Kramp nedir? Kramp nasıl geçer?
Kramp, genellikle kol ve bacaklarda, bazen de iç organlarda görülebilen farklı sinirsel, ruhsal etkenler ile ortaya çıkan istem dışı kas spazmları (kas kasılmaları) olarak tanımlanabilir. Kramp bir doku spazmı olarak değerlendirilebilir. Bu durumda kas dokusu kasılır ve ani ve şiddetli ağrıya neden olur. Çok sık görülen bir kramp çeşidi uyku sırasında baldır kaslarında meydana gelir.
Kas krampları neden olur?
Kas karamları çoğu insanın yaşadığı bir durumdur. Tenis, golf, bowling oynarken veya yüzme sporu yaparken ve jimnastik yaparken kramp oluşması çok sık görülen bir sorundur. Yüklenme, incinme ve kas zorlanması veya uzun süreli aynı pozisyonda kalmak gibi etkenler de kas krampları girmesine sebep olabilir.
Bu tür kas krampları sıcak havada oynanan spor karşılaşmalarında ve aşırı yorulup susuz kalan sporcularda daha sık görülür. Vücudun herhangi bir yerindeki kas bir anda kasılabilir. Bu kasılmalar küçük tik şeklinde olabileceği gibi çok şiddetli ve ağrılı kasılmalar olarak ta ortaya çıkabilir. Kas krampları ilerlemiş osteoporoz lu hastalarda girdiğinde kemik kırığına bile sebep olabilir.
Kas kasılmaları genellikle üç farklı kas gurubunda kendini gösterir. Bu kaslar kuadriseps kası (uyluk kısmının ön tarafı), hamstring kası (uyluğun arka tarafı) ve gastroknemius (baldır kası) gibi kaslardır.
Kasların kasılmasına yol açan birçok faktör olabilir. Kasların kasılmasının en bilinen nedeni kasların çok fazla kullanılmaması (kasların tembelleşmesidir). Kaslar çalıştırılmadığı için kaslara yeterli oksijen gitmez ve kas dokusunda laktik asit birikmesi oluşur. Laktik asit birikimi arttıkça kas dokosu kasılarak reaksiyon gösterir. Kasların kasılmasında diğer bir etken ise elektrolit ve sıvı kaybıdır. Egzersiz sırasında vücudu susuz bırakmak oldukça etkilidir. Aynı olay vücut çok ısınıp aşırı derecede terlediğinde de geçerlidir. Yeterli su tüketimi kas kasılmalarını önemli ölçüde önleyebilir.
Kas krampları şeker hastalarında, böbrek hastalarında, klimalı ortamlarda duranlarda, kireçlenme sorunu olanlarda, kalp damar hastalarında, hamilelerde oldukça sık kramplar görülür. Böbrek hastalarında kramplar daha ağır olabilir. Diyaliz tedavisi görenler, kanlarındaki kalsiyum miktarının azalması nedeni ile şiddetli kramplar yaşayabilir ler. Bazı ilaçların kullanımı ile çok fazla su ve tuz kaybı olur ise kramplar ortaya çıkabilir. Rahatsızlık verici bir durum olan kramplar bazen tehlikeli de olabilir. Özellikle yüzerken su içinde giren kramplar nedeni ile bireyin hareketi kısıtlanır ve boğulmalara yol açabilir.
Kas krampları tedavi edilir mi?
Kas krampları genellikle kendi kendine geçer. Kas kramplarında tıbbi tedavi gerektirecek kadar ciddi durumlar sık görülmez. Fakat kramplar ciddi derecede rahatsız ediyor ise tıbbi tedavi gerektirir. Kas kramplarının tedavisinde farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kas kasıldığında ilk yapılacak tedavi yöntemi masaj tedavisidir. Bunun yanı sıra genelde sıcak veya soğuk uygulama ve ağrı kesici alınabilir. Kramp girdiğinde kasılan kasa anti-basınç (kasılan kası daha fazla kasmak) şeklinde bir tedavi uygulamak daha etkili olabilir. Bu yöntemde kasılan kasa göre farklı uygulamalar yapılabilir.
Uyluğun ön tarafına giren kas krampları için anti-basınç nedir? : Kramp sağ uyluğun ön tarafına girer ise, oturur şekilde, sol ayak bileğini sağ ayak bileğinin arakasına yerleştirmeli ve sağ ayak bileğini çekilebildiği kadar geriye çekmelidir. İşlem yapılırken sol ayak bileği ile de kuvvet uygulanmalıdır. Sağ uyluğu kasınca da kramp rahatlayacaktır. İşlemin aynısı sol uyluğun ön tarafına giren kramplar için tersi şeklinde uygulanmalıdır.
Uyluğun arka tarafına giren kas krampları için anti-basınç nedir? : Karmp sağ uyluğun arka tarafında meydana gelir ise, sağ ayak bileğini sol ayak bileğinin arkasına yerleştirmeli ve sağ ayak bileği ile sağlam bir şekilde ittirmelidir. Bu işlem yapılırken sol bacak sabit bir şekilde tutulmalıdır. Bu hareketler kramp girmesini rahatlatacaktır. Sol uyluk için de hareketin aynısının tersi yapılmalıdır.
Baldır kası krampları için anti-basınç nedir? : Kramp sağ baldırda ise oturarak veya yatarak basınç uygulanabilir. Sol ayağı sağ ayağın üzerine koyarak sağ ayak vücuda doğru çekilmelidir. Bu işlem yapılırken sol bacak ile sağ bacak sıkı bir şekilde ittirilmelidir. Kramp sol baldıra girdiğinde aynı işlemin tersi uygulanmalıdır.
Yüzerken kramp girdiğinde ne yapılmalı?
Alaca deniz ve havuzlarda yüzerken giren kramplarda dikkatli olunması gereklidir. Yüzerken kramp girdiğinde birey ve yanında yardımcı olan kişi sakin olmalıdır. Denizde ya da derin bir havuzda yüzerken kramp girdiğinde birey hiç bir şekilde panik yapmamalıdır. Yüzerken kramp girdiğinde hareketsiz kalınmalı, sakin olup panik yapılmamalı ve su yüzeyinde kramp giren bölgeye masaj yapılmamalıdır. Fakat yüzerken su yüzeyinde hareketsiz kalmak kolay değildir.
Suyun yüzeyinde hareketsiz kalmayı başarana kadar kramp giren bacağı gergin tutmak gerekir. Yüzerken kramp girer ise yardım istemek ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde sudan çıkmak gereklidir. Kramp girmesi bireyi daha fazla yorgun düşürür. Kramp girdiğinde strese girerek ani hareketler yapmaktan ve çırpınmaktan kaçınmak önemlidir. Yüzerken kramp girdiğinde yanınızda yardımcı olacak kimse yok ise sakin olunmalı, hareket etmemeye çalışılmalı, kramp giren bölge gergin tutulmalı ve masaj yapmaya çalışılmalıdır.
Eğer suda yalnız yüzüyorsanız hemen sırt üzeri uzanılmalı ve kramp giren baldırı ters yönde yavaş yavaş germelidir. Kramp biraz sakinleştikten sonra kollar yelpaze hareketi yaptırılarak sırt üzeri yüzerek kıyıya ulaşmaya çalışılmalıdır. Ayrıca sıcak havlarda yüzme sporu yapanlar susuz kalmamaya özen göstermelidir. Alkol aldıktan sonra denize veya havuza girilmemelidir. Çünkü alkol krampların 7 kat daha fazla girmesine neden olur. Denize ya da havuza girmeden önce germe ve ısınma egzersizleri mutlaka yapılmalıdır.
Kas hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kas erimesi neden olur
- Hızlı kas geliştirme yöntemleri
- Kas yırtılması neden olur
- Kalp kası iltihabı nedenleri ve tedavisi