayrıntılı olarak alınmalıdır.

  1. Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri ve Tedavisi
  2. Histerektomi Ameliyatı Nedir
  3. Human Papiloma Virüs Enfeksiyonu Nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git