Hastalıklar ve Tedaviler

Kulak Akıntısı Neden Olur? Kulak Akıntısı Tedavisi

Kulak akıntısı, yetişkinlerde kulağın önemli hastalıkları olan orta kulak iltihabı ya da dış kulak iltihabı ciddi derecede kulak akıntısı yapar ve bu akıntılar bu hastalıkların en önemli belirtilerinden biridir.

Kulak akıntısına neden olan hastalıklar

Kulak akıntısı, yetişkinlerde kulağın önemli hastalıkları olan orta kulak iltihabı ya da dış kulak iltihabı ciddi derecede kulak akıntısı yapar ve bu akıntılar bu hastalıkların en önemli belirtilerinden biridir.

Yetişkinlerde ya da çocuklarda kulak anatomik olarak üç bölüme ayrılır.

İç kulak bölümü : İç kulak olarak adlandırılan salyangoza benzeyen organının bulunduğu bölümdür.

Orta kulak bölümü : Orta kulak kemikçikleri içeren hava dolu, östaki tüpü ile geniz boşluğuna açılan bölümdür.

Dış kulak bölümü : Dış kulak olarak bilinen zardan kepçeye kadar olan bölümdür.

Kulak akıntısına neden olan faktörler

Kulak akıntısı kısaca, kulağın anatomik olarak bu üç bölümünü de etkileyen bütün enfeksiyonlar nedeni ile meydana gelebilir. Kulak akıntısı genellikle dış ve orta kulak iltihabından kaynaklanır. Fakatçocuklarda orta kulak iltihabı daha sık görülür iken, dış kulak iltihabı daha seyrek görülür.

Yetişkinlerde ise dış kulak enfeksiyonu daha sık görülür ve kulak akıntısı ve ağrı bu durumun en önemli bulgusudur. Yetişkinlerde akut orta kulak iltihabı çok sık görülmediği gibi, uzun süren enfeksiyonun belirtisi olarak kulak akıntısı görülebilir. Yetişkinlerde kronik olarak seyreden orta kulak iltihabında ağrı hiç olmayabilir. Yetişkinlerde kulak akıntısına neden olacak iç kulak iltihabı neredeyse hiç görülmeyebilir. Bu tip bir iç kulak iltihabı genellikle tedavisi yapılmamış ve uzun süren orta kulak iltihabı nedeni ile oluşabilir ve şiddetli işitme kaybı ile karakterizedir.

Ayrıca yetişkin döneminde en sık karşılaşılan kulak akıntısı nedeni ağrı ile birlikte seyreden dış kulak yolu iltihabıdır. Bu durum genellikle dış ortamdan gelen (sauna, hamam, ortak kullanılan duşlar, havuz, deniz) gibi ortamlardan kulağa kaçan su ile meydana gelir. Kulak ağrısından farklı olarak başka organlardaki (diş, bademcik, boğaz iltihabı gibi ağrılar) kulağa vurabilir iken, kulak akıntısına neden olmaz. Yani başka bir organın hastalığından kaynaklanan kulak akıntısı olmaz.

Kulak iltihabının diğer nedenleri ise mantar enfeksiyonu, alerjik egzama ve kolesteatom denilen kulak zarı ve kemiklerini eriten hastalıklardan kaynaklanabilir. Özellikle orta kulaktan kaynaklanan akıntılarda kulak zarı delinmesi veya erimesi nedeni ile olabilir. Tedaviye rağmen tekrarlayan kulak akıntılarında kulak zarı delinmesinden şüphelenilmelidir. Kötü kokulu ve koyu akıntı var ise bu durum kulak zarını ve kemiklerini eriterek, menenjit, beyin apsesi, yüz felci ve iç kulak iltihabı yaparak işitme kaybına sebep olabilen kolesteatom denilen hastalığa bağlı olabilir.

Kulak akıntısı hastalık belirtisi olabilir mi?

Kulak akıntısı her zaman bir hastalık belirtisi olmayabilir. Kulak akıntısı nedeni ile doktora baş vuran hastaların da büyük bir kısmında altta yatan ciddi bir rahatsızlık söz konusu değildir. Bazen kulak akıntısı önemli ve diğer kulak bulguları ile beraber olabilir ya da sadece tek başına da kulak akıntısı olabilir.

Dış kulak olarak adlandırılan kulak kepçesinden kulak zarına kadar olan bölümün kendisini korumak için salgıladığı ve vücudun normal salgısı olarak kabul edilen, tıp dilinde serumen olarak adlandırılan, halk arasında kulak kiri olarak bilinen bu salgılar renk olarak çok açık renkte beyaz, sarı ve kahverengi renklerde koyu kıvamlı bir salgı şeklinde olabilir ve bu durum genellikle hastalık belirtisi değildir.

Kulak akıntısı tedavi edilir mi?

Kulak akıntısı tedavisi

Kulak akıntısı tedavisi

Yetişkinlerde kulak akıntısı tedavisinden önce akıntının neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir. Kulak akıntısı tedavisinde orta kulak kaynaklı ve uzun süren (kronik) orta kulak iltihabı nedeni ile oluşan kulak akıntısının tedavisi tamamen farklı olabilir iken, kulağa su kaçması nedeni ile ortaya çıkan dış kulak iltihabının tedavisi farklı olur.

Kısacası dış kulak iltihabının en önemli nedeni olan kulağa su kaçması nedeni ile hasta bu ortamlara girmemelidir. Kişi duş veya banyo yaparken kulağını silikon ya da vazelinli pamuklar ile tıkamalı, su sporları veya aktiviteleri var ise bir süre ara verilmelidir. Dış kulak iltihabının tedavisi genellikle lokal yöntemler ile yapılır ve herhangi bir ağızdan alınan antibiyotik tedavisine genellikle gerek duyulmaz.


Orta kulak kaynaklı kulak akıntılarının tedavisi ise genellikle hem ağız yolu ile alınan antibiyotikler hemde lokal damlalar ve daha ileri durumlarda cerrahi tedavi gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Kural olarak kulak akıntılarında, orta kulağın ve zarının sağlam olduğunu tespit etmeden kulak yıkama işlemi yapılmaz. Günümüzde eski yöntem kulak yıkamaları yerine mikroskop eşliğinde kulağın aspire edilmesi olarak tabir edilen temizleme yöntemleri kullanılmaktadır. Kulak akıntısının tedavisi yapılmadan önce hastalığın tam teşhisinin konulması büyük önem taşır. Uzun süren, özellikle kötü kokulu olan ve tekrarlayan kulak akıntıları mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Kulak hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Çocuklarda orta kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi
  2. Kulak ağrısı neden olur
  3. Kulak çınlaması nedenleri ve tedavisi
  4. Çocuklarda kulak ağrısı neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git