Kulak çınlamasına neden olan hastalıklar
Kulak çınlaması ya da tinnitus, ortamda ses olmadığı halde ses algılanması durumudur. Kulak çınlaması, 60-65 yaşı üzerindeki her 5 kişiden birinde kulak çınlaması görülür ve bazen geçici bazende kalıcı olabilir. Kulak çınlaması 15 – 80 yaş arası her yaş grubunda da görülebilir iken, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.
Kulak çınlaması özellikle kulağın iç kulak bölümünü etkileyen hastalık varlığında da meydana gelir. Kulak çınlaması şikayeti olan hastalarda mevcut çınlama şikayeti farklı sesler şeklinde ifade edilmektedir. Örneğin, vızıldama, uğuldama, üfleme, vınlama gibi çok farklı sesler hastalar tarafından ifade edilmektedir.
Kulak çınlaması tipleri veya çeşitleri
Kulak çınlaması ikiye ayrılır ve bazen dışarıdan duyulabilir ve bu duruma objektif tinnitus denir. Bu tip kulak çınlaması başka insanlar tarafından da duyulabilir. Diğer bir kulak çınlaması tipi ise subjektif tinnitus tur. Bu çınlama tipinde kulak çınlamasını sadece hisseden kişi duyar. Bunların yanı sıra boyun ile birlikte kulağa yakın bölgedeki damarsal hastalıklarda da, damardan geçen kanın akışının duyulduğu tip kulak çınlaması çeşidi de vardır ve bu tip kulak çınlamasına vasküler veya pulsatil tinnitus denir.
Kulak çınlamasına neden olan faktörler
İç kulağı etkileyebilen birçok neden kulak çınlamasına neden olabilir. Bazen birden fazla neden bir arada kulak çınlaması sebepleri olabilir. Sanayileşmiş ve gürültülü yerlerde çalışan toplumlarda genelde kulak çınlaması daha sık görülmektedir. Kulak çınlaması genellikle 60’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar.
Bunların yanı sıra, gürültüye maruz kalanlarda, çeşitli vitaminlerin eksikliğinde, tiroid hormonu ile ilgili sorunlarda, kadınlarda menopoz dönemi, ıslak saç ile serin havalarda dışarı çıkmak, yüksek ses ile müzik dinlemek, sigara kullanımı, aşırı tuz tüketme, aşırı kafein tüketme, hareketsiz yaşam, beslenme yanlışları, kolesterol yüksekliğinde, tansiyon yüksekliğinde, tansiyon düşüklüğünde,şeker yüksekliğinde, iç kulak sıvı dengesi bozukluğunda, vertigo durumlarında, kulak kirliliğinde, kulak enfeksiyonları veya kulağa yakın bölgelerin enfeksiyonlarında, yabancı cisim, dış kulak akıntısı, ilaçların yan etkisi olarak, iç kulağa yakın bölgelerin tümörü varlığında, patlama tarzı gürültüye maruz kalan kişilerde geçici ya da kalıcı olarak kulak çınlaması ortaya çıkabilir. Bu nedenle çınlamanın nedeninin tespit edilmesi için iyi bir kulak, burun, boğaz uzmanına baş vurulması gerekir.
Kulak çınlaması nasıl tedavi edilir?
Kulak çınlaması olan hastalarda nedene yönelik tedavi planı yapılır. Kulak çınlamasının nedenin ortaya konulması için bazı tetkikler yapılır ve neden belli olduktan sonra tedavi planı yapılır. Bazı kulak çınlaması nedenleri kolay tedavi edilebilir. Örneğin, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve buna benzer nedenlerin tedavisi yapılır.
Fakat bu rahatsızlıklar ile birlikte, özellikle iç kulakta sinir ölümü gelişmiş ise ve bu tip bir durum 65 yaş üzeri hastalarda genellikle görülen bir durumdur.Sinir ölümü olan durumlarda kulak çınlaması ortaya çıkar ve bu hastalarda var olan çınlama tamamen tedavi edilemeyebilir. Çünkü, sinir ölümü genelde kalıcı bir hasardır. Kulak çınlaması bir ilacın yan etkisi olarak başlamış ise bu ilacın kesilmesi veya düzenlenmesi gerekir.
Bazen iç kulağa yakın bölgelerde oluşan tümörler ve damar bozuklukları kulak çınlamasına neden olur ve bunlara bağlı kulak çınlaması olan hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilir. Diğer nedenlere bağlı kulak çınlamasının tedavisinde de hastalığın tedavisi yapıldığında kulak çınlaması azaltılır veya kendiliğinden geçebilir. İç kulak sıvı dengesi bozukluğu (meniere hastalığı) nedeni ile ortaya çıkan kulak çınlaması verilen ilaçlar ile azalır iken, bu durum kalıcı da olabilir.
Lazer tedavisi ile kulak çınlaması geçer mi?
Kulak çınlaması için düşük seviyeli lazer uygulamaları da vardır. Kulağa düşük seviyede lazer uygulanır ve iç kulaktaki harabiyet kısmen azaltılır. Tedavi, çınlamanın şiddetine göre 12 seanslık lazer ve elektromanyetik dalgalar ile yapılmaktadır. Bu tedavi süreci yaklaşık 2 buçuk ay civarı sürmekte ve bu tedavi ile hem hasar onarılmakta, hemde hücre yenilenmesi sağlanmaktadır. Tedavi ile birlikte her hasta için özel olarak hazırlanan beslenme şekli (diyet) tedavisi de verilir.
Kulak çınlaması tedavisinde maskeleme yöntemi nedir?
Kulak çınlaması olan kişilerde genelde gece yatarken dış ortam sesleri azaldığında çınlama artar ve bu durum uykusuzluğa neden olur. Özellikle gece uykuya dalmadan önce var olan kulak çınlamasını baskılayacak maskeleme sesleri kullanılabilir. Maskeleme yönteminde çok farklı sesler vardır. Örneğin, kuş sesi, böcek sesi, akar su sesi, rüzgar sesi gibi sesler ile çınlama sesi baskılanır. Bu yöntemi hasta kendisi test edebilir.
Maskeleyici kulak çınlamasını baskılama seslerini araştırarak ve onlardan bazılarını dinleyerek hangi ses çınlamayı baskılıyor ise o sesi müzik çalar bir yöntem ile kulaklık takarak bu yöntemi deneyebilir. Bunu denemek için yatmadan önce zaman ayarlı bir radyo ya da herhangi bir müzik cihazını yarım saate kadar kurarak uykuya dalmaya çalışabilir.
Kulak çınlaması nasıl azaltılır?
Kulak çınlamasının azaltılabilmesi için çınlamaya neden olan durumun dikkat edilmesi gerekir. Örneğin, kişide,yüksek kolesterol, yüksek tansiyon problemleri var ise düzenli egzersiz yapmalı, düzenli ve sağlıklı beslenmeli, ilaçlarını düzenli kullanmalı, düzenli uyumalıdır. Eğer aspirin kullanımına bağlı kulak çınlaması oluyor ise ve kardiyoloji uzmanı müsade eder ise aspirin bırakılmalıdır. Bunların dışında kulağa yan etkisi olabilen ilaçların kullanımı bırakılmalı ya da doktor tarafından düzenlenmelidir. Bu ilaçlar genellikle mide ilaçları, alerjik ilaçlar, romatizma ilaçları ve tansiyon ilaçları gibi ilaçlardır.
Kulak çınlaması olan kişilerin tuz ve kafeinden, stresten uzak durmaları önemlidir. Bunun yanı sıra beslenme tarzı ile ilgili bazı bilgiler vardır. Örneğin, Akdeniz tarzı (bol yeşillikli, D vitaminli ve zeytin yağlı) beslenmek, sarımsak tüketmek, deniz ürünleri tüketmek gibi beslenme şeklinin, iç kulaktaki sinirlerin ölümünü yavaşlattığı gösterilmiştir. Sakız çiğnemek, kasları çalıştırdığı ve doğal bir fizik tedavi yöntemi olduğu için günde bir saat sakız çiğnenmesi kulak çınlaması olan hastalara önerilmektedir.
Kulak hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kulak ağrısı neden olur
- Çocuklarda orta kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi
- Meniere hastalığı (iç kulak tansiyonu) nedir
- Kabakulak belirtileri ve tedavisi