Layşmanyaz hastalığı nedir?
Layşmanyaz adı verilen tek hücreli parazitin neden olduğu çeşitli hastalıklardır. Bu parazitler çoğunlukla köpeklerde ve kemirgenlerde yerleşir ve kum sineklerinin ısırmasıyla yayılır.
Layşmanyaz türleri
Layşmanyazın en ciddi formu kalaazar veya viseral Layşmanyaz adını alır. Bu hastalık Asya, Afrika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yaygındır ve bazı Akdeniz ülkelerinde de ortaya çıkabilir. Ayrıca Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz’de yaygın olan bazı Layşmanyaz türü de vardır.
Layşmanyaz nasıl bulaşır?
Layşmanyaz insanlara parazit taşıyan kum sineklerinin (plebotomus, sandfly, tatarcık, yakarca) sokmasıyla bulaşır. Enfeksiyonun rezervuarları arasında vahşi ve evcil köpekler, kemirgenler, tilki, çakal, kurt, rakun, yaban faresi, tembel hayvan karıncayiyen, bazı tiplerinde de at ve maymunlar gibi hayvanlar sayılabilir. Layşmanyaz bulguları parazit taşıyan kum sineğinin ısırmasından sonra ortalama 4-8 ay içinde ortaya çıkar.
Layşmanyaz belirtileri
Kalaazar türü Layşmanyaz persistan ateş, dalak büyümesi, anemi ve daha sonra deride koyulaşmaya neden olur. Hastalık enfeksiyon alındıktan sonraki herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve tedavi edilmez ise ölüme yol açabilir.
Hastalığın kutonöz formlarında kum sineğinin ısırdığı bölgede persistan ülserli görünüm oluşur.
Layşmanyaz tedavisi
Layşmanyazın tüm tipleri sodyum stiboglukonat gibi intramusküler veya intravenöz olarak uygulanan enjeksiyonla verilen ilaçlarla tedavi edilebilir.
Layşmanyaz hastalığının sık görüldüğü bölgeleri seyahat eden kişiler kum sineği ısırığı riskini en aza indiren önlemler almalıdırlar.
Benzer sağlık yazıları
- Batı Nil virüsü nedir ve neden olur
- Zika virüsü nedir ve neden olur
- Sıtma nedir ve neden olur
- Sarı humma nedir ve neden olur
- Mikrosefali nedir ve neden olur