Koroner arter bypass nedir?
Koroner arter bypass cerrahi tedavi yöntemi, açık kalp ameliyatı olarak yapılan vücudun başka yerlerinden alınan damarlar (venler ya da arterler) yeterli miktarda kan alamayan arterlere daha rahat kan akımı sağlanması amacı ile uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Ameliyatta kullanılan arterler ya da venler bulundukları bölgeden oldukça rahat bir şekilde serbestliği sağlanan ve çıkarıldıkları bölgede kan akımının bozulmasına neden olmayan damarlardır.
Kullanılan arterlergreftlere tipik örnek olarak göğüs duvarının iç tarafında aşağıya doğru seyreden göğüs damarı, (internal mamarian arter İMA) venlere örnek olarak ise bacağın iç kısmında ayak bileğinden kasığa varana kadar derinin hemen altında seyreden bacak toplardamarı (safen venidir). Bazı gereken durumlarda bacağın arka kısmından ya da koldan da venöz greftler hazırlanabilir. Aynı zamanda arteryel greft olarak ön koldan (radyal arter), karın içerisinden mide arteride greft olarak kullanılması söz konusu olabilir. Bu damar alımının seçimi hastaya göre değişiklik gösterir.
Koroner bypass ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat esnasında arteryel ve venöz greftler, kalbin yüzeyinde seyreden koroner damarlara direkt olarak birleştirilir. Bu sayede greftler bir köprü gibi darlık oluşan bölgenin devamına kan akımını sağlarlar. Böylece, hastanın yaşam kalitesinin artması ve ömrünün uzaması sağlanır. Bu ameliyat genel anestezi altında göğüs kemiği kesilerek göğüs açılır.
Koroner arter bypass ameliyatları çoğunlukla, kalp akciğer makinesi kullanılarak yapılmaktadır. Kalp akciğer makinesi kanın oksijenlenmesini sağlar ve vücudun her tarafına belirli bir basınç ile kan akımını sağlayarak kalbin durmasını sağlar ve bu sırada koroner damarlara bypass ameliyatı gerçekleştirilir. Koroner arter bypass ameliyatı bazı özel durumlarda kalp çalışır durumdayken de yapılabilmektedir.
Koroner arter bypass ameliyatı kimlere yapılır?
Koroner arter bypass ameliyatı yapılması gereken hastalar, birden fazla koroner damarı tıkalı olan, ameliyat kararı alınmadan önce balon stent tedavisi uygulanıp, yinede darlığın geçmediği hastalar, daha önce ameliyatsız yöntem ile açılan ve tekrar damarları tıkanan hastalar ve kalp kapak operasyonu gerektiren hastalarda koroner bypass ameliyatı yapılması gerekmektedir.
Koroner arter bypass ameliyatı sonrası yaşam ve beslenme şekli
Koroner arter bypass ameliyatından sonra hasta yaşam şeklini eskisine oranla oldukça değişiklik yapmalıdır. Beslenme düzeni, ilaç kullanımı, spor aktiviteleri ve günlük yaşam şekli konusunda doktorunun önerdiği yaşam biçimini uygulaması gerekmektedir. Ameliyat sonrası beslenme şeklinde diyetisyen yardımı gerekebilir.Ameliyat sonrası yaşam şeklinde uygulaması gereken değişiklikler hastada psikolojik sorun yaratacağı için psikolojik destek alması da gerekebilir. Bypass ameliyatı cinsel yaşamda da etkili olabileceği için, hastaların bu yönde ilaç kullanmaması oldukça önemlidir.
Bütün bu komplikasyonlar, son yılların teknolojisinde 6-8 hafta sonra normale dönebilir ve hasta eski yaşantısına çok fazla abartmadan dönebilir. Koroner bypass cerrahisinden sonra hastalardaki ağrı ve nefes darlığında büyük ölçüde düzelme olur. Hastaların büyük çoğunluğunda ameliyatın tekrarı 10 yıl boyunca gerekmeyebilir. Ameliyat sonrası hastalar yeni damarlarını korumak için düzenli ve az yağlı beslenme şeklini uygulamaları ve sigaradan, kesinlikle uzak durmaları, alkolü mümkün mertebede azaltmaları ve düzenli egzersiz, yürüyüş yapmaları çok ama çok önemlidir.
Kalp hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kalp damar hastalıkları nedenleri ve tedavisi
- Kalp damar hastalıklarında beslenme
- Anjiyoplasti (balon tedavisi) nedir
- Kalp damar tıkanıklığında bitkisel tedavi