Bulaşıcı Hastalıklar ve Tedavileri

Kıl Kökü İltihabı – Folikülit Belirtileri ve Tedavisi

Folikülit, kıl folikülünün bakteriyel enfeksiyonudur. Deride bulunan bakteriler değişik nedenlerden dolayı kıl kökünü etkiler.

Folikülit (kıl kökü iltihabı) nedir?

Folikülit, kıl folikülünün iltihabıdır. Deride bulunan bakteriler değişik nedenlerden dolayı kıl kökünü etkiler. Folikülit yaygın olarak staphylococcus auerus tarafından oluşturulmakla birlikte, gram-negatif basiller, mantarlar ve virüsler de hastalığa neden olabilir.

Ortalama 2-5 mm çapında eritematöz bir lezyon şeklinde kıl folikülünü sarar. Hastalıkta sistemik belirtiler çok fazla görülmez. Lezyonlar kendiliğinden patlar ve yara izi bırakmadan iyileşebilir. Fakat geçmeyen vakalarda mutlaka bir dermatoloji uzmanı muayenesi ve tedavisi gerekir. 

Folikülit (kıl kökü iltihabı) neden olur?

Folikülit oluşumuna neden olan faktörler; düzensiz ilaç ve antibiyotik kullanmak vücut direncini bozar ve bazı hastalıklara yol açabilir, bağışıklık sisteminin bozulması, kortikosteroid kullanımı, bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, nem oranı artışı, bu rahatsızlığın bulunduğu bir kişi ile yakın temasta bulunmak gibi nedenlerden kıl kökü iltihabı gelişebilir.

Kıl kökü iltihabı her yaşta görülebildiği gibi genellikle genç erişkinlerde görülür. Kıl kökü iltihabı çocuklarda genellikle mantarlardan dolayı meydana gelir. Kıl kökü iltihabı oluşumunda düzensiz antibiyotik kullanımı, olur olmaz antibiyotik kullanımı gibi ilaç kullanımları da oldukça etkilidir. Kıl kökü iltihabı saç ve sakalların dökülmesine neden olabilir. Kıl kökü iltihabı sadece saçlarda, sakalda değil vücudun kıl olan her bölgesinde oluşabilir.

Folikülit (kıl kökü iltihabı) belirtileri

Folikülit, kıl kökü bulunan bölgede ortaya çıkar. İltihap o bölgede kırmızılık, kabarıklık, hafif kaşıntı, kaşıma diğer bölgelere iltihabın dağılmasına yol açabilir. Kıl kökü iltihabı ilerler ve toplu iğne topuzu veya kibrit ucu büyüklüğünde olur ise bu durumda apseleşme ve ciddi sorunlar söz konusu olabilir. Kıl kökü iltihabı mısır tanesi büyüklüğünde ve çok sayıda oluşabilir. Kıl kökü iltihabı olan biriyle yakın temas sonucu kıl kökü iltihabı gelişebilir. Bu durum önemsenmesi gereken rahatsızlıktır.

Kıl kökü iltihabı neden olur

Kıl kökü iltihabı neden olur

Folikülit (kıl kökü iltihabı) tedavisi

Kıl kökü iltihabı, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kıl kökü iltihabı kendiliğinden de geçebilir. Fakat kaşımamak önemlidir. İltihabın neden olduğunun bilinmesi önemlidir. Bir mantar enfeksiyonu, bakteriyel enfeksiyon ya da virüsler neden olmuş ise tedavisinin planı ona göre yapılır. Bu nedenle kıl kökü iltihabı tedavisinde mutlaka bir cildiye uzmanını muayenesi gerekir. Tedavide sürülen antibiyotikler, ılık kompres, gereken durumlarda sistemik antibiyotikler kullanılır. Lezyonlar temiz tutulmalıdır.

Cilt hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Liken planus nedir
  2. Zona hastalığı neden olur
  3. İmpetigo nedir
  4. Kangren belirtileri ve tedavisi

200 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git