Oruç ve böbrek yetmezliği
İbadetin temel hedefi insanları doğru yolu iletmektir ve oruç tutmak da önemli ibadetlerden biridir fakat oruç tutmak için sağlığın yerinde olması gerekir.
Örneğin kronik hastalığı oalnların (şeker hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı, kalp hastalığı, panik atak hastalığı, ilerlemiş derecede Akdeniz ateşi hastalığı olanlar, kronik gastrit ve reflü hastalığı, sara (epilepsi) hastalığı, karaciğer yetmezliği olan hastalar ve benzeri ağır kronik hastalığı olanlarda) oruç tutmak hastalığın daha fazla şiddetlenmesine neden olabileceği için kronik hastalığı olan kişilere oruç önerilmemektedir.
Böbrek yetmezliği olan kişiler oruç tutabilir mi?
Böbrek yetmezliği tedavisinde en temel yöntem bol su tüketilmesidir, bu nedenle kronik böbrek hastalarının oruç tutması önerilmez. Böbrek yetmezliği genellikle tedaviye rağmen ilerleyici bir hastalıktır. Düzenli beslenilmemesi ve düzenli sıvı tüketilmemesi durumunda hastalık daha kolay ilerler.
Ramazan ayında böbrek hastaları iftar ile sahur arasındaki sürede su içme ihtiyaçlarını gideremez. Ramazan ayı sonrası hastalığını bilmeyen birçok kişide ramazandan sonra bazı şikayetler ile hastaneye başvurduklarında kronik böbrek hastalığı varlığı saptanır.
Ayrıca böbrek ve idrar yollarında taş şikayeti olan hastalarında susuz kalması sonucu böbrek yetmezliği gelişebilir. Özellikle ramazan ayı yazın sıcak ve uzun dönemlerine denk geldiği zaman susuzluk ve zamanın uzun olması bu sıkıntıyı daha da arttırır.
Kronik böbrek hastalarının ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekir ve bundan dolayı da kronik böbrek hastalarının oruç tutmaları zaten imkansız hale gelir. Bu hastalar her şeye rağmen oruç tutarlar ise hem kendilerine hem de ekonomiye zarar verirler. ”Allah insanların bilerek kendi bedenlerini ve sağlıklarını zarar vermelerini istemez zaten”.
Böbrekleri normal çalışmayan kişilerin oruç tutması durumunda diyaliz tedavisine kadar gidebilen bir sonuç ortaya çıkabilmektedir, bu nedenle böbrek fonksiyonlarını etkileyen hastalık varlığında ve böbrek taşı şikayeti olanlarda oruç tutmak önerilmemektedir. Bu hastalar iyileşme şansı var ise iyileştikten sonra doktor izin verirse oruçlarını kaza edebilirler.
Böbrek hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Kronik böbrek yetmezliği nedenleri ve belirtileri
- Akut böbrek yetmezliği neden olur
- Böbrek kanseri nedir
- Böbrek taşı neden olur
- Diyabetik nefropati nedir
- Kronik böbrek hastası hamile kalabilir mi
- Böbrek yetmezliği ve beslenme
2 Yorum