Bulaşıcı Hastalıklar ve Tedavileri

Krup Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Krup hastalığı (laringotrakeal bronşit) nedir?

Krup hastalığı, tıptaki adıyla laringotrakeal bronşit olarak bilinen çocuklarda (özellikle 3 ay ile 3 yaş arası çocuklarda) sık görülen ses tellerinin bulunduğu larenksin etrafındaki üst solunum yollarının bir enfeksiyonudur. Krup, kuru ve havlama şeklinde bir öksürük, ses kısılması ve düşük ateş ile karakterize bir hastalıktır. Genellikle soğuk algınlığı ve grip virüsleri krup hastalığına neden olmakta ve sonbahar kış aylarında oldukça sık görülmektedir. Krup hastalığı en fazla 3 ay-3 -5 yaş arsındaki çocukları etkilemektedir.

Krup hastalığı türleri

Krup hastalığının farklı tipleri de vardır. En sık görülen krup hastalığı akut krup (enfeksiyon nedeni ile gelişen krup) hastalığıdır; ama aynı zamanda spazmodik krup denilen bir başka krup hastalığı tipi de vardır.

Akut krup nedir? : Akut krup hastalığı genellikle virüslere bağlı gelişen ve parainfluenza virüs nedeni ile meydana gelir ve genellikle sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülür. Akut Krup hastalığı influenza virüsünün dışında Respiratory Synctial virus (RSV) de krup hastalığına neden olabilir. Akut krup hastalığı virüs nedeni ile geliştiği için bulaşıcılık özelliği taşımaktadır. Akut enfeksiyonel krup hastalığının tekrarlama olasılığı da vardır.  

Spazmodik krup nedir? : Spazmodik krup daha çok alerjilere eğilimi olan çocuklarda görülür ve spazmodik krup hastalığının tekrarlama yatkınlığı daha fazladır. Krup hastalığının kendine özgü bir aşısı bulunmamaktadır.

Çocuklarda krup hastalığı belirtileri

Krup hastalığı belirtileri arasında boğaz ve burunda enfeksiyon başladıktan 2-3 gün sonra çocuğun sesi kabalaşır. Larenks şiştikçe boğazda ağrı ortaya çıkar. Daha sonra küçük bir köpeğin havlamasına benzer bir biçimde bir öksürük gelişir. Genellikle öksürük geceleri daha belirgin hale gelmektedir. Çocuğun ateşi ve bulantısı olabilir. Solunum zorlaşmıştır. Çocuk her nefes alışta stridor adı verilen tiz ve belirgin bir sesli solunum şekli sergiler.

Kruplu çocuklar huzursuz, yorgun ve iştahsızdırlar. Krup genellikle hafif seyreder ve belirtiler 3-5 gün içinde düzelir. Kuru öksürük 1-2 hafta daha devam edebilir. Bir başka enfeksiyon daha ortaya çıkar ise belirtiler tekrarlar. 3 yaş altındaki çocukların krup belirtileri ağır seyreder. Hafif krup olgularında trakea adı verilen soluk borusu şişmiş ve etrafındaki (yuvarlak içindeki bölgeler) alanlar daralmıştır. Şişme nedeni ile çocuğun sesi kısılır ve solunum güçlüğü ortaya çıkar. Bu gibi bir durumda belirgin havlamaya benzer bir öksürük gelişir.

Çocuklarda krup hastalığı teşhisi

Krup hastalığı teşhisi için, doktor muayenesinde çocuğun solunum şekli değerlendirilir ve çocuğun belirgin öksürüğü var ise doktor, öksürüğün sesini dinleyerek hastalığın ön teşhisini koyabilir. Solunum yolarının daralmasının gözlenmesi için istenen boyun röntgenleri ile daha ciddi bir durum olan epiglottit ayrımı mümkün olabilir. Solunum yollarında yabancı cisim bulunmadığının ya da trakeada bir iltihaplanmanın söz konusu olmadığının anlaşılması için çocuğun muayenesi önemlidir. Eğer çocuğun ateşi 38 dereceden yüksek ve aşırı huzursuzluğu var ise, ağızdan salya akıyor ise, derisi mavimtırak renk almış ve solunum sırasında boyun, göğüs ve karın kaslarını kullanıyor gibi görünüyor ise acilen hastaneye baş vurulmalıdır.

Çocuklarda krup hastalığı tedavisi

Krup olgularının çoğu hafif seyrettiğinden evde tedavi edilebilir. Fakat bu durumda dahi öksürük sesi korkutucu bulunabilir. Solunum yollarının açık tutulması için çocuğun odasında hava nemlendirici cihazlarının bulunması sağlanmalıdır. Bazı anne babalar banyoda sıcak suyu açarak buhar odası oluşturmayı ve çocuğun burada oturtulmasını yararlı bulmuşlardır. Bu durumda 20-30 dakika içinde çocuk kendini daha iyi hissedebilir.

Dehidratasyonun engellenmesi için çocuğa bol bol sıvı verilmelidir. Çocuk kendini iyi hissedene kadar okula gönderilmemelidir. Eğer çocuk evdeki tedavi ile 3-5 gün içinde kendini daha iyi hissetmiyor ya da durumu daha da kötüleşiyor ise acil olarak doktora başvurulmalıdır. Bu durumda epineffin ya da kortikosteroidlerden oluşan bir tedavi verilebilir. Çocuğun hastaneye yatırılması gerektiğinde nemlendirilmiş oksijen çadırı ya da maske uygulaması gibi tedavi yöntemlerine gerek duyulabilir. 

Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda boğaz ağrısı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Çocuklarda larenjit nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Çocuklarda orta kulak iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Çocuklarda kulak ağrısı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Boğmaca hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git