Girişimsel Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Kürtaj – Çocuk Aldırma Nedir ve Nasıl Yapılır? Kürtaj Sonrası İyileşme ve Merak Edilenler

Kürtaj hamilelikte rahim içerisindeki ceninin tıbbi yöntemle alınması işlemidir.

Kürtaj nedir?

Kürtaj hamilelikte rahim içerisindeki ceninin tıbbi yöntemle alınması işlemidir. Kürtaj ayrıca rahim iç duvarından kazınarak örnek alınması ve bu örneğin patolojik olarak incelenmesini de içerir.

Kürtaj gerektiren durumlar

İstenmeyen hamileliğin sonlanmasına karar verildiğinde son adet tarihinden itibaren yasal olarak uygulanan ülkelerde farklı sınırlar vardır. Bu durum yasal tahliye ya da kürtaj olarak adlandırılmaktadır. Yasalarla ile ilgili bu işlem yalnızca jinekoloji uzmanlarının yetkisi altındadır. Bu işlem doktor ve hastası arasında gizli kalır. Hamile kadında ciddi bir hastalık varsa, hamileliğin devam etmesi kadının sağlığını veya bebeğin sağlığını olumsuz etkileyecekse ya da gebelik süresince zararlı olduğu bilinen fakat annenin kesinlikle kullanması gerekliliği olan ilaç tedavisi varsa kişiye terapotik kürtaj (tedavi amaçlı kürtaj) uygulanır. Terapotik kürtajın uygulanabilmesi için birden fazla hekimin onayı ve Sağlık Kurulu raporu gerekir. Gebeliği süresince takibi yapılan bebeğin sakat doğma ya da kalp ritimlerinin olmadığı gibi durumlarda da terapotik kürtaj (tedavi amaçlı kürtaj) uygulanır.

Kürtaj kimlere yapılmaz?

  • 18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar eşlerinin de imzasıyla kürtaj yaptırabilirler.
  • 18 yaşından büyük ve evli olmayan kadınlar kendi rızasıyla kürtaj olabilirler.
  • 18 yaşından küçük olanların evli ya da bekar olup olmamaları fark etmeksizin ancak anne babalarından onay alarak kürtaj olabilirler.
  • 15 yaşından küçük olanlar için öncelikle (kürtaj veya herhangi bir işlem yapılmadan önce) adli işlemler gerekir.
  • Hamileliği 10 haftadan büyük olanlarda ise ancak anne veya bebek açısından risk söz konusu ise Sağlık Kurulu kararıyla yasal olarak kürtaj yapılabilir.

Kürtaj ne zamana – kaçıncı haftaya kadar yasaldır?

10 haftalıktan büyük hamileliği olan kadınların onayları olsa da, Türkiye’de yasal olmadığı için kürtaj gerçekleştirilemez. 10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi doğumsal özür varlığında ya da annenin hayatını tehlikeye sokacak bir hastalık olduğunda Sağlık Kurulu kararıyla kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir.

Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj işlemine başlanmadan önce ultrasonografi ile gebelik durumu ve bebeğin rahim dışındaki yerleşim durumu incelenir. Kürtaj işlemi sırasında genel anestezi ya da lokal anestezi yapılır. Genel anestezi uygulanacak ise 4 saat kadar öncesinden yiyip içme bırakılır.

Yapılacak olan kürtaj hastanın ilk kürtajı ise veya daha öncesinden sezaryen doğum yapmış ise işlem genel anestezi altında yapılır. Fakat kadının geçmişte kürtaj öyküsü varsa ya da normal doğum yapmış ise lokal anestezi yapılabilir. Anestezi uygulaması, anestezi uzmanları tarafından serviks bölgesine yapılır ve o bölge uyuşturulur. Genel anestezi ise intravenöz yolla yine anestezi uzmanları tarafından yapılır. Kürtaja başlanmadan önce jinekolojik muayene ve rahim yapısı değerlendirilir. İşlem genellikle 5 ile 15 dakika arasında biter. Lokal anestezi yapılan kadınlar 15 dakika kadar, genel anestezi yapılan kadınlar 30 dakika kadar sonra evlerine gönderilebilir.

Kürtaj işleminden sonra doktor tarafından ağrı kesici, antibiyotik ve kanamayı azaltıcı ilaçlar verilebilir ve doktorun önerilerine uyulması son derece önemlidir. Kürtaj işleminden bir hafta sonra kadının tekrar doktoruna kontrole gitmesi gereklidir.

Kürtajın Riskleri

Kürtajın riski veya yan etkisi var mı?

Kürtaj işleminin içerdiği risk işlemin ne kadar güvenli yürütüldüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Dünya Sağlık Örgütü güvenli olmayan kürtajı bu konuda yetkili olmayan kişilerce, tehlike içeren ekipmanlarla veya hijyenik olmayan şartlarda uygulanan kürtaj olarak tanımlar. Gelişmiş ülkelerde yapılan yasal kürtaj tıptaki en güvenilir uygulamadır. Kürtajla ilişkili ölüm oranı ilerlemiş hamileliklerde yapılan kürtajlarda daha yüksektir.

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde uygulanan vakum aspirasyonu en güvenli yöntem olarak bilinmektedir. Bu yöntemin komplikasyonları nadirdir. Komplikasyonlar arasında rahim delinmesi, iltihaplanma ve ikinci bir uygulama gerektirecek parça kalması, anesteziye bağlı yan etkiler ve rahim içi yapışıklıklar bulunabilir.

Kürtaj sonrası iyileşme süreci ve merak edilenler

  • Genel anestezinin etkisi işlemden sonra bir saat kadar devam eder. Bu süre içerisinde kadın gözlem altında tutulur.
  • Bir saat kadar sonra kadın genellikle kendine gelerek normal aktivitelerine geri dönebilir.
  • Çoğunlukla ağrı olmaz, ağrı olduğunda da ağrı kesiciler fayda sağlar.
  • Kanama adet kanamasına göre daha az olur ve bu kanama en fazla 10 kadar sürer. İşlem sonrası tampon kullanmak zarar vermez ancak düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
  • Kürtaj sonrası genellikle bir buçuk ay gibi bir süre sonra adet kanaması olur.
  • İşlemden sonra kadının iki gün dinlenmesi ve yorucu aktivitelerden kaçınması önemlidir.
  • Kürtaj sonrası kanama olacağı için belli süre (kanaması ve ağrıları geçmeden) cinsel ilişkiye girilmez.
  • Kürtaj geçiren kadınlar % 99 veya daha fazla oranda hamile kalabilirler. Fakat kürtaj işlemine bağlı gelişebilecek tüplerde tıkanıklık, işlem sırasında oluşabilecek rahim delinmesi ve iltihaplanma gibi komplikasyonlar nadir de olsa hamile kalmayı zorlaştırabilir. Bu durumların tedavisi yapıldıktan sonra hamilelik mümkündür.
  • Kürtajı takip eden süreçte tekrar bebek isteyen çiftlere, en azından 3 ay korunmaları önerilir. Bu süre rahimin kendini yeniden toparlaması için gereklidir, aksi taktirde sağlıklı bir gebelik olmayabilir.

Kürtaj sonrası acil durumlar

  • 38 derece üzerinde ateş yüksekliği olduğunda
  • Doktorunuzun verdiği ağrı kesicinin fayda sağlamadığı ağrı ve kramplarda
  • Aşırı kanama (beklenenden fazla veya uzun süreli) olursa
  • Kürtaj sonrası aşırı ve kötü kokulu akıntı varlığında
  • Kürtajdan 4-5 gün sonra bile kanama azalmadığında veya arttığında, bunlar gibi durumlarda vakit kaybetmeden acil servise ya da doktorunuza başvurmalısınız.

Benzer sağlık yazıları

  1. Düşük nedir ve neden olur
  2. İndüklenen düşük nedir ve neden olur
  3. Hamilelik dönemi için önemli bilgiler
  4. Aşerme neden olur
  5. Hamilelik nasıl başlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git