Ağrılar ve Tedavileri

Kostokondrit Belirtileri ve Tedavisi (Tietze Sendromu Nedir?)

Kostokondrit çocuğun kaburgalarının göğüs kemiği ile birleştiği kıkırdağın iltihaplanmasıdır (ağrıması ve şişmesidir).

Kostokondrit hastalığı nedir?

Kostokondrit, kaburgaların göğüs kemiği ile birleştiği kıkırdağın iltihaplanmasıdır (ağrıması ve şişmesidir). Kostokondrit göğse gelen darbelerden sonra, aşırı fiziksel egsersiz sonrasında ya da öksürük veya soğuk algınlığına neden olan bir virüs enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkabilir. Kostokontrit oluşmasında bazen göz ile görülür bir neden bulunamaz. Kostokondrit yetişkinlerde de görülebileceği gibi çocuklardadaha sıklıkla kız çocuklarında görülür. 

Kostokondrit hastalığı belirtileri

Kostokondrit belirtileri arasında ilk öne çıkan belirti ve bulgu göğüste ağrı ve hassasiyet olmasıdır. Göğüste gelişen ağrı genellikle göğüs kemiğinin üst kısmındadır. Ağrı çoğunlukla tek taraflıdır ve dokunma ile artar. Ağrı ani, keskin, batıcı ve kısa süreli olabileceği gibi yavaş yavaş saatler ve günler boyunca gelişen künt bir ağrı biçiminde de olabilir. Göğse basıldığında, ani hareketler ve öksürme sırasında ağrı şiddetlenir. Hasta göğsünün birden fazla bölgesinde ve hatta kolunda da ağrı hissedebilir. Özellikle iyi ısınma hareketleri yapılmadan başlanan sportif aktiviteler sırasında kas iskelet sitemi zedelenmelerinde de bu durum meydana gelebilir. Göğüste sıkışma hissi olabilir, genellikle yakınmalar birkaç gün içinde ortadan kalkar. 

Kostokondrit hastalığı teşhisi ve tedavisi

Kostokondrit hastalığında ağrı çok yoğun olmadıkça ve birkaç günden uzun sürmediği müddetçe doktora başvurmak gerekmez. Göğüs ağrısı hafif ise kaburgalar üzerindeki baskıyı artıran egzersizlerden uzak kalınması gerkebilir. Ağrıyı dindirmek için antiinflamatuar ilaçlar verilebilir. Gereken durumlarda enjeksiyon ile ağrıyan bölgeye kortizon uygulanabilir. Hasta doktora gittiğinde doktor ağrıya neden olabilecek diğer etkenleri araştırmak için başka tetkikler de isteyebilir.

Ağrılar ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda ve gençlerde spor yaralanmaları neden olur
  2. Ağrı nedir? Ağrı neden olur?
  3. Çocuklarda büyüme ağrıları neden olur
  4. Çocuklarda boğaz ağrısı neden olur
  5. Akut karın ağrısı (akut abdomen) neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git