Koryokarsinoma nedir?
Koryokarsinoma-plasentoma veya malign desidua koryon epitelyoma, pterus içindeki plasental dokuda gelişen ve nadir görülen bir kanserli tümördür. Koryokarsinoma sıklıkla kadınlarda uterus ve overlerde, erkeklerde ise testiste gelişim gösteren bir tümördür. Koryokarsinoma kadınlarda genellikle mol hidatiformun (plasenta dokusunda gelişen kansere neden olmayan bir tümör) durumunun komplikasyonu olarak görülür. Bununla birlikte zaman zaman normal doğumdan, düşükten ve kürtajdan sonra da gelişebilmektedir. Bazen tümör, koryokarsinomaya neden olan gebelikten aylar hatta yıllar sonra belirti gösterir.
Koryokarsinoma belirtileri ve komplikasyonları
Koryokarsinomanın hiç bir erken belirtisi olmayabilir. Tümör, kürtajdan veya düşükten veya doğumdan sekiz hafta sonra kesintisiz devam eden vajinal kanamaya bağlı olarak ortaya çıkar. Tedavisi yapılmaz ise tümör, rahim duvarını yok eder, kanser kana karışır ve vajina ve vulvaya yayılır. Daha sonra da karaciğer, akciğer, beyin ve kemiklere yayılır.
Koryokarsinoma teşhisi
Mol hidatiform tedavisi görmüş her kadın koryokarsinoma gelişimi bakımından düzenli olarak ultrason taraması ile gözden geçirilmelidir.
Kan ve idrarda insan koryonik gonadotropin (HCG) seviyelerine bakılır. Normal gebelik süreci sırasında HCG üretimi plasentanın sinsityotrofoblast hücreleri tarafından gerçekleşir. Ayrıca testis ve over tümörlerinde, trofoblastik hastalıklarda ve bazı nontrofoblastik tümörlerde de HCG üretimi olabilir. Vücutta yüksek seviyede HCG bulunması koryokarsinoma ile ilişkilendirilir.
Koryokarsinoma tedavisi
Koryokarsinoma tedavisinde anti-kanser ilaçları (kemoterapi) ile tedavi genelde başarılı olur. Histerektomi (uterusun [rahim] cerrahi olarak alınması) ameliyatı gerekebilir. Tedaviden sonra düzenli olarak 2 ile 5 yıl süresince HCG seviyesi takibi yapılır.
Benzer sağlık yazıları
- Trofoblastik hastalıklar neden olur
- Hamilelikte plasenta hastalıkları
- Amniyon sıvısı fazlalığı neden olur
- Koryoamniyonit nedenleri ve tedavisi
- Amniyosentez nasıl yapılır
2 Yorum