Koah hastalığı ve beslenme
Koahlı hastalar kendilerine özgü hazırlanan diyetlere uydukları sürece daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşabilirler. Diyet enerjisinin önemli kısmı bitkisel yağdan alınmalı, nişastalı, şekerli ve unlu yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Beslenme düzeninde kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır. Koah hastaları için sağlıklı bir beslenme ve ideal kilo çok önemlidir. Fazla kilo problemi olur ise kalbin ve akciğerin yükü de artar.
Yağ oranı yüksek yiyecekler
Bitkisel yiyecekler : Yağlı kuruyemişler (fındık, ceviz), zeytin, zeytin yağı, mısırözü yağı, ayçiçek yağı, soya yağı gibi besinler bitkisel yağ içeren besinlerdir.
Hayvansal yiyecekler : Tereyağı, süt, yoğurt, peynirler, etler (dana, koyun, tavuk ve balık), yağda pişmiş yumurta ve et mamulleri gibi besinler hayvansal yağ içeren besinlerdir.
Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin yiyecekler
Süt, yoğurt, ayran, peynirler, kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, mercimek ve barbunya), meyveler (özellikle kuru meyveler), her türlü sebzeler (özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler), balıklar, etler (dana, koyun, tavuk), kuruyemişler (özellikle fındık, ceviz, badem) gibi besinler kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum açısından zengin besinlerdir.
Koah hastasının yiyebileceği yiyecekler ve yemekler
Protein içerikli yemekler : Etli kurubaklagil yemekleri, kıymalı yumurta, yumurtalı sebze yemekleri, her türlü etli ve kıymalı sebze yemekleri, her türlü kurubaklagil yemekleri, her türlü köfteler, her türlü kebaplar, balık buğulama, balık tava,et sote, çoban kavurma, pirzola, rosto, koyun fırın ve haşlama, söğüş et gibi yemekleri yiyebilirler.
Diğer yemekler : Her türlü çorbalar, her türlü pilav ve makarnalar, her türlü börekler, her türlü zeytin yağlı sebze yemekleri ve kavurmaları, zeytin yağlı dolma ve sarmalar, plakiler gibi günlük yemekler yiyebilirler.
Salata ve tatlı türü yiyecekler : Her türlü salatalar ( çoban salatası, havuç, marul, kırmızı lahana ve patates salataları, sütlaç, muhallebi, tavuk göğsü, krem şokella, puding ve supangle gibi tatlı ve salataları yiyebilirler.
Meyveler : Taze meyveler, komposto, hoşaf ve meyve suları, kabak tatlısı, ayva tatlısı gibi meyveleri ve meyve tatlılarını yiyebilirler.
Sıvı : Su koah hastaları için çok önemlidir. Sigaranın yıllar boyu etkisini temizleyecek en iyi içecek sudur ve günde en az 8 su bardağı su içilmelidir.
Koah hastaları beslenme şeklinde nelere dikkat etmeli?
Koah hastasının dikkat etmesi gereken kurallar : Koah hastası çay içerken çok şeker kullanmamalı, hafif tatlıları tercih etmeli (meyveli tatlılar, sütlü tatlılar ve kompostolar gibi), hamurlu tatlılardan uzak durmalı, öğünlerde çorba, pilav, makarna var ise ekmek ya çok az ya da hiç yenmemelidir.
Koah hastasının yüksek tansiyonu var ise : Yemekler tuzsuz yenmeli, zeytin tuzsuz yenmeli, eğer tuzsuz zeytin yok ise 2 tatlı kaşığı zeytin yağ ile salata yenmeli, turşu, salamura ve benzeri yiyecekler tüketilmemelidir.
Koah hastasının kalp rahatsızlığı var ise : Beyaz et daha sık tüketilmeli (tavuk, hindi, balık gibi), yemeklerde sıvı yağ kullanılmalı (mısırözü, ayçiçek ve zeytin yağı gibi), kahvaltıda tereyağı ve katı margarin yerine (becel, omega 3 ve omega 6’lı yumuşak bitkisel margarin kullanılmalı), sakatat (dalak, ciğer, böbrek, işkembe gibi) yenmemeli, yumurta haftada 2-3 adet tüketilmeli, süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin az yağlı olanları yenmeli, ağır hamurlu tatlılar yerine, sütlü tatlılar ve kompostolar tercih edilmeli, alkolden uzak durulmalı, tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı, zeytin, fındık, ceviz, badem, kurubaklagiller gibi yiyeceklerin tüketimi arttırılmalıdır.
Koah hastasının fazla kilosu ve kan şekeri yüksekliği var ise : Mutlaka diyetisyenin verdiği diyet listesi uyulmalı, şeker ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı, katı yağlar tüketilmemeli, sakatatlar yenmemeli, sütlü gıdaların az yağlı olanları tercih edilmeli, alkol alımı var ise bırakılmalı, tansiyon yüksekliği var ise tuzdan ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bütün bunların yanı sıra koahlı hastanın egzersiz yapması çok ama çok önemlidir. En önemlisi de koah hastası hastalığının farkında olduğu andan itibaren kesinlikle sigarayı bırakmalıdır.
Akciğer hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Koah Hastalığı nedir
- Akciğer kanseri nedenleri ve tedavisi
- Akciğer sönmesi nedenleri ve tedavisi
- Sarkoidoz hastalığı nedir
- Solunum yetmezliği nedenleri ve belirtileri
- Hırıltılı solunum nedenleri ve tedavisi
2 Yorum