Hastalıklar ve Tedaviler

Karvezıde Nedir? Karvezıde Ne İşe Yarar? Karvezıde Yan Etkileri Nelerdir?

KARVEZIDE 150 MG/12,5 MG FİLM KAPLI TABLET KULLANMA TALİMATI

Ağızdan alınır.

Etkin maddeler: Her bir film kaplı tablet 150 mg İrbesartan ve 12,5 mg Hidroklorotiyazid içerir.

Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat (sığır kaynaklı), mikrokristalize selüloz, kroskarmelloz sodyum, hipromelloz, saf su, silikon dioksit, magnezyum stearat, titan dioksit, makrogol 3000, sarı ve kırmızı demir oksit (E 172), karnauba mumu gibi yardımcı maddeler içerir.

Karvezıde Prospektüs

KARVEZIDE NEDİR ve NE İÇİN KULLANILIR? (KARVEZIDE ENDİKASYONLARI)

Karvezıde irbesartan ve hidroklorotiyazid adı verilen iki etkin maddenin kombinasyonudur. Karvezıde 150 mg irbesartan ve 12,5 mg hidroklorotiyazid içerir.

  • İrbesartan anjiyotensin-ll reseptör antagonistleri olarak bilinen bir tansiyon düşürücü (anti-hipertansif) ilaç grubuna dahildir. Anjiyotensin-ll vücutta üretilen bir maddedir ve kan damarlarında bulunan reseptörlerine bağlanarak kan damarlarını büzer. Bu durum kan basıncının artmasına yol açar. İrbesartan, anjiyotensin-ll maddesinin bu reseptörlere bağlanmasını önler. Bu sayede kan damarları gevşer ve kan basıncı düşer.
  • Hidroklorotiyazid, tiyazid grubu idrar söktürücü (diüretikler) ilaçlardandır, idrar çıkarılmasını arttırır ve bu da kan basıncının düşmesine neden olur.

Karvezıde içindeki iki etkin madde birlikte, bu ilaçların tek başlarına verildiklerinde görülene nispeten kan basıncını daha ileri şekilde düşürürler.

Karvezıde yüksek kan basıncının (esansiyel hipertansiyon) tedavisinde kullanılır.

Doktorunuz size Karvezıde aşağıdaki nedenlerden dolayı reçetelemiş olabilir:

  • Kan basıncınız (tansiyonunuz) yüksekse, düşürmek için,
  • Kan basıncınız tek başına irbesartan veya hidroklorotiyazid kullanmanıza rağmen yeterli oranda kontrol altına alınamadığı için.

Karvezıde, 28 film kaplı tablet içeren ambalajlar ile kullanıma sunulmaktadır.

KARVEZIDE KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR (KONTRENDİKASYONLAR)

Eğer;

  • İrbesartan maddesine veya hidroklorotiyazid maddesine karşı veya Karvezıde’in içindeki diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa,
  • Aynı gruba dahil olan (anjiyotensin-ll reseptör antagonistleri) ilaçlardan herhangi birine karşı alerjiniz vara,
  • Sülfonamid adı verilen bir maddeden türetilmiş ilaçlara (hidroklorotiyazid maddesi de bir sülfonamid türevidir) karşı alerjiniz varsa,
  • Ciddi böbrek bozukluğunuz varsa,
  • Tedavisi güç potasyum düşüklüğü veya kalsiyum yüksekliğiniz varsa,
  • Ciddi karaciğer bozukluğunuz, safra yollarıyla ilgili bozukluğa bağlı ileri karaciğer hastalığınız (siroz) ve safra akımının yavaşlaması veya durması (kolestaz) gibi hastalıklarınız varsa,
  • İdrar yapamama gibi bir bozukluğunuz varsa,
  • Hamile iseniz,
  • Bebek emziriyorsanız,
  • 18 yaşından küçükseniz.
  • Şeker hastalığınız (diyabet) veya böbrek işlev bozukluğunuz var ve tedavi için aliskiren (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç) kullanıyorsanız, bunlar gibi durumlarda Karvezıde kullanılmamalıdır.

KARVEZIDE’İN DİKKATLİ KULLANILMASI GEREKEN DURUMLAR (UYARILAR/ÖNLEMLER)

Eğer;

  • Aşırı ishal veya kusmanız varsa, beslenmenizde aşırı tuz kısıtlaması yaptıysanız veya yoğun idrar söktürücü tedavi kullandıysanız, doktorunuz Karvezıde tedavisine başlamadan, öncelikle sizdeki sıvı ve tuz kaybını giderecek önlemler alabilir.
  • Böbreklerinizle ilgili ciddi sorunlarınız varsa. Doktorunuz düzenli aralıklarla sizden kan tetkikleri isteyerek, bazı maddelerin kanınızdaki değerlerini izleyebilir ve sizi yakından takip etmek isteyebilir.
  • Nedeni bilinmeyen, değişik bulgularla ortaya çıkan vücudun pek çok sistemini etkileyen iltihabı bir doku hastalığı olan sistemik lupus eritematöz (SLE) hastalığı sizde varsa; doktorunuz muhtemel bir alevlenmeye karşı önlem almak üzere, sizi yakından takip etmek isteyebilir.
  • Karaciğerinizle ilgili ciddi sorunlarınız varsa, dikkatli olunuz.
  • Kalbinizle ilgili ciddi sorunlarınız varsa, Karvezıde dikkatli kullanılmalıdır.
  • Güneş yanıkları belirtileri (kızarıklık, kaşıntı, kabarcık oluşumu) ile güneş yanığı belirtileri normale göre daha hızlı oluşuyorsa, Karvezıde dikkatli kullanılmalıdır.
  • Böbreklerden aldosteron adlı bir hormonun fazla salgılanması sonucu oluşan primer aldosteronizm adı verilen bir hastalığınız varsa, doktorunuza söyleyiniz. Bu hastalıkta ilacın etki mekanizması nedeniyle genellikle cevap alınamamaktadır. Karvezıde benzeri ilaçların kullanılması önerilmemektedir.
  • Şeker hastalığınız varsa (diyabet) ve bunun için ilaç kullanıyorsanız, (doktorunuzun şeker için kullandığınız ilaçların dozunda ayarlama yapması gerekebilir).
  • Şekeri “tolere” edemediğiniz veya gizli şeker olduğunuz söylendiyse, bu durumu doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz şeker hastalığının belirgin hale gelmesi açısından sizi yakından takip etmek isteyebilir.
  • Karvezıde  içinde bulunan idrar söktürücü (hidroklorotiyazid) etkin maddesi; elektrolit adı verilen potasyum, sodyum, klor, kalsiyum, magnezyum gibi maddelerin kandaki seviyelerinde değişikliklere yol açabilir. Doktorunuz düzenli aralıklarla sizden kan tetkikleri isteyerek, bu maddelerin kanınızdaki değerlerini izleyebilir ve sizi yakından takip etmek isteyebilir.
  • Lityum içeren bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza söyleyiniz. Karvezıde ve lityum’un birlikte kullanılması tavsiye edilmez.
  • Doping maddesi kullanıp kullanmadığınızı belirlemek için size test yapılması söz konusuysa, bunu doktorunuza söyleyiniz. Karvezıde anti-doping testlerinde pozitif sonuçlara yol açabilir.
  • Önceden astım veya alerji geçirdiyseniz, doktorunuza söyleyiniz. Karvezıde içinde bulunan hidroklorotiyazid maddesine karşı alerji geliştirebilirsiniz.
  • Ameliyat olmanız veya size anestezi uygulanması gerekirse, doktorunuza veya diş hekiminize Karvezıde kullandığınızı söyleyiniz, tedavinizin aldığınız ilaca uygun şekilde değiştirilmesi gerekebilir.
  • Aşırı susama, ağız kuruluğu, genel halsizlik, uyuşukluk, kas ağrısı veya kramplar, bulantı, kusma veya kalbin çok hızlı atması gibi belirtileriniz var ise doktorunuza mutlaka söylemelisiniz.
  • Daha önceden sülfonamid veya penisilin alerjniz var ise geçici miyopiye (uzağı görememe) ve akut dar açılı glokoma (göz tansiyonu) yol açan bir reaksiyon görülebilir.

Yüksek tansiyon tedavisi için aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız:

  • ADE-inhibörleri adı verilen ilaçlar (örneğin enalapril, lisinopril, ramipril), özellikle şeker hastalığına bağlı böbrek problemleriniz varsa,
  • Aliskiren alıyorsanız, bunlar hakkında doktorunuza bilgi veriniz.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Uyarılar ve Önlemler

Karvezıde’i kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Cilt kanseri geçirdiyseniz veya tedavi sırasında beklenmedik bir cilt lezyonu (ciltte bozukluk, hasar) geçirirseniz. Hidroklorotiyazid ile tedavi, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı, bazı cilt ve dudak kanseri tiplerinin (melanom dışı cilt kanseri) riskini artırabilir. Karvezıde’i kullanırken cildinizi güneş ve UV ışınlarına maruziyetten koruyun.

KARVEZIDE’İN YİYECEK ve İÇECEKLER İLE KULLANILMASI

Gıdalar Karvezıde’in vücut tarafından emilmesini etkilemez. Tabletleri, yemekten önce ya da sonra, yeterli miktarda sıvı ile (1 bardak su ile), doktorunuzun önerdiği miktarda yutunuz.

Alkol ile birlikte kullanımı yatarken veya otururken birden ayağa kalkıldığında baş dönmesi ve göz kararmasıyla kendini gösteren tansiyon düşmesini şiddetlendirebilir.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE KARVEZIDE KULLANILIR MI?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamileyseniz, hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız, Karvezıde kullanmaya başlamadan önce durumunuzu doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz, hamile olmadan önce veya hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez, ilacı bırakmanızı ve Karvezıde dışında başka bir ilacı almanızı tavsiye edecektir.

Karvezıde hamilelikte kontrendikedir (kullanılmamalıdır). Hamileliğiniz süresince Karvezıde kullanmamanız gerekir. Karvezıde tedavisi almış iseniz bebeğinizin düşük tansiyon riski açısından yakından gözlenmesi gerekir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

EMZİRME DÖNEMİNDE KARVEZIDE KULLANILIR MI?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme sırasında, Karvezıde kullanmayınız.

ARAÇ ve MAKİNE KULLANANLAR KARVEZIDE KULLANILIR MI?

Karvezıde araç ve makine kullanma becerinizi muhtemelen etkilemez. Ancak yüksek kan basıncının tedavisi sırasında bazen baş dönmesi ve dengesizlik hissi meydana gelebilir. Eğer, baş dönmesi ve sersemlik hissediyorsanız, araç ve makine kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

KARVEZIDE’İN İÇERİĞİNDE BULUNAN BAZI YARDIMCI MADDELER HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Karvezıde film kaplı tablet içinde yardımcı madde olarak laktoz monohidrat bulunur. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuz ile temasa geçiniz.

DİĞER İLAÇLAR İLE BİRLİKTE KARVEZIDE KULLANIMI

Eğer aşağıda verilen bir ilacı şu anda alıyor veya son zamanlarda aldıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz:

  • Yüksek tansiyon için alınan diğer ilaçlar ve idrar söktürücüler (özellikle furosemid ve böbrekte Henle kıvrımı denilen belli bir bölgeyi etkileyen idrar söktürücüler): Tansiyon düşürücü etki artabilir.
  • Yüksek tansiyon için alınan ADE-inhibitörleri olarak adlandırılan ilaçlar veya aliskiren: Doktorunuz kullandığınız dozu değiştirebilir veya başka önlemler almak isteyebilir.
  • Vücut potasyum düzeyini etkileyen ilaçlar, potasyum içeren yapay tuz preparatları, serumda potasyum seviyesini arttıran ilaçlar (örn. heparin): Serumdaki potasyum düzeyi artabilir.
  • Kandaki potasyum seviyesinin bozulmasından etkilenen ilaçlar (örn. dijital glikozidleri denen kalp ilaçları ve kalpte ritim bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçlar): Serumdaki potasyum seviyesinin düzenli biçimde izlenmesi gerekir.
  • Lityum içeren ilaçlar: Serumda lityum düzeyi yükselebilir, lityuma bağlı zehirlenme görülebilir.
  • Steroid yapılı olmayan antiinflamatuar ilaçlar (örn. selektif COX-2 inhibitörleri, aspirin): Karvezıde’in kan basıncını düşürücü etkisi azalabilir, kanda potasyum düzeyi yükselebilir, böbrek fonksiyonlarının bozulması riski artar.

Karvezıde’in içinde hidroklorotiyazid bulunması nedeniyle muhtemel bir ilaç etkileşimine karşı, aşağıda sayılan ilaçlardan birini şu anda alıyor veya son zamanlarda aldıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz:

  • Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar (ağızdan alınan şeker ilaçları ve insülin): Doktorunuzun ilaç dozunu ayarlaması gerekebilir.
  • Kolestiramin gibi anyon değiştirici reçine içeren ilaçlar: İlacınızın emilimi bozulabilir.
  • Kortikosteroidler ve ACTH (adrenokortikotrofik hormon): Elektrolit (kanda bulunan sodyum, klor gibi maddeler) kaybı ve kanda potasyum düşüklüğü şiddetlenebilir.
  • Dijital glikozidleri: Kalpte ritim bozukluğu başlayabilir.
  • Steroid yapılı olmayan antiinflamatuar ilaçlar: İlacınızın etkisini azaltabilir.
  • Kas gevşetici ilaçlar (depolarize edici olmayan; örn. tubokürarin gibi): Karvezıde bu ilaçların etkisini güçlendirebilir.
  • Gut hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar: Karvezıde kanda ürik asit adlı maddenin seviyesini arttırabilir ve bu ilaçların dozunun arttırılmasına gerek duyulabilir.
  • Kalsiyum tuzları: Karvezıde kanda kalsiyum seviyesini arttırabilir. Kalsiyum dozunun ayarlanması için kandaki kalsiyum seviyelerinin düzenli izlenmesi gerekebilir.
  • Epilepsi(sara) tedavisinde kullanılan karbamazepin: Kandaki sodyum seviyesini düşürebilir. Kandaki elektrolit seviyesinin izlenmesi gerekebilir. Karvezıde ile birlikte karbamazepin kullanımınız süresince kandaki elektrolit (kanda bulunan mineraller) seviyelerinin izlenmesi gereklidir.

Kan basıncınızı düşürmek için başka ilaçlar kullanıyorsanız, kanser tedavisi görüyorsanız, ağrı kesiciler ve romatizma ilaçları ve steroid alıyorsanız, doktorunuza söyleyiniz.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

KARVEZIDE NASIL KULLANILIR?

Uygun Kullanım ve Doz/Uygulama Sıklığı İçin Talimatlar:

Tek başına hidroklorotiyazid veya 150 mg irbesartan kullanılmasına rağmen kan basıncı kontrol altına alınmadığında, doktorunuz Karvezıde 150/12,5 mg film kaplı tablet ile tedaviye başlayabilir.

Doktorunuz, ilacınızı nasıl ve hangi dozda kullanmanız gerektiğini size söyleyecektir.

  • Bir günde 300 mg irbesartan/25 mg hidroklorotiyazid’den daha yüksek dozda alınması tavsiye edilememektedir.
  • Kan basıncınızın tedaviye verdiği cevaba göre, doktorunuz tedavinize başka bir ilaç ilave edebilir.
  • Tedaviye başlandıktan 6-8 hafta sonra, ilacın kan basıncını düşürücü etkisi en üst seviyeye ulaşır.

Karvezıde tedavisi uzun süreli bir tedavidir. Doktorunuz Karvezıde ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz, çünkü hastalığınızın seyri olumsuz yönde etkilenebilir.

Uygulama Yolu ve Metodu:

Karvezıde ağızdan alınır.

• Tabletleri bir bardak su ile doktorunuzun önerdiği miktarda yutunuz. Tabletleri yemekler sırasında veya yemekten önce ya da sonra alabilirsiniz.

Tabletleri her gün aynı saatte, tercihen sabah erken saatte alınız. Tabletlerinizi her gün aynı saatte almanız, kan basıncınız üzerinde en iyi etkiyi elde etmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda, tabletleri ne zaman alacağınızı hatırlamanıza da yardımcı olacaktır.

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.

Çocuklarda Karvezıde Kullanımı:

18 yaşın altında ve çocuklarda kullanılmaz.

Yaşlılarda Karvezıde Kullanımı:

Yaşlılarda doz ayarlaması gerekmez.

Böbrek Yetmezliği Durumunda Karvezıde Kullanımı:

Hidroklorotiyazid içerdiğinden, Karvezıde’in ciddi böbrek işlev bozukluğu olan hastalarda (böbrek testlerinde kreatinin adlı maddenin atılım hızının 30 ml/dak.’dan az olması durumu) kullanılması önerilmemektedir. Kreatinin böbreklerden atılımının 30 ml/dak.’dan fazla veya eşit olan böbrek hastalarında ise doz ayarlamasına gerek yoktur.

Karaciğer Yetmezliği Durumunda Karvezıde Kullanımı:

Hafif ya da orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastalarda doz ayarlanması gerekmemektedir. Karvezıde ciddi karaciğer bozukluğu olan hastalarda kullanılmaz.

Damar İçi (İntravasküler) Volüm Eksikliği Durumunda Karvezıde Kullanımı:

Karvezıde tedavisine başlamadan önce sıvı ve/veya sodyum kaybı düzeltilmelidir.

Eğer Karvezıde’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız Gerekenden Daha Fazla Karvezıde Kullandıysanız:

Karvezıde’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Eğer Karvezıde’i Kullanmayı Unutursanız:

Bir dozu atlarsanız, sonraki dozu normalde olacağı gibi alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Karvezıde İle Tedavi Sonlandırıldığında Oluşabilecek Etkiler

Karvezıde tedavisini doktorunuzun onayı olmadan bırakırsanız, aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir:

  • Kan basıncınız (tansiyonunuz) yeniden yükselebilir.
  • Yüksek kan basıncına bağlı kalp, böbrekler, beyin ve gözlerinizdeki kan damarları zarar görebilir.
  • Kalp krizi, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, felç veya körlük gibi durumlarla ilgili taşıdığınız risk artabilir.

KARVEZIDE’İN OLASI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Tüm ilaçlar gibi, Karvezıde’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa Karvezıde’i kullanmayı durdurunuz ve HEMEN doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Yüz, dil veya boğazda, yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak bir şişme ortaya çıkması,
  • Kaşıntılı veya kaşıntısız olarak, deride yaygın döküntüler ve soyulma,
  • Nefes almada zorluk ve hırıltılı nefes.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin Karvezıde’e karşı ciddi alerjiniz var demektir.

Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

İrbesartan/Hidroklorotiyazid Kombinasyonuna Bağlı İstenmeyen Yan Etkiler:

Yaygın (10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkiler;

  • Baş dönmesi,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Anormal işeme,
  • Yorgunluk,
  • Kandaki BUN, kreatinin ve kreatinin kinaz seviyelerinde artış.

Yaygın olmayan (100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkiler;

  • Bayılma,,
  • Düşük tansiyon,
  • Kalp atım sayısının artması,
  • Ellerde ve ayaklarda şişme (ödem),
  • Kızarma,
  • Yatarken veya oturduğu yerden kalkarken görülen baş dönmesi ve kan basıncında ani düşme,
  • Diyare (ishal),
  • Sarılık,
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları ve arzu değişiklikleri,
  • Kandaki potasyum ve sodyum seviyelerinde düşüş,

Bilinmeyen ((eldeki verilerden hareketle tahmin edilemeyen) yan etkiler;

  • Yüz, dil veya boğazda, yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak bir şişme ortaya çıkması,
  • Kaşıntılı veya kaşıntısız olarak, deride yaygın döküntüler ve soyulma,
  • Kandaki potasyum seviyesinde artış,
  • Çınlama,
  • Baş ağrısı,
  • Hazımsızlık,
  • Tat almada bozukluk,
  • Karaciğer iltihabı,
  • Karaciğer işlev bozukluğu,
  • Kas ve eklem ağrısı,
  • Böbrek sorunları,
  • Öksürük.

İrbesartan Kullanımına Bağlı İstenmeyen Etkiler:

Yaygın olmayan (100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkiler;

  • Göğüs ağrısı.

Bilinmeyen ((eldeki verilerden hareketle tahmin edilemeyen) yan etkiler;

  • Şiddetli alerjik reaksiyonlar (anafilaktik şok).

Hidroklorotiyazid Kullanımına Bağlı İstenmeyen Etkiler:

Bilinmeyen ((eldeki verilerden hareketle tahmin edilemeyen) yan etkiler;

  • Alyuvar sayısında azalma (anemi),
  • Akyuvar sayısında azalma,
  • Trombosit sayısında azalma,
  • Kemik iliğinde kan hücresi yapımı ile ilgili işlev bozukluğu,
  • Kendini depresif hissetme,
  • Uyku sorunları,
  • Baş dönmesi, sersemlik veya huzursuzluk hissi,
  • Ciltte karıncalanma ve uyuşukluk,
  • Görüş bulanıklığı, nesnelerin sarı görünmesi,
  • Akut miyopi,
  • Göz içi basıncının artması,
  • Düzensiz nabız,
  • Oturur ya da yatar pozisyondan ayağa kalkarken görülen kan basıncı düşüklüğü,
  • Solunum zorluğu (pnömoni ve akciğer ödemi dahil),
  • Pankreas iltihabı,
  • İshal,
  • Kabızlık,
  • Mide ağrısı,
  • Tükürük bezi iltihabı,
  • İştah kaybı,
  • Sarılık,
  • Ani aşırı duyarlılık reaksiyonları,
  • Toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık),
  • Kan damarlarında sıcaklık artışı, şişme ve kızarıklık belirtileri ile gözlenen iltihaplanma,
  • Yüzde kızarıklık ve dolaşım yetersizliği nedeniyle parmaklarda soğukluk (lupus eritematoz benzeri belirtiler),
  • Işığa duyarlılık,
  • Kızarıklık,
  • Kurdeşen,
  • Güçsüzlük,
  • Kas spazmları,
  • İştahsızlık, aşırı susama, kusma ile seyreden böbrek iltihabı (interstisyel nefrit),
  • Böbrek işlev bozukluğu,
  • Ateş,
  • Laboratuar bulgularında değişiklik (kanda üre artışı, idrarda normal olmayan glukoz varlığı, kan glukoz seviyesinde artış, kan yağlarında artış,
  • Cilt ve dudak kanseri (melanom dışı cilt kanseri).

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Yan Etkilerin Raporlanması

Bu Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da O 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi’ne (TÜFAM) bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olursunuz.

KARVEZIDE’IN SAKLANMASI

  • Karvezide’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
  • Karvezide’i 30°C altındaki oda sıcaklığında, kuru bir yerde ve orijinal ambalajında saklayınız.
  • Karvezide’i son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra Karvezide’i kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen tonlama sistemine veriniz.

Bu kullanma talimatı 22/04/2020 tarihinde onaylanmıştır.

Konu İle İlgili Benzer Yazılarımız

  1. Hipertansiyon (esansiyel ve sekonder hipertansiyon) nedir
  2. Hipertansiyon hastalarına beslenme önerileri
  3. Hipertansiyon teşhisi ve tedavisi
  4. Malign hipertansiyon nedir

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git