Anatomi

Kemik İltihabı Nedir? (Osteomiyelit Neden Olur?)

Kemik iltihabı tıptaki adı ile osteomyelit, iki ana başlık altında (akut osteomyelit veya kronik osteomyelit) olarak incelenir.

Osteomiyelit nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Kemik iltihabı veya kemik enfeksiyonu tıptaki adıyla osteomiyelit, iki ana başlık altında (akut osteomiyelit veya kronik osteomiyelit) olarak incelenir.

Akut osteomiyelit nedir? : Akut osteomiyelitler genellikle kan yolu ile geçer ve çocukluk döneminde çok sık görülür. Herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi vücudun bir yerinde meydana gelen enfeksiyonun kan dolaşımı yolu ile kemiklere yerleşmesi sonucu kemik iltihabına (akut hematojen osteomiyelit) yol açar.

Kronik osteomiyelit nedir? : Kronik osteomiyelit olarak meydana gelen kemik iltihabı da vardır. Kronik kemik iltihabının temelinde geçirilmiş ameliyatlar, geçirilmiş kazalar, yetersiz tedaviler ve akut hematojen osteomiyelit’in yetersiz tedavi edilmesi ya da tekrarlaması nedeni ile bu durumun kronik hale gelmesi şeklinde etkenler kronik osteomiyelite sebep olur. Ayrıca diyabet, kanser tedavisine bağlı bazı ilaçların kullanımı, yaşlılık, sigara kullanımı, alkol kullanımı, gibi etkenler kronik osteomiyelit için risk taşıyan faktörlerdir.

Kemik iltihabı (osteomiyelit) neden olur?

Kemik iltihabı kan yolu ile geçer ve bu duruma akut hematojen osteomiyelit adı verilir. Bunun dışında geçirilmiş kazalar nedeni ile açık kırıklar oluşması ve cerrahi tedaviler sonucu kemiğin dış ortamlar ile temas etmesi nedeni ile kemik iltihabı oluşur.

Ayrıca bazı hastalıklar (şeker hastalığı, bazı kan hastalıkları, yoğun alkol kullanımı, yoğun sigara kullanımı, aşırı kortizonlu ilaç kullanımı) gibi nedenler kemik iltihabı oluşmasında etkilidir. Beslenme bozuklukları çok aşırı beslenme bozukluğu değil ise kemik iltihabına yol açmaz. Fakat Afrika gibi aşırı besin kaybı varlığında beslenme ile ilişkili ve genel vücut direncinin düşmesi ile birlikte kemik iltihabı görülür.

Kemik iltihabı (osteomiyelit) belirtileri

Kemik enfeksiyonu belirtileri

Kemik enfeksiyonu belirtileri

Kemik iltihaplarının belirtileri iki ana grup altında değerlendirilir.

Akut hematojen osteomiyelit genellikle çocuklarda görülür ve çocuklar durumlarını ifade edemedikleri için, özellikle yeni doğanlarda psödoparalizisi denilen durumda, hastanın enfeksiyon olan bacağını oynatamaması kemik iltihabının bir belirtisidir.

Bunun yanında iltihabi hastalıkların genel belirtileri olan kızarıklık, şişlik, ağrı, o bölgenin basıldığında hassas olması, o bölgenin işlev kaybı gibi belirtiler vardır. Kemik iltihabının dış ortama açıldığı bölgeden cerahat (irin) gelmesi ya da geçirilmiş lezyonların kapanmamış görünmesi ve röntgen filminde bunların görüntülenmesi gibi bulgular osteomiyelitin diğer belirtileridir.

Kemik iltihabı (osteomiyelit) tedavisi

Kemik iltihabının tedavisi yine iki ana başlık altında incelenir.

Akut kemik iltihabı (osteomiyelit) tedavisi : Akut hematojen osteomiyelit, genellikle çocuklarda görülür ve bu durum acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu durumda çocuğun beslenmesi kesilir ve anestezi yapılır. Anestezi yapıldıktan sonra çocuğun enfeksiyonlu bölgesinden bir iğne ile yardımı ile girilerek o bölgede irin toplayıp toplamadığı tespit edilir.

Bütün bu yöntemler uygulandıktan sonra kemikte bir iltihap ya da cerahat (irin) var ise o bölge cerrahi olarak açılır ve cerahat boşaltılır ve o bölge temizlenerek yaranın tekrar kapatılması şeklinde tedavi tamamlanır.

Kronik kemik iltihabı (osteomiyelit) tedavisi : Kronik kemik iltihabı adı üzerinde kroniktir ve acil tedavi gerektirmez. Kronik osteomiyelit tedavisinde öncelikle tedavi planı yapılır. Enfeksiyonun olduğu bölge, enfeksiyonun yayılımı, akıntı var mı bu durumlar değerlendirilir ve ameliyat sırasında bir tümör ameliyatı yapar gibi ölü kemik dokularının çıkarılması işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra alınan ölü kemik dokularının yerine eksternal fiksatör yardımı ile o alan düzeltilir.

Kemik iltihabı teşhisinde kullanılan yöntemler

Kemik iltihabı teşhisinde kullanılan yöntemler

Kemik hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Kemik kanseri nedenleri ve tedavisi
  2. Kemik erimesi neden olur
  3. Kalçada kemik çürümesi neden olur
  4. Kemik iliği kanseri nedir
  5. Cam kemik hastalığı neden olur
  6. Paget hastalığı neden olur
  7. Çocuklarda osteomiyelit neden olur

18 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git