Kulak zarı delinmesi belirtileri ve tedavisi
Kulak zarı, hem işitme fonksiyonunda görev yapan hemde orta kulağın dış ortamdan ayrılmasını sağlayan, dış ortamda bulunan mikropların orta kulağa gitmesini önleyen bir bariyer görevi görür.
Kulak zarı çok ince bir yapıda olduğu için alacağı herhangi bir travma ya da enfeksiyonlardan dolayı yırtılabilir. Orta kulak iltihabı, bazende dış kulak iltihabı, kulağa alınan bir darbe, çok gürültülü bir ortamda bulunma (bomba patlaması, silah patlaması ve gürültülü müzik gibi) akustik travmalar kulak zarında yırtılmaya yol açabilir.
Çocuklarda kulak zarı yırtılması genellikle dış kulak yolunun oyuncak parçaları ile, çubuklar ile, kürdan ile, kibrit çöpü ile oynaması sırasında kanal çok kısa olduğundan dolayı kulak zarı yırtılması veya zedelenmesi görülebileceği gibi, çok fazla kulak kaşıntısı olan erişkinlerde de kulağı kaşıma eylemi kulak zarında yırtılma oluşmasına sebep olabilir.
Kulak zarı yırtılması (delinmesi) belirtileri
Kulak zarı zedelenen ya da yırtılan hastalarda görülebilecek belirtiler işitme azlığı, kulakta uğultu, rüzgar sesi gibi belirtiler görülür. Ayrıca deniz suyu ya da banyoda kaçan su kulakta iltihap yapar ve bu gibi bir durumda sarı-yeşil renkte kötü kokulu akıntı diğer belirtilere eşlik edebilir. Kulak zarının ilk yırtıldığı anda kulaktan kanlı bir akıntı ya da direkt kan gelebilir.
Travmalara bağlı kulak zarı yırtılmasında kanlı akıntıya ağrı da eşlik eder. Orta kulak iltihabına bağlı kulak zarı yırtılmasında ağrının tam tersi yırtılma sırasında rahatlama olabilir. Dış kulak yolu hastalıklarında, eğer kulak zarı ile ilgili bir sorun yaşanmış ise yine akıntı başlar ve kulak dış bölgesine dokunulduğunda şiddetli ağrı olur.
Kulak zarı yırtılması (delinmesi) tedavisi
Kulak zarında oluşan delinmeler ya da yırtılmalarda, eğer delik çok büyük değil ise vücudun kendi kendine tamir etme olanağı vardır. Hasta bu delik oluştuktan sonra kulağını iyi bakarak su kaçırmaz, mikrop kaptırmaz, herhangi bir enfeksiyon oluşmaz ise kulak zarı kendi kendine onarma yeteneğine sahiptir.
Fakat kulak zarında oluşan delik çok büyük ve kulak zarının gergin olduğu bir bölgede oluşmuş ise kulak zarı kendini tamir edemeyebilir. Bu gibi durumlar kronik orta kulak iltihabına neden olabilir veya kulak zarı deliği, enfeksiyonlardan koruyarak bu şekilde devam edebilir.
Kulak zarında delik olan kişilerin mümkün olduğunca kulaklarına su kaçırmamaya dikkat etmeleri, kulak damlalarını direkt olarak damlatmamaları gereklidir. Kulak deliğinin tedavisinde, kulak zarının kendini tamir etmesi söz konusu değil ise cerrahi olarak tedavi edilir. Ameliyat ile kulak zarı tamiri yapılır ve kulak zarı yeniden eski gerginliğine kavuşur.
Kulak zarı yırtılması veya zedelenmesi nasıl önlenir?
Kulak zarının zarar görmesini önlemek için, viral üst solunum yolu enfeksiyonu varlığında basınç travmasına maruz kalınacak yüzme, dalış yapma, gerekmedikçe uçak binme gibi aktivitelerden uzak durmak önemlidir. Örneğin, gripli bir hasta uçağa binmek zorunda ise burun tıkanıklığını gidermek için uygun tedavi görmeli (basit grip ilaçları, burun açıcı spreyler) kullanması faydalı olur. Ayrıca temizlik amaçlı kulağa herhangi bir yabancı cisim (pamuklu çubuk, kalem, kibrit çöpü gibi) sokulmamalıdır.
Normal uçak yolculukları sırasında uçağın alçalması halinde, alçalma anonsundan sonra bir miktar su alıp küçük küçük yutkunarak içmek kulakta bulunan östaki tüpünün, uçağın inişi sırasında çalışmasını sağlar. Mümkün ise burun tıkanıklığı olan kişilerin dalış yapmamaları tavsiye edilir. Dalış veya uçak yolculuğu sırasında kulakta giderek artan basınç hissi, ağrı, çınlama ve işitme kaybı gibi şikayetleri olan kişiler bu aktivitelerden sonra mutlaka bir KBB uzmanına baş vurmalıdır.
Kulak hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Çocuklarda orta kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi
- Kulak akıntısı neden olur
- Kulak ağrısı neden olur
- Kulak çınlaması nedenleri
50 Yorum