Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Kontakt Dermatit (Egzama) Nedir? Kontakt Dermatit Tedavisi

Kontakt egzama (dermatit) belirtileriKontakt dermatit kelime anlamı olarak dermatit ve egzama aynı anlamda kullanılır. Kontakt dermatitler iki alt grupta değerlendirilir.

Kontakt egzama (dermatit) belirtileri

Kontakt dermatit kelime anlamı olarak dermatit ve egzama aynı anlamda kullanılır. Kontakt dermatitler iki alt grupta değerlendirilir.

İrritan kontakt dermatit : Detarjan ve çözücü irritan maddeler derinin doğal yağ tabasını yok ederler. Bu maddeler ile sık temas sonrası derinin doğal koruyucu tabakasının kaybından dolayı dermatitlere sebep olur. Bu tip kontakt dermatitlere neden olan en önemli etken, kişinin irritan maddelere ne kadar maruz kalmasıdır. Özellikle nemli işlerde çalışanlarda (hemşireler, temizlik işçileri, aşçılar gibi) kişinin irritanlar ile teması konrakt dermatiti azdırır.

Alerjen kontakt dermatit : Bunlar kişinin bağışıklık sisteminde özgün reaksiyonlara neden olur. Nikel, lastik, parfümler, kremler ve kozmetikler örnek olarak gösterilmiştir. Bu tip dermatitlere alerjik kontakt dermatit adı verilir. Bu tür malzemeler bazı insanlarda alerjen yapar iken, bazı inlarda neden alerji yapmaz bilinmemektedir. Bazen sebze ve meyvelerde bulunan bazı proteinler alerjik reaksiyonlara yol açarak kontakt dermatitleri alevlendirir.

Kontakt dermatitler bulaşıcı bir hastalık olmadığı gibi, nedeni enfeksiyon değildir. Kontak dermatit, astım ve egzamaya yatkın kişilerde diğerlerine göre irritan kontakt dermatit görülme oranı daha yüksektir. Kontakt dermatit ailesel geçişli olabilir.

Kontakt egzama belirtileri

Kontakt egzama belirtileri

Kontakt dermatit (egzama) belirtileri

Kontakt dermatit genellikle ellerde, kollarda, yüz ve bacaklarda meydana çıkar. Kontakt dermatitin yüzeyi kırmızı ve yangılı hal alabilir. Bazı durumlarda küçük sulu kabarcıklar oluşur. Kontakt dermatit aktif dönemini geçirdikten sonra deride kalınlaşma ve kuruma görülebilir. Ağrılı küçük çatlaklar özellikle eklem bölgelerinde oluşur. Kontakt egzamanın en önemli sorunu kaşıntı dır. El egzamalarında bazen ağrı veren çatlaklar meydana gelebilir.

Kontakt dermatit (egzama) teşhisi

İrritan kontak dermatitin tanısı, deride hangi maddelerin alerjiye neden olduğu tespit edilerek tanısı konabilir. Alerjik kontakt dermatit tanısının, dermatoloji bölümünde yapılan deri testleri ile konması mümkündür. Bu testlerde sırta yapıştırılan küçük yamalar iki gün sonra çıkartılır ve doktor hastanın sırtına bakarak derinin hangi maddeye alerjisi olduğu tespit edilir. Bu işlem 48 saat sonra aynı bölgede tekrar yapılır.

Kontakt egzama tedavisi

Kontakt egzama tedavisi

Kontakt egzama (dermatit) tedavisi

Kontakt dermatitin tedavisi sorunun sebebini tespit ettikten sonra, (irritan ya da alerjik) temasın kesilmesi ile mümkündür. Fakat iş gereği bu mümkün olmayabilir. Su ve sabun ile uzun süreli temas derinin doğal koruyucu tabakasının bozulmasına neden olur. Bariyer koruyucu kremler bu durumda faydalı olur.

Kontakt dermatit yerleşmiş kişilerde tedavi birkaç ay sürebilir. Steroidli kremler ve nemlendiriciler derinin iyileşmesinde kaşıntı ve kızarıklığın düzelmesinde yardımcıdır. Topikal steroidli kremler doktorun önerdiği şekilde kullanılmamalıdır. Çok şiddetli kontakt dermait tedavilerinde ağız yolu ile alınan ilaç tedavileri uygulanır.

Atopik dermatit nedir?Seboreik dermatit nedir?Kasık mantarı nedir?

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git