Laparoskopik prostat ameliyatı nasıl yapılır?
Laparoskopik cerrahi, genel bilinen adı ile kapalı prostat ameliyatıdır. Bu yöntem ile ameliyat edilecek organa ulaşılır ve gerçekleştirilen işlemin açık prostatektomi ameliyatından farkı yoktur. Laparoskopik ameliyatta prostata açık ameliyattaki gibi büyük bir kesi ile ulaşmak yerine, 4-6 adet 0,5 ve 1 cm’lik minik kesiklerden (deliklerden) ulaşılır. Bu deliklerin birinden içerinin görüntülenmesi için kamera, diğer deliklerden ise ameliyatı gerçekleştirmek için kullanılan çeşitli cerrahi aletler ameliyat yapılacak organın bulunduğu kısma iletilir.
Laparoskopik radikal prostatektomi karın içinden (transperitoneal) veya karın dışından (ekstraperitoneal) şekilde gerçekleştirilir. İşlem sırasında cerrahın çalışmasını kolaylaştırmak amacı ile ameliyat yapılacak vücut alanı gaz ile doldurulur. Bu ameliyat robot yardımı ile (robotik cerrahi) şeklinde de gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında prostat ve eğer lenf bezleri de çıkarılacak ise çıkarılacak olan organ ve lenf bezleri uygun yöntem ile bağlantılardan ayrıldıktan sonra bir torbaya konularak vücut dışına çıkartılır. Bu alınan organ ve lenf bezleri vücudun dışına çıkarılırken 1 cm’lik deliklerden biri bir miktar büyütülür. İşlem sonrası tüm kanamalar durdurulur ve karın içerisine verilen gaz boşaltılır ve ameliyat bölgesine bir dren yerleştirilir.
Laproskopik radikal prostatektomi ameliyatının avantajları
Laparoskopik radikal prostatektominin açık ameliyat ile yapılan radikal prostatektomi ameliyatına göre bazı avantajları vardır. Örneğin, büyük bir yara olmaması, daha küçük kesilerin olması, bu küçük kesilerin büyük yaraya göre daha az ağrı yapması, iyileşme döneminin daha kısa sürmesi, günlük yaşama dönüşün daha hızlı olması, kan kaybının daha az olması, kan bulma ihtiyacının daha az olması ve ameliyat sonrası halsizliğin daha kısa sürmesi gibi avantajları vardır.
Prostat tedavisinde başka hangi tedavi yöntemleri vardır?
Radikal prostatektomi açık ameliyat olarak ta yapılır. Ayrıca prostat tedavisinde ameliyat haricinde izlem, ışın tedavisi (radyoterapi) ve hormonal tedavi gibi seçenekler vardır. Prostat tedavisi planı yapılırken kişinin, var olan hastalığının, hastanın sağlık durumunun ve tedaviden beklentisinin önemli yeri vardır.
Laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatı öncesi ilaç kullanımı
Ameliyattan önce doktor reçeteli ilaç veya bitkisel ilaç tedavisi var ise ameliyatı yapacak cerrah bilgilendirilmelidir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanımı var ise artmış bir kanama riskinin belirlenmesi için önemlidir. Bu tip ilaçlar ameliyattan 2 hafta önce bırakılmalıdır. Eğer son iki hafta içerisinde kan sulandıran ilaçlardan alınmış ise ameliyat ertelenmelidir.
Laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatının yan etkileri
Ameliyat sırasında lenf nodlarının çıkarılması aşamasında hastaya kan verilmesi gerekebilir. Karına giriş kısımlarında cilt altı ya da kas damarlarında kanama gelişir ise karın cildinde morluklar oluşabilir. Ameliyat sırasında rektum (kalın bağırsağın son bölümü) veya bazen bağırsağın başka bölümünde yaralanmalar olabilir. Bu yaralanmalardan dolayı başka bir cerrahi girişim yapılabilir. Bu tip bir yaralanma ameliyat sırasında fark edilir ise o sırada tamir edilir ya da tamir için açık cerrahiye geçilebilir. Açık cerrahi yapılır ise daha büyük bir ameliyat yarası olur. Bağırsak yaralanması ameliyattan sonra fark edilir ise ameliyattan sonra yeniden açık ameliyat ile düzeltme operasyonu yapılır.
Bu ameliyat sırasında bağırsağa cerrahi bir girişim yapıldığında geçici ya da kalıcı kolostomi açılması (bağırsağın karın duvarına ağızlaştırılması) gibi bir durum olasılıklar arasındadır. Ameliyattan sonra prostatın alındığı bölgede birkaç hafta sürebilen kanamalar olabilir. Bu tip bir durumda idrarda kan ya da pıhtılaşma sonucu idrarda azalma gibi komplikasyonlar görülebilir. Ameliyat sonrası omuz ağrısı, karında şişkinlik, ağrı olabilir. Ameliyat sırasında akciğerin hasar görmesi nedeni ile akciğer sorunları görülebilir. Örneğin,akciğer sönmesi, pulmoner emboli, nefes darlığı, zatürre, bacak toplardamarlarında pıhtı oluşması nedeni ile derin ven trombozu görülebilir.
Ameliyat sonrası yara yerinde, idrar yollarında ya da testislerde enfeksiyon gelişebilir. Dokuda sıvı toplanmasına bağlı testislerde şişme ve ağrı oluşabilir ve bu durum istirahat ve antibiyotik tedavisi ile düzelir. Üretra ve mesanenin tekrar birleştiği yerde darlık gelişebilir ve bu durum için kapalı bir operasyon gerekebilir. Özellikle sigara kullananlarda ve şişmanlık problemi olanlarda akciğer enfeksiyonu gelişme riski ve kalp, akciğer sorunlarının görülme riski vardır. Ameliyat kesi hattında ameliyattan sonra fıtıklaşma oluşabilir.
Laparoskopik radikal prostatektomi sonrası cinsel yaşam
Ameliyat sonrası ejekülasyon (meni) dışarı atılamayacağı için doğal yollardan çocuk sahibi olunamaz. Ameliyat sırasında cinsellik ile ilgili sinirler ve damarlar hasar göreceği için ereksiyon sorunları (penis sertleşmesi) problemleri ortaya çıkabilir. Fakat cinsel organ sinirlerinin korunduğu cerrahide cinsel fonksiyonlar iyileşme süreciden sonra devam eder.
Fakat meni idrar kesesinin içerisine boşalır ve bu nedenle çocuk sahibi normal yollar ile olunmaz iken, tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olunur. Ameliyat sonrası penis boyutunda az bir kısalık gelişebilir. Sinirlerin korunamadığı durumlarda ise ameliyattan sonra ek tedaviler ile hasta cinsel yaşamını sürdürebilir. Ameliyattan sonra bazen kısa süreli veya kalıcı idrar kaçırma problemleri görülebilir. Fakat şimdiye kadar yapılan değerlendirmeler radikal prostat ameliyatı sonrasında meydana gelebilen idrar tutamama, penis sertleşmesi gibi sorunların laparoskopik prostat ameliyatı sonrası daha az olduğu görülmüştür.
Laproskopik prostat cerrahisi sonrası hastaların büyük çoğunluğunda idrar tutma fonksiyonlarında 3 ile 6 ay içinde normal fonksiyonuna döndüğü gözlenmiştir. Prostat ameliyatı hangi yöntem ile yapılsa da kişi taburcu olduktan sonra en az 10 gün sonra veya içerisinde cinsel yaşama ve günlük yaşantısına geri dönebilir. Radikal prostatektomi ameliyatında ölüm oranı % 1 civarı denilebilir. Sonuç olarak ameliyat ameliyattır. Ameliyatlardan sonra her hasta doktorunun tavsiyelerini dikkate almalıdır.
Prostat ile ilgili benzer sağlık konuları
- Prostat büyümesi nedenleri ve tedavisi
- Prostat kanseri neden olur
- Prostat iltihabı nedenleri ve belirtileri
- Prostat büyümesi ve prostat kanserine bitkisel
- İdrardan kan gelmesinin nedenleri
4 Yorum