Lazerlipoliz işlemi nasıl yapılır?
Lazerlipoliz lokal anestezi altında uygulanan basit cerrahi bir işlemdir. Lazerlipoliz temel olarak bakıldığında yağların lazer yardımı ile parçalanması işlemidir. Lazer seçici demek, lipoliz ise yağ hücrelerinin patlatılması demek bunun birleşimine verilen isim lazer ile yağ hücrelerinin patlatılması dır.
Bu işlem çok küçük bir delikten girilerek yapılır ve bu işlem dünya genelinde ve Türkiye’de ortalama 7 senedir kullanılmaktadır. Sonuçları oldukça iyi olup liposuction (liposakşın) yöntemine göre bir miktar daha başarılı bir işlemdir. Lazerlipoliz ile vücuttan alınacak yağın kararını işlemi uygulayan uzman verir ve sabit bir rakam değildir.
Lazerlipoliz kimlere yapılır?
Alınacak yağın miktarını hastanın cilt kalitesi belirler ve hastanın cilt kalitesi iyi değil ise çok miktarda yağ almak daha kötü sonuçlar verebilir. Bu tip hastaların tedavisi seans aralıkları ile yapılır. Lazerlipoliz için iki grup hasta vardır ve bu hastalar belli bölgelerinde şekil bozukluğu yaratan, yağ birikimleri olan örneğin, göbek, basen, kollar, gıdı, yüz, bel çevresi, koltuk altı terbezi yağlanması, göğüs büyümesi (jinekomasti) benzeri yağlanma şikayeti olanlar ve aşırı çatlakları, deri sarkmaları olmayan hastalar, ikinci grup ise sağlık problemleri nedeni ile yağlarını azaltma ihtiyacı duyan hastalar olup, bunlar kalp damar rahatsızlıkları olanlar ya da kilo probleminden dolayı bel ağrısı, eklem ağrıları çeken hastalardır. Bu hastalarda yağların miktarına bağlı olarak bazen 2 bazende 4 seansta her seansta lazerlipoliz ile yağlar vücuttan uzaklaştırılarak vücuttan atılmaktadır.
Lazerlipoliz yöntemi nasıl uygulanır?
Lazerlipoliz uygulaması liposuction veya diğer yöntemlere göre daha az hasar ile işlem tamamlanır ve sonuçları daha çabuk alınır. Lazerlipoliz uygulamasında açılan delikler ve enstrumanlar daha küçük ve incedir. Lazerlipoliz milimum invaziv (girişimsel) bir uygulama olup, sedasyon artı lokal anestezi altında yapılır. Fakat bazı bu tip işlemlere karşı stresli olan hastalarda genel anestezi uygulanabilir. Lazerlipoliz uygulamasında çok küçük delikler ile yapılan bir işlem olduğundan belli bir iz bırakmaz. Lazerlipolizin liposuction arasındaki fark, liposuction işleminde yağları kanül ile dışarı çekilmesi işlemi iken, lazerlipoliz işleminde daha ince uçlu bir kanül ile yağ hücrelerinin içeride parçalanması işlemidir.Liposuction işleminde hastaların yağ dokusu alındıktan sonra oluşan deri boşluklarının sıkışması için 6-8 hafta süresince korse giymeleri gerekir iken, lazerlipoliz ile yapılan işlem sonrası hastaların vücudunda oluşan deri boşlukları oluşmamakta ve morarma gibi durumlarda oluşmamaktadır ve hastalar daha erken günlük hayatlarına geri dönebilmektedirler.Liposuction ile yapılamayan bazı küçük bölgelerde örneğin, koltuk altı ter bezlerinin küçültülmesi ve lokalize bölgelerdeki yağ bezlerinin eritilmesi işlemleri lazerlipoliz işlemi ile daha kolay yapılır. Lazerlipolizin etkisi kalıcı olur iken, doğrudan yağ hücrelerinin patlatılma işlemi olduğu için yeniden o yağ hücreleri geri gelmeyecektir.
Lazerlipoliz işlemi sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Lazerlipoliz işlemi sırasında derinin kasa yapışıp daha kötü bir görüntü vermemesi ve yastık görevi yapması için bir miktar yağ bırakılır ve tekrar yağlanma olması bu kalan yağ hücrelerinden meydana gelir. Bu yağ hücrelerinin yeniden depolanmaması için hastanın fazla kalorili beslenmemesi gereklidir. Bu hastanın ömür boyu diyet yapması anlamına gelmediği gibi, sadece çok fazla aşırıya kaçmaması ve düzenli spor yapması yağların tekrar oluşmaması için oldukça önemlidir.
Lazerlipoliz işlemi ile herhangi bir acı hissedilmez. Bazı ağrıya duyarlı hastalarda işlem sonrası hafif bir ağrı kesici verilir. Lazerlipolizin süresi uygulanacak bölgeye göre 45 dakika 1 saat arası değişebilir. Lazerlipoliz sonrası 5 günlük korse kullanılması yeterli olmaktadır. Lazerlipoliz ciddi kalp sorunları, hipertansiyon hastaları, şeker hastaları, kan pıhtılaşma sorunları ve hamile olanlarda doktor takibi altında yapılması ya da yapılmaması önerilir.
Lazer tomografi nedir?Cilt lekesine lazer tedavisi–Selülit tedavisi