Lassa ateşi, kemirgen kökenli virüslerin neden olduğu ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Lassa virüsü, Arenaviridae virüsü ailesine ait bir RNA virüsüdür.
LASSA ATEŞİ NASIL BULAŞIR?
Lassa ateşi kemirgenlerin idrar, dışkı veya tükürüğü ile kirlenmiş gıda maddeleri ve eşyalarla temas yoluyla bulaşır. İnsandan insana bulaşabilir.
LASSA ATEŞİ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLÜR
Büyük ihtimalle Batı Afrika ile sınırlıdır. Lassa ateşi Benin, Gana, Gine, Nijerya, Liberya, Mali, Sierra Leone gibi ülkelerde endemik olarak bilinir.
LASSA ATEŞİ BELİRTİLERİ
Lassa virüsü bulaşan insanların çoğunda belirtiler hafiftir, bu nedenle bu hastalarda tanı konulması zordur. Belirtiler 3-21 gün kuluçka döneminden sonra ortaya çıkar ve ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve boğaz ağrısı görülür. Bu belirtilere takiben ishal ve kusma başlar. Hastalık, kanamalar (gastrointestinal kanama, dişetleri, gözler ve burun kanamaları gibi), solunum sıkıntısı, yüzde ödem, göğüs, sırt, karın ağrısı ve durumun ağırlaştığı hastalarda, hastalık ölümcül kalp veya böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Lassa ateşi hamilelerde düşüğe ve fetus ölümlerine neden olur.
Lassa ateşinin en sık komplikasyonu işitme kaybıdır. Hastaların yaklaşık 1/3’ünde değişik derecelerde işitme kaybı oluşur ve çoğunlukla kalıcıdır. Hastalığın ne kadar şiddetli veya hafif olduğunun bu komplikasyonu etkilemediği bilinmektedir, yani ciddi belirtileri olan hastalarda da, hafif belirtileri olan hastalarda da işitme kaybı gelişebilir.
Tüm Lassa virüsü enfeksiyonlarının yaklaşık %1’i ölümle sonuçlanır.
LASSA ATEŞİ TEŞHİS ve TEDAVİSİ
Lassa ateşinde belirtiler farklılık gösterdiği için klinik tanı genellikle zordur. Tanıda sıklıkla serolojik testler kullanılır.
Lassa ateşinde uygulanan tedavi antiviral ilaç (ribavirin) ve virüse karşı antikor içeren serum tedavisi şeklinde yapılır. İlaç tedavisi, erken dönemde uygulandığında oldukça etkili olduğu gösterilmiştir. Hastalara belirtilere yönelik destek tedavileri de uygulanır.
LASSA ATEŞİNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?
- Eğer bu hastalığın bulunduğu bölgelere gideceksek Mastomys kemirgenleriyle temastan kaçınmamız gerekir.
- Bu bölgelerde saklanma koşullarını ve ne kadar hijyenik olduğunu bilmediğimiz yiyecek ve içeceklerden tüketmemeye dikkat etmeliyiz. Kendi sakladığımız yiyeceklerimizi de bu kemirgenlerin temas edemeyeceği şekilde saklamalayız.
- Bu kemirgenleri besin olarak da tüketmemeliyiz.
- Seyahatten döndükten sonra da kendimizi hasta hissediyorsak hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız ve doktorumuza yapmış olduğumuz seyahat hakkında bilgi vermeliyiz.
Lassa ateşine yönelik günümüzde halen onaylanmış bir aşı bulunmamaktadır.
LASSA ATEŞİ NASIL ÖNLENİR?
Mastomys, Afrika’nın endemik bölgelerinde çok fazla bulunan bir kemirgen cinsidir ve bu Afrikalı kemirgenleri çevreden tamamen yok etmek mümkün değildir.
Lassa ateşini önleyebilmek için, hastaları izole etmeyi, bu kemirgenlerin evlere girmesini önlemeyi ve topluma hijyen kurallarını teşvik etmeyi gerektirir. Bu doğrultuda alınabilecek ve etkili olabilecek önlemler arasında tahıl ve diğer gıda maddelerinin kemirgenlerin ulaşamayacağı yerlerde ve kaplarda saklanması, çöplerin evlerden olabildiğince uzağa atılması ve evlerin temiz tutulması yer alır. Ayrıca hastalığa yakalanmış kişiye bakanlar (aile üyeleri veya sağlık çalışanları) hastanın kan ve vücut sıvılarıyla temas etmemeye dikkat etmelidirler.
Benzer Konularımız
- Kemirgen hayvanlardan bulaşan hastalıklar
- Coronavirus nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir
- Stafilokok enfeksiyonları ve stafilokokların neden olduğu bazı hastalıklar
- Batı Nil virüsü nedir, neden olur, belirtileri nelerdir